Intoleranta la lactoza

Sunt multe persoane care se plang ca nu pot consuma lapte nici macar in cafea pentru ca sufera de balonare, senzatie de plenitudine, meteorism, dureri abdominale colicative.

 

Daca puteti asocia aceste stari cu consumul de produse lactate este posibil ca, de fapt, sa suferiti de o forma de intoleranta la lactoza, temporara sau definitiva, mai ales daca dupa ce le ingerati se instaleaza si diareea, din cauza efectului osmotic al dizaharidelor. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Care sunt cauzele si cum se manifesta

In plus, este posibil ca absorbtia scazuta a glucozei in intestinul subtire sa induca temporar o stare de hipoglicemie si oboseala si in acest caz ar trebui sa va adresati medicului pentru un test de intoleranta la lactoza.

Simptomele se instaleaza intr-un interval de 30 minute pana la 2 ore de la consumul lactatelor.

Studiile au aratat ca 75% din pacientii cu intoleranta la lactoza au concomitent si intoleranta la fructoza, asa ca de multe ori asocierea de lactate si fructe sau sucuri de fructe poate accentua starile de disconfort.

Desi este apanajul lumii asiatice, si la noi exista persoane al caror sistem digestiv, din cauza unei determinari genetice, nu poate digera si absorbi lactoza, adica dizaharidul din lapte responsabil de gustul dulceag al acestuia. 

Practic, lactoza, ca sa fie metabolizata, ar trebui scindata in intestinul subtire in glucoza si galactoza sub actiunea enzimatica a lactazei, intrucat  doar aceste monozaharide pot fi absorbite prin mucoasa intestinului subtire

Asadar ele raman nescindate si nu pot fi absorbite, trecand mai departe in intestinul gros unde vor fermenta si vor genera balonarea si restul simptomelor.

Se descriu 3 forme de intoleranta la lactoza:

•          intoleranta congenitala la lactoza: o afectiune foarte rara cu o modalitate de transmitere autozomal-recesiva, caracterizata prin incapacitatea de a sintetiza lactoza; se manifesta clinic la bebelus prin diaree apoasa la initierea diversificarii sau trecerii de la alimentatia la san la cea cu lapte praf.

•          intoleranta secundara la lactoza poate aparea in urma unei afectiuni acute (gastroenterita) sau cronice (ex. boala Crohn sau boala celiaca) insa. in acest caz, deficitul de lactaza este temporar si este reversibil dupa regenerarea epitelului intestinal

•          intoleranta primara la lactoza rezultata ca urmare a reducerii fiziologice progresive, odata cu varsta, a activitatii lactazei din enterocite. Multi parinti observa ca la un moment dat copiii lor, inca mici, hotarasc ca nu mai vor sa bea lapte si il refuza cu vehementa. Este posibil ca micutii sa asocieze simptomele neplacute cu consumul de lactate, avand intoleranta ca bagaj genetic.

Trebuie insa stiut ca acestea sunt cazuri particulare, care e bine sa fie verificate stiintific. Desi sunt multe persoane care  sustin ca omul, ca si mamiferele, ar trebui sa inceteze sa consume lapte dupa incetarea perioadei de lactatie naturala, la om nu se aplica aceste reguli de nutritie, datorita unor fenomene de adaptare instalate in zeci de mii de ani, poate, ce permit ca activitatea enzimatica sa persiste si la varsta adulta. In plus, pentru omul european mecanismele de adaptare in ceea ce priveste metabolizarea calciului si a vitaminei D s-au bazat pe lactate, fiind o foarte buna sursa, cu o compatibilitate excelenta.

In tara noastra si la alte populatii europene si balcanice exista in mod natural o buna toleranta a preparatelor lactate, situatie mai putin aplicabila populatiilor asiatice si africane. 

Insa exista si persoanele la care se instaleaza declinul activitatii enzimatice inca de varste mici (2-6 ani) ori ulterior.

Momentul si rata de reducere a nivelului de lactaza sunt determinate genetic, prin existenta unui polimorfism T/C in pozitia 13910 a genei lactazei care conditioneaza cantitatea de lactaza din intestine. Aceste persoane asociaza de asemenea si un risc crescut de osteoporoza si fracturi ca urmare a densitatii minerale osoase scazute. 

