Un nou studiu sugereaza ca nu numai greutatea femeii conteaza atunci cand un cuplu incearca sa conceapa un copil. Cand ambii parteneri sunt supraponderali, sansele unei sarcini in timpul oricarui ciclului menstrual se injumatatesc fata de cele ale unui cuplu normoponderal, potrivit unei analize a Institutului National de Sanatate din America.
“Acest lucru se traduce intr-un timp mai lung pana cand femeia supraponderala reuseste sa ramana insarcinata” a declarat principalul autor al studiului, Rajeshwari Sundaram. El este de asemenea si cercetator la Institutul American National de Sanatate a Copiilor si a Dezvoltarii Omului.
Studile anterioare au aratat o corelare intre obezitatea la femei si sansele reduse de procreere intr-un singur ciclu menstrual, cat si o legatura intre supraponderabilitatea la barbati si numarul mic de spermatozoizi, au declarat cercetatorii.
Acest studiu marcheaza noi teritorii deoarece inroleaza cupluri care spera ca vor concepe un copil, nu cupluri care sunt supuse tratamentelor de fertilitate. Masuratorile masei corporale au fost realizate inainte de concepere iar cercetatorii au monitorizat fiecare cuplu timp de un an pana la procreere.
Lauren Wise, profesor de epidemiologie la Scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii din Boston a spus: “ Acest studiu reprezinta o contributie majora la literatura de specialitate cu privire la masa corporala a cuplurilor si fertilitate.
Wise, care nu a fost implicata in studiu, spune ca punctele forte ale acestui studiu includ pe langa altele, mai multe masuratori asupra compozitiei organismului si verificarea fertilitatii pe mai multe cicluri menstruale. Cercetatorii au masurat si activitatea fizica a cuplurilor, un factor cheie de altfel, a adaugat ea. Cu toate acestea nu s-a luat in considerare planul dietar al cuplurilor.
Aceste descoperiri, a spus Sundaram, sunt representative cuplurilor din Statele Unite aflate la varsta reproductiva.
Un numar de 501 cupluri din Michigan si Texas s-au alaturat acestui studiu in perioada 2005 – 2009 incercand sa conceapa. Cuplurile care erau infertile au fost excluse. Femeile aveau varste cuprinse intre 18 si 40 de ani iar barbatii aveau peste 18 ani.
Cercetatorii au intervievat fiecare partener pentru a culege date despre stilul de viata, obiceiuri si istoricul medical si reproductiv. Cuplurile completau jurnale zilnice despre partidele de sex iar femeile isi inregistrau datele ciclurilor menstruale si rezultatele testelor de sarcina.
Asistentele medicale cantareau fiecare participant, le-au fost masurate inaltimea cat si circumferinta taliei si a soldurilor.
Inaltimea si greutatea erau folosite pentru a calcula Indicele de Masa Corporala (IMC) care estimeaza grasimea totala a corpului. Persoanele cu un IMC de 30 de procente sau mai mare sunt considerate obeze. Cercetatorii au impartit cuplurile obeze in doua: cei cu un IMC de 30 pana la 34.9 procente si cei cu un IMC de 35 de procente sau peste.
Per total un procent de 27% din femei si 41% din barbati erau obezi, arata studiul. In plus, majoritatea barbatilor si femeilor prestau activitati fizice mai putin de o data pe saptamana.
Cuplurilor cu un IMC mare (35 sau peste) le-a trebuit cu 55% mai mult timp sa conceapa in comparatie cu un cuplu normoponderal. Cand cercetatorii au luat in calcul si alti factori care pot afecta fertilitatea – varsta, fumatul, activitatea fizica si nivelul colesterolului – a reiesit ca timpul pana la concepere a fost de cu pana la 59% mai mare.
O talie mai mare a femeilor – cu aproximativ 14 cm – a fost asociata de asemenea cu un timp mai mare de a obtine o sarcina. Dar aceasta constatare nu a rezistat atunci cand cercetatorii au ajustat si alti factori impreuna cu acesta.
Studiul nu spune si de ce cuplurilor supraponderale le ia mai mult timp sa procreeze. Sundaram spune ca pierderea in greutate imbunatateste multe probleme medicale. “Si cum este nevoie de doi pentru a concepe un copil este de asemenea nevoie de doi pentru a avea o greutate normal” a motivat ea.
Studiul nu dovedeste o relatie cauza – efect, insa echipa de cercetatori a concluzionat ca greutatea partenerilor nu este un subiect de neglijat si poate fi atins in timpul consilierii asupra procreeri si nu doar pentru a reduce sansele dezvoltarii diabetul de tip II, cancerului si bolilor de inima.
“O pierdere in greutate de partea ambilor parteneri poate fi benefica pentru o procreere mai rapida” a spus Sundaram.
Sursa articol: New York Times
Sursa foto: Shutterstock