Lecitina îmbunătățește viața la menopauză

Lecitina din soia sau floarea soarelui este un aminoacid derivat din soia, care ajută la slăbire, dar și la reducerea disconfortului cauzat de menopauză, cum ar fi instabilitatea emoțională, bufeurile (valuri de căldură), insomnia și acumularea de kilograme în plus.

Lecitina din soia sau floarea soarelui este bogată în acizi grași esențiali polinesaturați și în substanțe nutritive din complexul B (vitaminele B), colina și fosfatidul inozitol, care acționează asupra modificărilor tipice hormonale din perioada menopauzei.

Principalele beneficii ale lecitinei includ:

  • reglarea producției de hormoni și ameliorarea bufeurilor;
  • îmbunătățirea metabolismului,
  • îmbunătățirea funcției renale și funcției de excreție;
  • reducerea valorilor de colesterol "rău" LDL;
  • reducerea proceselor de ateroscleroză;
  • îmbunătățirea funcției hepatice;
  • îmbunătățirea memoriei și atenției.

Recomandările experților DOC.ro

Toate aceste beneficii pot fi realizate prin ingerarea de alimente care conțin soia sau floarea soarelui, dar și prin administrarea unui supliment de zi cu zi: se recomandă 2 până la 3 capsule sau 3 g de lecitină granulată pe zi, conform instrucțiunilor medicului sau nutriționistului.

Surse alimentare de soia

Edamamele - sunt un soi de fasole verde, foarte gustoase, care pot fi pregătite ușor la abur sau la cuptor și pot fi o gustare sănătoasă sau un aperitiv sățios.

Iaurtul și laptele din soia - se pot servi la micul dejun sau ca gustări pe parcursul zilei, simple ori cu fructe de pădure, tărâțe de ovăz, quinoa, semințe de chia.

Tempeh - se obține din boabele întregi de soia și putem găsi acest preparat gata făcut, în combinație cu orez sau mei, ca niște chiftele fermentate și presate. Are un gust delicios care aduce cu nuca. Tempeh poate fi tăiat în felii groase și gratinat sau adăugat în salate.

Miso este o pastă din soia fermentată mai multe luni, pentru un conținut enzimatic crescut. Poate reprezenta baza pentru supe sau marinarea peștelui, peste noapte, la frigider, dând un gust foarte rafinat și special.

Tofu este o brânză rezultată din fermentarea soiei, foarte versatilă și ușor de adăugat la salate, supe clare de legume.

Sosul de soia - optați pentru variantele light, cu un conținut scăzut de sare, adăugându-l la pește, salate de legume (dovlecei fierți, tulpini de țelină, castraveți, ceapă).

 

 

Lecitina din floarea soarelui

Diferența esențială dintre lecitina din soia și lecitina din floarea-soarelui este la nivelul suplimentelor. Extracția din lecitină din soia utilizează substanțe chimice precum acetonă și hexan, în timp ce extracția din lecitină din floarea-soarelui are loc prin presare la rece, fără a utiliza vreo substanță chimică.

Lecitina din floarea soarelui este una dintre cele mai bogate surse de lecitină disponibile în mod natural. Lecitina din floarea soarelui este o sursă bogată de colină, un nutrient esențial pentru sănătatea creierului, a sistemului nervos și a metabolismului grăsimilor. De asemenea, lecitina din floarea soarelui este o sursă bună de acizi grași polinesaturați, cum ar fi acidul linoleic și acidul oleic, care pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății inimii.

Lecitina, un aliat al femeilor de toate vârstele

Menopauza este o perioadă de tranziție în viața femeilor, care este adesea asociată cu simptome neplăcute, cum ar fi bufeurile de căldură, transpirația excesivă, tulburările de somn, uscăciunea vaginală și schimbări ale stării de spirit. Cu toate acestea, există o serie de tratamente naturale și suplimente alimentare care pot ajuta la ameliorarea acestor simptome.

