Măsurarea D-dimerilor, un indicator important al trombozei

D-dimerul este un fragment proteic care rezultă atunci când un cheag de sânge se dizolvă în organism, de aceea mai este denumit și fragment de degradare a fibrinei. 

Niveluri ridicate pot fi observate în condițiile în care fibrina se formează și apoi se descompune, cum ar fi intervenții chirurgicale recente, traume, infecții, atac de cord și unele tipuri de cancer sau afecțiuni în care fibrina nu poate fi dizolvată în mod normal, cum ar fi bolile hepatice care generează tulburări ale activității factorilor de coagulare. 

Coagularea sângelui este un proces important care vă împiedică să pierdeți prea mult sânge atunci când un țesut tisular sau din interiorul organimsului este lezat. În mod normal organismal va dizolva cheagul odată ce rana s-a vindecat. În cazul tulburărilor de coagulare a sângelui, cheagurile se pot forma atunci când nu există o leziune evidentă sau nu se dizolva eficient. Aceste condiții pot fi foarte grave și chiar pot pune viața în pericol. Analiza D-Dimerilor poate arăta dacă aveți una dintre aceste condiții.

În contextul infecțiilor frecvente cu SARS-Cov-2, nivelurile crescute ale D-Dimerilor cu forme medii și severe, precum și creșterea accentuată a valorilor, de până la 3 sau 4 ori în timpul bolii, reprezintă un prognostic de complicații și mortalitate.  

Astfel, se consideră că D-dimerii reflectă procesele de activare și exacerbare a coagulării generate de  procesele infecțioase și de “furtuna” de citokine,  proteine cu rol proinflamator, generând insuficiența funcționării organelor.

În ce afecțiuni se efectuează analiza D-Dimerilor?

Un test pentru dimerii D este folosit pentru a afla dacă aveți o tulburare de coagulare a sângelui. Aceste tulburări includ:

Tromboza venoasă profundă, cu formarea unui cheag de sânge adânc în interiorul unei vene. Aceste cheaguri afectează de obicei membrele inferioare, dar evenimente trombotice se pot întâmpla și în alte părți ale corpului.

Embolie pulmonară, un blocaj al unei artere din plămâni. De obicei, se întâmplă atunci când un cheag de sânge dintr-o altă parte a corpului se desprinde de endoteliu și se deplasează către plămâni. Cheagurile din tromboza venoasă profundă sunt o cauză frecventă a emboliei pulmonare. 

Coagulare intravasculară diseminată, o afecțiune care determină formarea unor multiple cheaguri de sânge. Se pot forma în tot sistemul vascular, provocând leziuni ale organelor și alte complicații grave. Coagularea intravasculară diseminată poate fi cauzată de leziuni traumatice, anumite tipuri de infecții bacteriene sau virale sau în cancer.

Accident vascular cerebral, cu blocarea  alimentării cu sânge a creierului.

Este posibil să aveți nevoie de un test D-dimer dacă aveți simptome ale unei tulburări de coagulare a sângelui, cum ar fi tromboza venoasă profundă, embolie pulmonară sau vă confruntați cu infecția SARS-Cov-2 .

Simptomele trombozei venoasă profundă  includ:

-    Durere sau sensibilitate la picioare
-    Umflarea picioarelor
-    Înroșirea sau apariția unor dungi roșii pe picioare

Simptomele embolie pulmonară includ:

-    Probleme de respirație
-    Tuse
-    Dureri în piept
-    Bătăi rapide ale inimii (tahicardie)

Acest test se face adesea la camera de gardă, sau în alte laboratoare de analize medicale. Dacă aveți simptome specifice de embolie pulmonară, sunați la 112 sau solicitați asistență medicală imediată.

Asistenta sau medicul vor preleva o probă de sânge venos din braț, folosind o seringă cu vaccum și ac mic și nu aveți nevoie de pregătiri speciale pentru un test cu dimerii D, testul se poate face la orice oră. Concentrațiile de D-dimeri sunt exprimate în μg/mL echivalenți de fibrinogen. 

Ce semnifică rezultatele?

Dacă rezultatele dvs. arată niveluri scăzute sau normale de D dimeri în sânge, înseamnă că probabil nu aveți o tulburare de coagulare.

Dacă rezultatele arată niveluri mai ridicate decât cele normale de dimer D, aceasta poate însemna că aveți o tulburare de coagulare. Dar nu poate arăta unde se află cheagul sau ce tip de tulburare de coagulare aveți. De asemenea, nivelurile ridicate de D dimeri nu sunt întotdeauna cauzate de probleme de coagulare. 

Alte afecțiuni care pot provoca niveluri ridicate de dimeri D includ:

-    Sarcina
-    Bolile de inimă 
-    Intervenția chirurgicală recentă
-    Trombofilie - D dimerii pot fi utilizați ca markeri pentru trombofilia subclinică, fiind utili în investigarea pacientelor cu infertilitate primară sau secundară neexplicată. 

S-a remarcat, de asemenea, că nivelul D-dimerilor plasmatici este semnificativ crescut la pacienții cu diferite afecțiuni maligne, inclusiv cancer pulmonar, cancer de prostată, cancer de col uterin, cancer de sân și cancer colorectal.

Valorile D-dimerilor la pacienții COVID

Valorile D-dimerilor la pacienții cu SARS-Cov2 sunt în mod uzual peste cele considerate normale.

Nivelurile crescute ale D-dimerilor sunt asociate cu inflamația și cu activitatea bolii, mai degrabă decât cu riscul de tromboembolism venos la pacienții cu granulomatoză cu poliangită în observația pe termen lung.

