Lordoza: cauze, simptome, tratament

Lordoza este o afecțiune a coloanei vertebrale, care presupune modificarea curburii normale a acesteia, mai ales în zona lombară. Printre cauzele acestei probleme de sănătate se numără osteoporoza și obezitatea.

Ce este lordoza

Coloana vertebrală se curbează puțin în zona gâtului, în partea superioară și în cea inferioară a spatelui. Aceste curburi, care creează forma S a coloanei vertebrale, se numesc lordotice (la gât și partea inferioară a spatelui) și cifotice (în partea superioară a spatelui). Acestea sunt normale, ajută corpul să absoarbă șocurile, să susțină greutatea capului, să alinieze capul cu pelvisul, să se stabilizeze și să își mențină structura, să se miște și să se îndoaie cu flexibilitate.

În cazul în care coloana se arcuiește prea mult spre interior, apare lordoza, care poate afecta spatele și gâtul. Afecțiunea poate duce la un exces de presiune asupra coloanei vertebrale, provocând durere și disconfort și poate afecta capacitatea de deplasare dacă este severă și lăsată netratată.

Care sunt cauzele lordozei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lordoza poate afecta oamenii de orice vârstă. Printre factorii care cresc riscul de lordoză se numără:

Spondilolisteza. Este o afecțiune a coloanei vertebrale în care una dintre vertebrele inferioare alunecă înainte pe osul de dedesubt. De obicei, este tratată cu terapie sau pintr-o intervenție chirurgicală.
Acondroplazia. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de nanism. 
Osteoporoza. Este o boală osoasă care provoacă o pierdere a densității osoase, ceea ce crește riscul de fracturi. 
Osteosarcomul. Este un cancer osos care se dezvoltă în mod obișnuit în zona fluierului piciorului, a osului coapsei sau pe osul brațului superior, lângă umăr.
Obezitatea.

Care sunt tipurile de lordoză

Lordoza lombară

Lordoza în partea inferioară a spatelui sau a coloanei lombare este cel mai frecvent tip. Cel mai simplu mod de a verifica dacă a apărut această afecțiune este să te întinzi pe spate pe o suprafață plană. Ar trebui să rămână puțin spațiu ca să poți introduce mâna sub zona lombară. O persoană cu lordoză va avea un spațiu suplimentar între spate și suprafața pe care s-a așezat. Dacă există o curbură extremă, va exista un arc vizibil în formă de C când stă în picioare, iar dacă persoana este văzută din lateral, abdomenul și fesele vor ieși în afară.

Lordoza cervicală

Când coloana vertebrală este sănătoasă, gâtul trebuie să arate ca un C foarte mare, cu curba îndreptată spre partea din spate a gâtului. Lordoza cervicală este atunci când coloana vertebrală în regiunea gâtului nu se curbează așa cum ar trebui în mod normal.
Aceasta poate însemna că există o curbură prea mare, că această curbură este îndreptată într-o direcție greșită, numită și lordoză cervicală inversă, că s-a mutat spre dreapta sau spre stânga.

Care sunt simptomele lordozei

Cel mai frecvent simptom al lordozei este durerea musculară. Când coloana vertebrală se curbează anormal, mușchii sunt trași în direcții diferite, ceea ce îi face să se încordeze sau să aibă spasme. În lordoza cervicală, această durere se poate extinde până la gât, umeri și partea superioară a spatelui. De asemenea, persoana poate prezenta o mișcare limitată în zona gâtului sau în partea inferioară a spatelui.

Pentru a verifica prezența lordozei, o persoană se poate întinde pe o suprafață plană: dacă există mult spațiu între curba gâtului și spatelui și podea, iar mâna poate glisa cu ușurință prin acel spațiu este posibil să fie vorba de lordoză.

Solicită o programare medicală dacă apar și alte simptome, cum ar fi amorţeală, furnicături, dureri sub formă de șoc electric, control scăzut al vezicii urinare, slăbiciune, dificultate în menținerea controlului muscular. Acestea pot fi semne ale unei afecțiuni mai grave, cum ar fi un nerv captiv.


Lordoza la copii

Adesea, lordoza apare în copilărie fără nicio cauză cunoscută și se numește lordoză juvenilă benignă. Se întâmplă deoarece mușchii din jurul șoldurilor copilului sunt slabi sau încordați. Lordoza juvenilă benignă se corectează de obicei pe măsură ce copilul crește. Lordoza poate fi și un semn al unei luxații a șoldului, mai ales dacă cel mic a fost lovit de o mașină sau a căzut de sus.

Alte afecțiuni care pot provoca lordoză la copii în cazuri rare sunt în mod normal legate de sistemul nervos și de problemele musculare: paralizie cerebrală, mielomeningocel (o afecțiune moștenită în care măduva spinării se blochează printr-un gol în oasele spatelui), distrofie musculară (un grup de tulburări moștenite care provoacă slăbiciune musculară), atrofie musculară spinală (o afecțiune moștenită care provoacă mișcări involuntare), artrogripoză (o problemă care apare la naștere în care articulațiile nu se pot mișca la fel de normal).

Lordoza la gravide

Multe femei însărcinate suferă de dureri de spate și vor prezenta semne de lordoză, cu burtă proeminentă și fese ieșite în afară. Dar, potrivit cercetătorilor, lordoza în timpul sarcinii este, de fapt, adaptarea coloanei vertebrale pentru a realinia centrul de gravitație. În general, durerea de spate poate fi cauzată de modificarea fluxului de sânge în corp, iar durerea va dispărea cel mai probabil după naștere.

Cum se tratează lordoza

Majoritatea persoanelor cu lordoză nu necesită tratament medical decât dacă este vorba de un caz sever. Tratamentul pentru lordoză depinde de cât de severă este curbura  și de prezența altor simptome.

Opțiunile de tratament includ:

 

  • medicamente, pentru a reduce durerea și umflarea
  • fizioterapie zilnică, pentru întărirea mușchilor și lărgirea gamei de mișcări
  • scădere în greutate, dacă persoana este obeză, pentru a ajuta postura
  • orteze, la copii și adolescenți
  • intervenție chirurgicală, în cazuri grave asociate cu probleme neurologice
  • suplimente nutritive, cum ar fi vitamina D.

Cum se poate preveni lordoza

Deși nu există linii directoare oficiale în ceea ce privește prevenirea lordozei, se pot efectua anumite exerciții pentru a menține o postură bună și pentru păstrarea sănătății coloanei vertebrale. Aceste exerciții pot include mișcări ale umerilor, înclinări ale capului, posturi de yoga precum postura pisicii sau podul, ridicări de picior, înclinări de pelvis pe o minge de finess.

Statul în picioare pentru mult timp poate modifica, de asemenea, curbura coloanei vertebrale, statul pe scaun scăzând semnificativ riscul de modificare a curburii inferioare a spatelui. Persoanele care stau foarte mult în picioare, prin natura locului de muncă, trebuie să ia pauze în care să stea așezate pe un scaun cu spătar.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Mount Sinai - Lordosis - lumbar
https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/lordosis-lumbar
Cedars Sinai - Swayback (Lordosis) 
https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/s/swayback-lordosis.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0