Masca de protecție, eficiență mare împotriva transmiterii SARS-CoV-2 (studiu)

Deși masca de protecție este recomandată a se purta încă de la începuturile pandemiei de COVID-19, în interior și în locurile aglomerate, încă sunt analizare beneficiile acesteia. Un studiu din iunie 2021 confirmă eficacitatea purtării unei măști împotriva răspândirii SARS-CoV-2.

Se știe că transmiterea aeriană prin picături și aerosoli este importantă pentru răspândirea virusurilor. Purtarea unei măști faciale de protecție reprezintă o măsură preventivă bine stabilită în timp, dar eficacitatea acesteia în reducerea transmiterii SARS-CoV-2 este încă în dezbatere.

În acest context, un studiu¹ apărut în jurnalul Science arată că, în majoritatea mediilor exterioare și interioare, cantitatea de virus este limitată, deci măștile de bumbac cu cel puțin două straturi, precum și cele chirurgicale sunt eficiente în prevenirea răspândirii acestuia. Măștile mai avansate sunt necesare în medii de interior în care potențialul viral este mai mare, cum ar fi spitalele care îngrijesc pacienți cu COVID-19 sau alte unități medicale. Masca de protecție este deosebit de eficientă în aceste unități în combinație cu alte măsuri preventive, cum ar fi distanțarea și aerisirea spațiilor interioare.

Într-un spațiu interior pot exista cantități variabile de SARS-CoV-2

Un spațiu în care există multe particule respiratorii conține și multe particule virale? Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au investigat distribuțiile caracteristice ale virusurilor atât în probele de aer expirat, cât și în probele de aer din interior, incluzând alte coronavirusuri (HCoV-NL63, -OC43, -229E și -HKU1), virusurile gripale (A și B), rinovirusurile și SARS- CoV-2.

S-a constatat că, de obicei, doar o mică parte dintre particulele respiratorii expirate conține virusurile. Spre deosebire de numărul mare de particule respiratorii emise, cantitatea de virus în probele de 30 de minute de aer expirat este de obicei scăzută, cu valori medii de ~ 53 pentru coronavirusuri (HCoV-NL63, -OC43 , -229E și -HKU1), ~ 38 pentru virusurile gripale (A și B) și ~ 96 pentru rinovirusuri.

Pentru SARS-CoV-2 în diverse centre medicale s-au obținut valori de la ~ 1 la ~ 600, ceea ce înseamnă că, în medii interioare, pot exista atât cantități limitate de virus, cât și cantități foarte mari.

În ceea ce privește masca de protecție, eficacitatea purtării corecte depinde în mare măsură de nivelul probabilității de infectare și de abundența virusului: măștile simple reduc probabilitatea infectării prin eficiența filtrului pentru particulele respiratorii într-un mediu interior în care se află o cantitate mică de virus, dar au o eficiență mai mică într-un mediu în care există o cantitate mare de virus.

Analiza s-a concentrat asupra particulelor și picăturilor respiratorii cu diametre mai mici de 100 μm (definiția fizică tradițională a aerosolilor). Datorită decantării gravitaționale rapide, picăturile respiratorii mai mari de 100 μm sunt îndepărtate din aer în câteva secunde, dar pot ajunge în continuare în căile respiratorii superioare ale persoanelor aflate în contact strâns și pot provoca infecții prin transportarea unei cantități mari de virus în volumul lor mare de lichid.

Masca de protecție simplă este utilă în exterior și interior, dar mai puțin eficientă în spitale

Rezultatele studiului au implicații importante pentru înțelegerea și comunicarea măsurilor preventive împotriva transmiterii virusurilor aeriene, inclusiv SARS-CoV-2. Când oamenii văd imagini sau videoclipuri cu milioane de particule respiratorii expirate prin vorbire sau tuse, se pot teme că măștile simple cu eficiență limitată a filtrării (de exemplu, 30 până la 70%) nu îi pot proteja cu adevărat de inhalarea acestor particule. 

Din acest motiv, e bine de reținut că, deoarece numai unele particule respiratorii conțin virusul și în cele mai multe medii virusul nu este în cantitate mare, masca de protecție chirurgicală și cea din două straturi de bumbac cu filtru interior sunt eficiente în prevenirea răspândirii COVID-19. Cu toate acestea, dacă se merge, de exemplu, într-un spital care tratează pacienți cu COVID-19, acolo încărcătura virală poate fi mai mare. În astfel de medii, ar trebui utilizate măști de înaltă eficiență (FFP2 sau mai eficiente) și măsuri de protecție suplimentare, cum ar fi o ventilație adecvată, pentru a menține riscul de infecție scăzut. 

Dependența eficacității măștii de protecție de concentrația virusului aerian evidențiază, de asemenea, importanța combinării măștii cu alte măsuri preventive. Ventilația eficientă și distanțarea socială reduc concentrațiile ambientale de virus și cresc eficacitatea măștilor faciale în împiedicarea transmiterii virusului de la o persoană la altele.

Așadar, ce măști trebuie purtate pentru a împiedica transmiterea SARS-CoV-2?

Profesioniștii din domeniul medical care își desfășoară activitatea în unități cu risc ridicat poartă în mod regulat măști N95 în timp ce lucrează, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Deși aceste tipuri de măști se pot găsi în comerț și pot fi cumpărate de oricine, CDC și medicii susțin că aceste măști de înaltă calitate sunt inutile pentru cei care nu se află într-un mediu cu risc ridicat.

Așadar, pentru mediile în care circulă de obicei majoritatea oamenilor (mijloace de transport în comun, clădiri de birouri, piețe etc.), o mască chirugicală sau una realizată din cel puțin două straturi de bumbac, care acoperă bine nasul și gura, este suficientă pentru a oferi protecție corespunzătoare împotriva circulării SARS-CoV-2. Persoanele care poartă ochelari e bine să caute o mască de protecție cu margine pliabilă în partea de sus, astfel încât să poată modela masca pentru a se potrivi pe podul nazal și a împiedica ochelarii să se aburească.

Este nevoie să porți ecran de protecție tip vizieră? Cadrele medicale poartă viziere, având în vedere faptul că stau în apropierea pacienților simptomatici în timpul activităților de îngrijire clinică. Însă, pentru persoanele care nu lucrează în aceste medii, dar care poartă mască de protecție și respectă distanțarea, nu este nevoie și de vizieră.

În concluzie, masca de protecție rămâne în continuare un mijloc extrem de eficient de reducere a transmiterii SARS-CoV-2. În România, masca trebuie purtată în spațiile interioare (mijloace de transport în comun, instituții publice etc.) și în zonele exterioare foarte aglomerate, cum sunt piețele. În birourile în care toți angajații sunt vaccinați, se poate sta fără mască de protecție. Deși vaccinarea anti-COVID-19 este extrem de utilă în reducerea cazurilor grave de boală, masca de protecție rămâne deocamdată un instrument necesar în lupta cu coronavirusul.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science - Face masks effectively limit the probability of SARS-CoV-2 transmission
https://science.sciencemag.org/content/372/6549/1439
1. Studiul „Face masks effectively limit the probability of SARS-CoV-2 transmission”, apărut în Science, iun. 2021, vol. 372, Issue 6549, pp. 1439-1443, DOI: 10.1126/science.abg629, autori: Yafang Cheng, Christian Witt et al.
Johns Hopkins Medicine - Coronavirus Face Masks & Protection FAQs
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-face-masks-what-you-need-to-know


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0