Nivelul de referință acceptat ca fiind normal, în general, 0,0-0,5 µg/ml FEU sau mai mic sau egal cu 500 mcg/L FEU (Concentrațiile de D-dimeri sunt exprimate în μg/mL echivalenți de fibrinogen sau mcg/L FEU)

Dacă rezultatele D-dimerilor nu au fost normale, medicul va cere probabil mai multe teste, inclusiv teste imagistice pentru a afla dacă aveți o tulburare de coagulare. Un rezultat normal al D dimerului D mai mic sau egal cu 500 mcg/L FEU ) are o valoare predictivă de aproximativ 95% pentru excluderea emboliei pulmonare acute sau a trombozei venoase profunde.

Alte teste ce vor fi efectuate la valori de peste 0,5 µg/ml , respectiv de peste 500 ng / mL FEU includ:

-    Ecografia Doppler
-    Angiografie CT. În acest test, vi se injectează un colorant special care ajută vizualizarea traiectului și conținutului vaselor de sânge.
-    Scanare ventilație-perfuzie (V/Q). Acestea sunt două teste care pot fi făcute separat sau împreună. Amândoua folosesc cantități mici de substanțe radioactive pentru a verifica cât de bine funcționează plămânii

Studiile observaționale pe această temă au evidențiat o regresie uneori lentă, prelungită a modificărilor testelor de inflamație și a stării de hipercoagulabilitate după vindecarea clinică și negativarea testului PCR pentru Covid-19, cu o curbă lenta de scădere a valorilor D-dimerilor, uneori în patru luni până la normalizare. Mai mult de un sfert dintre pacienții cu COVID-19 au avut niveluri crescute de dimeri D până la 4 luni după diagnostic, conform rezultatelor studiului publicate în 2021 în Journal of Thrombosis and Haemostasis.

„Elucidarea mecanismelor biologice responsabile de creșterea susținută a dimerului D poate fi relevantă în patogeneza lungă a COVID-19 și are implicații pentru managementul clinic al acestor pacienți”, spune Liam Townsend, doctorand în departamentul de boli infecțioase de la Spitalul St. James din Dublin. „Oboseala persistentă, dispneea și toleranța redusă la efort au fost raportate după infecția acută cu COVID-19. Deși imunotromboza a fost implicată în patogeneza acută a COVID-19, mecanismele biologice care stau la baza COVID-19 lung rămân necunoscute”. 

Din acest motiv, este recomandat în continuare tratamentul profilactic anticoagulant cu heparine cu greutate moleculara scăzută (enoxaparina, dalteparina, bemiparina) pe o durata de 1-2 săptămâni sau cu anticoagulante orale directe (apixaban, endoxaban, rivroxaban).

Determinarea în dinamica a D-dimerilor reprezintă o modalitate utilă de clasificare a pacienților cu COVID-19, de evaluare a prognosticului acestora și de instituire a unor măsuri terapeutice anticoagulante, pentru pacienții spitalizați, dar și la externare și în boala COVID-19 lung.

Interpretarea ajustată în funcție de vârstă a D-dimerilor

S-a demonstrat că nivelul D-dimerilor crește odată cu vârsta, ceea ce poate determina o specificitate mai mică (adică mai multe teste fals pozitive) la pacienții vârstnici. 

De aceea, specialiștii consideră că interpretarea rezultatelor D dimerilor ar trebui făcută atât în context clinic dar și în funcție de vârsta pacientului, înainte de a prescrie un tratament anticoagulant sau a întreprinde alte măsuri terapeutice. 

Efectuarea ajustării interpretării D-dimerilor, în funcție de vârstă, se face după următoarea formulă:

 - Vârsta (ani) x 10 ug / L pentru pacienții cu vârsta> 50 de ani

Exemplu: vârsta pacientului 88 = D dimerul ajustat în funcție de vârstă de 880 mcg / L

Comparativ cu o limită fixă a D dimerului de 500 mcg/L, combinația evaluării probabilității pretestului cu D dimerilor ajustat în funcție de vârstă este asociată cu un număr mai mare de pacienți la care embolismul pulmonar poate fi exclus. O limită a D-dimerului ajustată în funcție de vârstă - mai degrabă decât valoarea convențională de 500 mcg / L - este o modalitate mai bună de a exclude tromboza venoasă profundă  și embolia pulmonară la pacienții cu vârsta peste 50 de ani.

Poți scădea D dimerii în mod natural?

Unele alimente și substanțe pot acționa ca diluanți naturali ai sângelui și ajută la reducerea riscului de formare a cheagurilor. 

- Curcuma/ turmericul 
- Ghimbirul 
- Ardeiul cayenne
- Vitamina E
- Usturoiul
- Scorțișoara
- Ginkgo biloba
- Extract din semințe de struguri
- Suplimentele cu acizi grași Omega 3

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1. Elevated D-dimer levels common months after COVID-19 diagnosis, Journal of Thrombosis and Haemostasis, Liam Townsend, PhD candidate in the department of infectious diseases at St. James’s Hospital in Dublin, 2021
2. van Es J et al. The Combination of Four Different clinical Decision rules and an Age-Adjusted D-Dimer Cut-Off Increases the Number of Patients in Whom Acute Pulmonary Embolism Can Safely be Excluded. Thromb Haemostasis 2012. PMID: 22072293
3. Elevated levels of d-dimer are associated with inflammation and disease activity rather than risk of venous thromboembolism in patients with granulomatosis with polyangiitis in long term observation Anna Borowiec 1, Rafał Dąbrowski 2, Ilona Kowalik 2, Tomasz Rusinowicz 3, Małorzata Hadzik-Błaszczyk 3, Renata Krupa 3, Katarzyna Życińska 3


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0