Limfadenectomia: ce este si cand se recomanda?

Află ce este limfadenectomia, când se recomandă, cum te pregătești de operație și ce rol are în tratamentul cancerului. 

Ce este limfadenectomia?

Limfadenectomia este o procedură chirurgicală în care ganglionii limfatici sunt îndepărtați și o probă de țesut este verificată la microscop pentru semne de cancer. Pentru o limfadenectomie regională, unii dintre ganglionii limfatici din zona tumorii sunt îndepărtați; pentru o limfadenectomie radicală, majoritatea sau toți ganglionii limfatici din zona tumorii sunt îndepărtați. Procedura se mai numește și disecția ganglionilor limfatici.

Ganglionii limfatici se conectează la alte părți ale corpului prin intermediul sistemului limfatic, care este format din vase limfatice, ganglioni limfatici și lichid limfatic. Vasele limfatice transportă lichidul limfatic din țesuturi și în ganglionii limfatici. Ca rezultat, lichidul limfatic poate transporta celulele canceroase la ganglionii limfatici, ducând la răspândirea cancerului.

Potrivit unui articol medical din 2021, dacă celulele canceroase se dezvoltă într-un ganglion limfatic, există un risc mai mare ca acel cancer să se răspândească în corp, ceea ce îl face mai dificil de tratat. Persoanele care au celule canceroase în ganglionii limfatici tind să aibă un prognostic mai slab decât cei care nu.

Când se recomandă o limfadenectomie?

Procedura se recomandă pentru a verifica dacă boala canceroasă a ajuns la ganglionii limfatici, pentru a reduce șansele de revenire a cancerului, pentru a îndepărta orice ganglioni limfatici care conțin celule canceroase și pentru a planifica tratamentul. Înainte de o limfadenectomie, medicul poate efectua o biopsie a ganglionului santinelă (acesta este de obicei primul în care se răspândește cancerul).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Câte tipuri de limfadenectomie există?

O limfadenectomie poate fi regională sau radicală. O limfadenectomie regională implică îndepărtarea doar a unora dintre ganglionii limfatici adiacenți tumorii, în timp ce o limfadenectomie radicală înseamnă îndepărtarea majorității sau chiar a tuturor ganglionilor limfatici adiacenți tumorii. Dacă o persoană necesită o limfadenectomie regională sau radicală depinde de poziția și tipul tumorii.

Tipul de limfadenectomie depinde și de regiunea care necesită intervenția chirurgicală. Cele mai obișnuite proceduri sunt:

  • Disecția ganglionilor limfatici axilari, care elimină ganglionii limfatici de la axilă și este asociată cu cancerul de sân;
  • Disecția ganglionilor limfatici inghinali, care îndepărtează ganglionii limfatici din zona inghinală și este asociată cu cancerul penian, anal și vulvar;
  • Disecția ganglionilor limfatici cervicali, care îndepărtează ganglionii limfatici din părțile laterale și din spatele gâtului și este asociată cu cancerul de cap și gât sau tiroidian;
  • Disecția ganglionilor limfatici retroperitoneali, care îndepărtează ganglionii limfatici din spatele abdomenului și este asociată cu cancerul testicular și ovarian.

Cum se pregătește pacientul pentru limfadenectomie și cum se efectuează procedura?

Medicul va oferi detalii despre intervenția chirurgicală, care vor depinde de localizarea ganglionilor limfatici adiacenți cancerului, despre posibilele complicații ale procedurii și despre pregătirea pentru recuperare.

Toți pacienții sunt internați cu o zi înainte de operație, timp în care fac analize de sânge de rutină, precum și radiografie toracică. Pregătirea ulterioară depinde de tipul de intervenție chirurgicală. De exemplu, pacienților care sunt pregătiți pentru operație colorectală cu excizie totală mezorectală li se poate cere să facă o clismă cu o seară înainte de operație, pentru a goli intestinele.

Procedura se va efectua de obicei sub anestezie generală. Apoi, un medic chirurg va face o incizie pentru a îndepărta ganglionii limfatici și țesutul din apropiere și va poziționa un tub mic sau dren înainte de a închide operația și va atașa un sac de drenaj la capătul tubului.