 

 
 

 

Testele pentru intoleranta la lactoza

Testul de incarcare cu lactoza, respectiv testul hidrogenului expirat, presupune consumul de produse lactate prealabil testarii.

Testul genetic pentru intoleranta la lactoza nu este influentat de momentul recoltarii iar bolnavul nu trebuie sa fi consumat neaparat lactoza. Analiza se face din sange si elaborarea rezultatelor dureaza in jur de o saptamana. Ulterior trebuie sa aveti o discutie pe marginea rezultatelor cu medicul genetician.

Prin determinarea genotipului C/T se poate stabili predispozitia genetica pentru intoleranta la lactoza:

Genotip – 13910 C/C (homozigot): predispozitie genetica clara pentru intoleranta la lactoza. Aceasta inseamna ca productia enzimei care scindeaza lactoza scade in cursul vietii. Un rezultat pozitiv C/C in copilarie indica o predispozitie genetica, dar nu si certitudinea ca in acest moment s-ar fi dezvoltat o intoleranta la lactoza.

Diagnosticul de certitudine se poate face printr-un test de incarcare cu lactoza

•          Genotip – 13910 T/C (heterozigot): rareori se asociaza cu o intoleranta primara, adesea compensata; simptomele sunt usoare.

•          Genotip – 13910 T/T (homozigot): nu exista o predispozitie genetica pentru intoleranta la lactoza.

In cazul in care testul arata ca aveti intolerante la lactoza cu manifestari clinice, vi se va recomanda o dieta fara lactoza sau administrarea de suplimente care contin lactaza, odata cu ingerarea produselor. 

Atentie insa - in cazul unei diete fara lapte si lactate este importanta monitorizarea calcemiei. 

Alimente care contin lactoza: orice lapte de origine animala (chiar fiert) si produse lactate, smantana, mezeluri preambalate, branza proaspata, branzica de casa, branzeturile frantuzesti, mucegaite, etc.

In plus, exista o serie de ingrediente prefabricate sau industrializate care pot contine lactoza precum: supele la plic si sosurile ambalate, amestecuri de faina pentru paine, cozonac, prajituri, torturile, produse de patiserie, inghetata, ketchup, mustar, maioneza, margarina etc. Cititi cu atentie etichetele de pe ambalaje.

Iaurtul si untul au un continut redus de lactoza si de obicei sunt tolerate; de asemenea si unele tipuri de cascaval pot fi consumate de persoanele cu intoleranta la lactoza (cu cat este mai maturat, cu atat este mai sarac in lactoza), iaurturile si lactatele fermentate din lapte de capra.

Iata o lista de alimente care  pot fi savurate ca parte a unei diete sănătoase, fără lactoză, inclusiv:

Fructe: mere, portocale, fructe de padure, piersici, prune, struguri, ananas, mango. Atentie, fructele ar ttebui evitate daca coexista si intoleranta la fructoza
Legume: ceapă, usturoi, broccoli, varză, spanac, rucola, verzi, dovlecei, morcovi
Carne: carne de vită, miel, porc, vițel
Pasari: pui, curcan, gasca, rata
Fructe de mare: ton, macrou, somon, hamsii, homar, sardine, scoici
Ouă: gălbenușuri și albușuri
Alimente din soia: tofu, tempeh, natto, miso
Leguminoase: fasole neagră, fasole, linte, fasole pinto, naut
Cereale integrale: orz, hrișcă, quinoa, cuscus, grâu, farro, ovăz
Nuci: migdale, nuci, fistic, caju, nuci de Brazilia, alune
Semințe: semințe de chia, semințe de in, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac
Alternative de lapte: lapte fără lactoză, lapte de orez, lapte de migdale, lapte de ovăz, lapte de cocos, lapte de caju, lapte de cânepă
Iaurturi fără lactoză: iaurt de cocos, iaurt cu lapte de migdale, iaurt de soia, iaurt de caju
Grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, ulei de susan, ulei de cocos
Ierburi și condimente: turmeric, oregano, rozmarin, busuioc, mărar, mentă
Băuturi: apă, ceai, cafea preparată, apă de cocos, suc
Rețineți că produsele fără lactoză fabricate din lapte ar trebui evitate de cei cu alergie la lactate, deoarece acestea pot conține proteine ​​din lapte precum cazeină sau zer.


Multe alimente sănătoase se pot încadra cu ușurință într-o dietă fără lactoză, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0