Ce este tulburarea acuta de stres

Este o tulburare tranzitorie intensa care afecteaza persoanele ce s-au confruntat cu evenimente deosebit de traumatizante, coplesitoare, care depasesc capacitatea proprie de adaptare la stres.

Cand apare?

Tulburarea  apare la scurt timp dupa evenimentul traumatizant, in primele minute, ore, zile, limita fiind de 4 saptamani. Durata manifestarilor este intre 3 zile si 4 saptamani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca durata depaseste 4 saptamani putem suspiciona o  tulburare de stres posttraumatic.

Care sunt evenimentele care pot declansa acest tip de afectiune?

Persoanele care sufera de tulburare acuta de stres au fost implicate direct sau au fost martore la situatii dramatice cu risc de pierdere a vietii sau de lezare grava.

Traumele sau situatiile cu potential de a declansa o reactie de stres intense sunt

  • razboiul
  • atacul violent, jaful
  • abuzul sexual, violul
  • rapirea, actele de terrorism
  • dezastrele naturale (inundatii, cutremure)
  • incendiile
  • accidentele severe individuale sau colective
  • uneori afectiunile medicale grave cu debut brusc.

Cum se manisfesta?

Apar frecvent amintiri, imagini recurente, flashback-uri si cosmaruri, prin care victimele retraiesc trauma, care sunt intruzive si produc o suferinta marcata, frica, neajutorare. 

Pot aparea stari disociative tranzitorii. Prin stare disociativa se intelege o scindare a identitatii persoanei, a constiintei, a memoriei.]

Unele persoane se comporta ca si cum retraiesc cu adevarat evenimentul, desprinzandu-se de prezent.

Poate aparea amnezia (uitarea) totala sau partiala a traumei.

Pot avea senzatie de confuzie, de pierdere a reperelor de timp si spatiu, de detasare de mediu, pot sa nu se mai recunoasca pe sine, sa nu recunoasca ambianta.

Aceste simptome sunt tranzitorii, cu revenire ulterior la normal.

Unele persoane, chiar daca nu se gandesc in mod voit la ce s-a intamplat, prezinta o suferinta intensa la expunerea la diversi factori pe care ii asociaza simbolic cu trauma. De exemplu: locuri similare cu cel unde a avut loc evenimentul, fenomene meteorologice diverse pentru supravietuitori ai dezastrelor naturale, caldura intensa pentru supravietuitorii incendiilor, senzatii corporale pentru cei care au avut leziuni fizice.

Atentia este diminuata, apar tulburari de concentrare.

Poate scadea capacitatea de a simti emotii pozitive. Emotiile negative ca tristetea, frica, furia, rusinea, vinovatia pot fi coplesitoare. Alte simptome care pot aparea sunt iritabilitatea sau agresivitatea.

Se pot asocia atacuri de panica, iar uneori persoanele pot fi hipervigilente, tresarind la orice stimul.

Sunt specifice si comportamentele de evitare: evita stimulii asociati cu trauma, unii oameni pot refuza sa vorbeasca despre ce i-a afectat, pot evita locuri, oameni, situatii care le reamintesc de eveniment. Uneori se pot izola, iar alteori pot recurge la consumul de alcool sau droguri.

Tulburarile de somn sunt frecvente: insomnie de adormire, somn neodihnitor, cosmaruri.

Copiii, in special cei mai mici de 6 ani, pot avea manifestari mai putin vizibile, cosmaruri, schimbari ale jocului, actiuni aparute in timpul jocului. De exemplu, un copil care a fost victima sau martorul unui accident de automobil poate ciocni masinute in mod repetat in timpul jocului. Dezechilibrul emotional se poate manifesta si prin furie, reactii necontrolate, inadecvate.

Toate aceste simptome afecteaza functionarea persoanei respective in plan social, profesional sau in alte domenii.

Tulburarea de stres acuta poate aparea in cursul unui doliu normal, in special daca decesul persoanei dragi a avut loc in conditii violente.

Factorii de risc

Prevalenta difera in functie de tipul evenimentului traumatic, fiind in medie de 10-20%. Rate mai mari de 50% apar la victimele violurilor sau ale atacurilor violente.

Sunt mai sensibili cei cu o tulburare psihica preexistenta. Tulburarea  apare atunci cand este depasita capacitatea psihica de adaptare la stres.

Antecedentele de evenimente traumatizante.

Riscul este mai mare la femei decat la barbati, posibil datorita diferentelor in raspunsul la stres dar si datorita vulnerabilitatii fizice crescute a sexului feminin.

evolutie

Tulburarea acuta de stres poate fi o reactie tranzitorie la un stres intens, care se remite complet in maxim 4 saptamani.

Din pacate, o proportie mare, de pana la trei sferturi se transforma in Tulburare de stres posttraumatic (PTSD). PTSD apare in primele 6 luni de la trauma. Circa 50 % dintre pacientii cu PTSD au avut anterior tulburare acuta de stres.

Tratament

Este foarte important sprijinul din partea familiei, prietenilor, cunoscutilor. Este important sa fie ascultati, intelesi si sa nu se simta singuri.

Este recomandata interventia  unui medic psihiatru sau unui psihoterapeut.

Este esentiala rapiditatea interventiei („interventia in criza”).

Pacientii necesita sustinere, empatie, o evaluare rapida a necesitatilor, o abordare flexibila, oferirea de posibile solutii, cresterea capacitatii de adaptare.

Medicul psihiatru va evalua daca este necesar tratament medicamentos, ca de exemplu anxiolitice si antidepresive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe termen lung, dupa depasirea perioadei critice, pot fi benefice diverse tipuri de psihoterapie, ca de exemplu psihoterapia suportiva sau de grup.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0