În funcție de localizarea sau tipul de cancer, chirurgul poate efectua procedura ca intervenție chirurgicală laparoscopică sau deschisă. De exemplu, sunt efectuate adesea intervenții chirurgicale deschise pentru persoanele cu cancer de sân. La persoanele cu cancer testicular, chirurgul poate avea opțiunea de a face intervenții chirurgicale laparoscopice, care nu implică efectuarea de incizii mari.

Ce complicații poate avea limfadenectomia?

Deși disecția ganglionilor limfatici este o parte importantă a evaluării și tratamentului cancerului, pot apărea complicații, ca în cazul oricărei alte proceduri chirurgicale. Complicațiile depind de locul și de amploarea disecției, dar cele mai frecvente includ durere, amorțeală și infecții la locul operației. Pacienții pot dezvolta, de asemenea, limfedem și edemul brațelor sau membrelor inferioare, care se întâmplă din cauza acumulării limfei în țesutul interstițial, iar zona afectată se simte grea și umflată.

În funcție de tipul de intervenție chirurgicală și de disecția ganglionilor limfatici, pot apărea diverse alte complicații. Fistula pancreatică, hemoragia, leziunea căilor biliare și fistula chiloasă sunt complicații legate în mod specific de disecția ganglionilor limfatici efectuată în operațiile cancerului gastric. Disecția a peste 14 ganglioni limfatici retroperitoneali este un factor de risc independent pentru apariția complicațiilor postoperatorii, cum ar fi tromboza venoasă profundă sau infecțiile extraoperatorii. 

Complicațiile legate în mod specific de disecția ganglionilor limfatici axilari includ limfedemul, parestezia, seromul, limfocelul, hematomul, fibroza limfatică și tromboza venei axilare. Disecția ganglionilor limfatici cervicali centrali și laterali pentru cancerul tiroidian este asociată cu sângerare intra-operatorie și postoperatorie, leziuni ale nervului facial sau vag și detresă respiratorie.

Cât durează recuperarea după o limfadenectomie?

Nu există o perioadă fixă  de recuperare sau un tip de îngrijire universal pentru toate limfadenectomiile. Recuperarea depinde de la om la om și de tipul intervenției chirurgicale, deci medicul va oferi pacienților îndrumări personalizate. Instrucțiunile pot cuprinde detalii despre îngrijirea locului operației, gestionarea tubului și a sacului de drenaj, reducerea umflăturii și raportarea simptomelor sau a eventualelor reacțiilor adverse.

Ce rezultate poate avea o limfadenectomie?

După ce medicul testează o probă de ganglioni limfatici de la un pacient, poate afla dacă boala canceroasă s-a răspândit sau nu la ganglionii limfatici adiacenți tumorii. Un ganglion limfatic pozitiv are celule canceroase prezente. Dacă nu sunt prezente celule canceroase, rezultatele vor fi negative.

Ce se întâmplă în continuare depinde de rezultate și de starea individului. De exemplu, în cazul cancerului de piele, medicii recomandă rareori intervenții chirurgicale pentru a elimina alți ganglioni limfatici, chiar și după un rezultat pozitiv al testului. Mai frecvent, după un rezultat pozitiv se recomandă ecografii regulate (pentru a se afla dacă boala progresează) și chimioterapie sau medicamente țintite pentru cancer.

Ce riscuri și beneficii are o limfadenectomie?

Beneficiul unei limfadenectomii este că le oferă medicilor indicații importante despre extinderea cancerului pacientului, permițându-le să elaboreze un plan de tratament optim. Cum spuneam mai sus, limfadenectomiile pot avea și unele riscuri. De exemplu, limfadenectomiile radicale pot provoca limfedem, o afecțiune care duce la umflarea brațelor și picioarelor pacientului. Acest risc este mai mare cu cât numărul de ganglioni limfatici eliminat este mai crescut.

Complicații potențiale suplimentare asociate cu limfadenectomia sunt acumularea de lichid în apropierea locului operației, dificultăți de vindecare a rănilor, infecții, afectarea nervilor în apropierea locului operației, cheaguri de sânge, cicatrici.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Lymphadenectomy
https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/lymphadenectomy
NCBI - Lymph Node Dissection
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564397/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0