Newsletter DOC dedicat

Lecitina este un aliat atât pentru femeile la menopauză, cât și pentru cele care au un ciclu menstrual neregulat, oferind un substrat natural de fitoestrogeni cu valoare biologică ridicată și este un excelent supliment alimentar bogat în vitamine liposolubile.

Suplimentele de soia sunt contraindicate în timpul sarcinii și în timpul terapiei de substituție hormonală, dar și în anumite tipuri de cancer hormono-dependent.

Ce este lecitina

Lecitina este un termen generic, folosit pentru a descrie o varietate de compuși grași, care se găsesc în țesuturile animalelor și plantelor. Alcătuită din colină, acizi grași, glicerol (glicerină), glicolipide, fosfolipide, acid fosforic și trigliceride, lecitina a fost inițial o substanță izolată din gălbenușul oului. Astăzi, ea este extrasă din mai multe surse, iar una dintre ele este soia, dar și floarea soarelui.

 


Studiile arată că lecitina ameliorează simptomele menopauzei

Pe lângă faptul că are potențiale beneficii în cazul persoanelor cu osteoporoză, cercetările recente sugerează că suplimentele cu lecitină pot ajuta la calmarea simptomelor menopauzei, prin faptul că îmbunătățesc forța și vitalitatea și reglează valorile tensiunii arteriale în cazul femeilor aflate la menopauză.

Un studiu randomizat controlat din 2018, care a inclus 96 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, a investigat dacă suplimentele cu lecitină din soia ar putea să amelioreze simptomele oboselii. Participantele la studiu au fost împărțite în anumite grupuri și le-au fost administrate tablete active care conțineau doze mari (de 1200 mg pe zi) sau doze mici (de 600 mg pe zi) de lecitină din soia ori tablete placebo, pe o perioadă de 8 săptămâni.

Oamenii de știință au descoperit astfel că îmbunătățirile în ce privește calmarea oboselii, reglarea tensiunii arteriale diastolice și a unui parametru ce măsoară redoarea (rigiditatea) arterială au fost mai pronunțate în grupul cu participante care au luat doze mari de lecitină din soia, decât în cazul grupului de femei cărora li s-au dat tablete placebo.

Lecitina este utilizată și pentru tratarea tulburărilor de memorie, cum ar fi demența și boala Alzheimer. Este, de asemenea, utilizat pentru tratarea bolilor vezicii biliare, a bolilor hepatice, a anumitor tipuri de depresie, a colesterolului ridicat, a anxietății și a unor eczeme.

Înainte de a lua suplimente cu lecitină, discută cu medicul tău curant, pentru că este posibil să aibă efecte neplăcute în cazul tău, întrucât poate provoca unele reacții adverse, inclusiv diaree, greață, dureri abdominale sau senzația de plenitudine.

În concluzie, lecitina poate fi un supliment alimentar benefic pentru femeile aflate în perioada menopauzei, ajutând la ameliorarea simptomelor neplăcute și la menținerea sănătății osoase și a sistemului cardiovascular. Cu toate acestea, este important să discuți întotdeauna cu medicul tău înainte de a începe să iei suplimente alimentare, mai ales dacă ai alte afecțiuni medicale sau iei medicamente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Effect of soy lecithin on fatigue and menopausal symptoms in middle-aged women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study", publicat in 2018, in Nutrition journal, autori: Asuka Hirose, Masakazu Terauchi, Yurika Osaka, Mihoko Akiyoshi, Kiyoko Kato, Naoyuki Miyasaka. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5757297/
Studiul “Soy isoflavone supplementation and bone mineral density in menopausal women: a 2-y multicenter clinical trial”, autori: William W Wong, Richard D Lewis, Francene M Steinberg, Michael J Murray, Margaret A Cramer, Paula Amato, Ronald L Young, Stephen Barnes, Kenneth J Ellis, Roman J Shypailo, J Kennard Fraley, Karen L Konzelmann, Joan G Fischer, and E O'Brian Smith - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2762163/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1