Infectia maselei de minte - cum o recunosti si cum o tratezi

Maseaua de minte, cunoscuta sub denumirea de molarul 3, este ultima masea care creste, aceasta aparand abia dupa implinirea varstei de 17 ani.

La fel ca orice alta masea, si cea de minte poate avea de-a face cu tartrul, cu cariile sau chiar si cu infectiile. Infectia maselei de minte este dureroasa si reprezinta o urgenta stomatologica. Aceasta nu poate fi tratata corespunzator acasa, asa ce e recomandat ca vizita la medicul stomatolog sa nu fie amanata.

Cum se infecteaza maseaua de minte?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fiind ultimele masele, adesea cele de minte sunt curatate insuficient, ceea ce inseamna ca resturile alimentare si bacteriile pot fi prinse intre masea si gingie, astfel fiind favorizata infectia.

Printre bacteriile care pot cauza infectie la nivelul maselei de minte se numara streptococul, bacteriile din clasa actinomicelor, peptostreptococ, fusobacteria, prevotella si aggregatibacteria.

Ce este pericoronarita?

Pericoronarita este afectiunea care apare cand maseaua de minte erupe partial si, in spatiul dintre gingie si masea, se acumuleaza resturi alimentare. Astfel, gingia nu numai ca se inflameaza, insa se si infecteaza.

Simptomele pericoronaritei sunt urmatoarele:

  • Gingie umflata si dureroasa in jurul maselei de minte
  • Miros neplacut in gura
  • Frisoane, febra
  • Inflamarea ganglionilor
  • Spasme musculare la nivelul maxilarului


Daca ai de-a face cu asemenea simptome, este obligatoriu sa mergi de urgenta la medicul stomatolog.

Tratament infectie masea de minte

Infectia maselei de minte se poate trata cu medicamente, prin interventii dentare ori prin indepartarea chirurgicala a maselei de minte.

Inainte de alegerea tratamentului potrivit, medicul va examina cu atentie cavitatea bucala, insa totodata va recomanda si o radiografie dentara.

Tratamentul medicamentos este bazat pe antibiotice si are rolul de a combate infectia bacteriana. Acesta se foloseste chiar daca e nevoie de interventii dentare sau de indepartarea maselei de minte, astfel incat infectia sa fie tinuta sub control in momentul interventiei. Penicilina si amoxacilina sunt adesea prescrise in caz de infectie a maselei de minte.

Ibuprofenul, paracetamolul si aspirina pot fi, de asemenea, folosite pentru ameliorarea durerii si pentru reducerea procesului inflamator.

Dupa ce infectia e vindecata, medicul poate interveni pentru repararea sau scoaterea molarului de minte. Exista situatii in care medicul va pili marginile maselei de minte, astfel incat sa reduca riscul de blocare a resturilor alimentare si a bacteriilor in zonele respective.

Medicul va indeparta chirurgical maseaua de minte numai daca daunele produse de infectie sunt prea mari.

Scoaterea maselei de minte poate fi o procedura medicala complicata, de aceea se face cu anestezie locala. Poate dura 20 de minute, poate chiar mai mult, pana cand medicul reuseste sa indeparteze complet maseaua. Pentru a preveni lezarea terminatiilor nervoase de la nivelul maxilarului, medicul poate decide sa sectioneze maseaua si sa o indeparteze pe bucati.

Printre riscurile la care se expune pacientul cand isi scoate maseaua de minte se numara si:

  • Riscul de sangerari abundente
  • Riscul de infectie (infectia poate sa apara imediat dupa scoaterea maselei de minte, dar si la 1-2 luni dupa o asemenea interventie)
  • Amortirea limbii, a buzei de jos ori a obrazului
  • Slabiciune la nivelul maxilarului.

Remedii naturiste care amelioreaza durerea cauzata de infectia maselei de minte

Remediile naturiste nu pot trata infectia maselei de minte, ci pot ameliora temporar durerea. Este obligatoriu sa apelezi la un medic stomatolog pentru rezolvarea acestei probleme. Intre timp, poti folosi, in paralel cu tratamentul stomatologic, remedii la indemana pentru ameliorarea simptomelor:

Clatirea gurii cu solutie salina – dizolva o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calduta si clateste-ti gura cu acest amestec. Sarea va incetini multiplicarea bacteriilor.

Compresele reci – pune-ti o compresa cu gheata pe exteriorul obrazului, in zona maselei infectate. Gheata combate inflamatia si totodata amelioreaza durerile resimtite din cauza infectiei.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0