Infecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi

Infecția măselei de minte este dureroasă și reprezintă o urgență stomatologică. Aceasta nu poate fi tratată corespunzător acasă, așa că este recomandat ca vizita la medicul stomatolog să nu fie amânată.

Măseaua de minte, cunoscută sub denumirea de molarul 3, este ultima măsea care crește, aceasta apărând abia după împlinirea vârstei de 17 ani. Uneori, aceste măsele de minte pot fi un bun valoros atunci când sunt sănătoase și aliniate corespunzător, dar, de cele mai multe ori, sunt nealiniate și necesită îndepărtarea. În plus, la fel ca orice altă măsea, și cea de minte poate avea de-a face cu tartrul, cu cariile sau chiar și cu infecțiile. Infecția măselei de minte este dureroasă și trebuie tratată la stomatolog.

Medicul dentist poate recomanda extragerea unei măsele de minte chiar înainte de apariția problemelor. Acest lucru se face pentru a evita o extracție mai dureroasă sau mai complicată care ar putea trebui făcută câțiva ani mai târziu. Extracția este mai ușoară la persoanele tinere, când rădăcinile acestor molari încă nu sunt complet dezvoltate și osul este mai puțin dens. La persoanele în vârstă, timpul de recuperare și vindecare după extracția măselei de minte tinde să fie mai lung. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se infectează măseaua de minte?

Fiind ultimele măsele, adesea cele de minte sunt curățate insuficient, ceea ce înseamnă că resturile alimentare și bacteriile pot fi prinse între măsea și gingie, astfel fiind favorizată infecția. Printre bacteriile care pot cauza infecții la nivelul măselei de minte se numără streptococul, bacteriile din clasa actinomicetelor, peptostreptococul, fusobacteria, prevotella și aggregatibacteria.

Ce este pericoronarita?

Pericoronarita este afecțiunea care apare când măseaua de minte erupe parțial și în spațiul dintre gingie și măsea se acumulează resturi alimentare. Astfel, gingia nu numai că se inflamează, însă se și infectează.
Simptomele pericoronaritei sunt următoarele:

  • Gingie umflată și dureroasă în jurul măselei de minte;
  • Miros neplăcut în gură;
  • Frisoane, febră;
  • Inflamarea ganglionilor;
  • Spasme musculare la nivelul maxilarului.

Dacă ai de-a face cu asemenea simptome, este mai mult decât necesar să mergi de urgență la medicul stomatolog.

Tratament infecție măsea de minte

Infecția măselei de minte se poate trata cu medicamente, prin intervenții dentare ori, ca ultimă soluție, prin îndepărtarea chirurgicală a măselei de minte. Înainte de alegerea tratamentului potrivit, medicul va examina cu atenție cavitatea bucală, însă totodată va recomanda și o radiografie dentară.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de antibiotice și are rolul de a combate infecția bacteriană. Tratamentul medicamentos este recomandat chiar dacă e nevoie de intervenții dentare sau de îndepărtarea măselei de minte, astfel încât infecția să fie ținută sub control în momentul intervenției. Penicilina și amoxicilina sunt adesea prescrise în cazul în care măseaua de minte se infectează.

Ibuprofenul, paracetamolul și aspirina pot fi, de asemenea, utile în ameliorarea durerii și reducerea inflamației. 

Când se impune scoaterea măselei de minte?

După ce infecția dispare, medicul poate interveni pentru repararea sau scoaterea molarului de minte. Există situații în care medicul va pili marginile măselei de minte, astfel încât să reducă riscul de blocare a resturilor alimentare și a bacteriilor în zonele respective. Medicul va îndepărta chirurgical măseaua de minte numai dacă daunele produse de infecție sunt prea mari.

Scoaterea măselei de minte poate fi o procedură medicală complicată, de aceea se face cu anestezie locală. Poate dura 20 de minute, poate chiar mai mult, până când medicul reușește să îndepărteze complet măseaua. Pentru a preveni lezarea terminațiilor nervoase de la nivelul maxilarului, medicul poate decide să secționeze măseaua și să o îndepărteze pe bucăți.

Riscurile extracției măselei de minte

Pe lângă amorțirea limbii, a buzei de jos ori a obrazului sau slăbiciune la nivelul maxilarului, printre riscurile la care se expune pacientul când își scoate măseaua de minte se numără și:

Sângerare abundentă

Riscul de sângerări abundente poate să apară în prima zi după extracția măselei de minte. Este foarte important ca periodic să înlocuiești tifonul aplicat conform indicațiilor medicului stomatolog sau chirurgului.

Obraz umflat

Aplică pe zona dureroasă un pachet de gheață conform indicațiilor medicului stomatolog sau ale chirurgului. De obicei, orice umflare a obrajilor se reduce în două sau trei zile. 

Risc de infecție

Infecția poate să apară imediat după scoaterea măselei de minte, dar și la una-două luni după o asemenea intervenție.

Important este și ca după extracția măselei de minte să te hidratezi foarte bine. Evită băuturile alcoolice, cafeinizate, carbogazoase sau fierbinți în primele 24 de ore. În ceea ce privește alimentația zilnică, include în meniu doar alimente moi, cum sunt cartoful fiert, bananele sau merele coapte la cuptor și răcite, supele-creme călduțe, dar fără smântână și condimente, mai ales în primele 24 de ore. Evită alimentele tari, masticabile, fierbinți și lactatele (poți bea lapte vegetal sau îl poți folosi în preparate, de exemplu, poți face griș cu lapte de cocos).

Cât privește igiena orală, este vital ca în primele 24 de ore de la operație să nu te speli pe dinți, să scuipi sau să folosești apa de gură. În a doua zi, reia periajul blând al dinților, dar nu folosi apă de gură din comerț, deoarece poate irita locul de extracție. Stomatologul poate recomanda clătirea ușoară cu ceai de salvie sau de mușețel.

Totodată, evită fumatul cel puțin 72 de ore după operație. Utilizarea produselor din tutun după o intervenție chirurgicală orală poate întârzia vindecarea și crește riscul de complicații.

Remedii naturiste care ameliorează durerea cauzată de infecția măselei de minte

E important de reținut că remediile naturiste nu pot trata infecția măselei de minte, dar pot ușura temporar durerea. Este obligatoriu, așadar, să apelezi la un medic stomatolog pentru rezolvarea acestei probleme dar, până ajungi la medic, poți folosi remedii la îndemână pentru ameliorarea simptomelor: 

Clătirea gurii cu soluție salină

Dizolvă o linguriță de sare de mare într-un pahar cu apă călduță și clătește-ți gura cu acest amestec. Sarea va încetini multiplicarea bacteriilor.

Compresele reci

Pune-ți o compresă cu gheață pe exteriorul obrazului, în zona măselei infectate. Gheața combate inflamația și totodată ameliorează durerile resimțite din cauza infecției. Nu pune punga cu gheață direct pe piele, ci într-un prosop subțire.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Wisdom teeth
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/wisdom-teeth
Mouth Healthy - Wisdom Teeth
https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/w/wisdom-teeth
NIH - The wisdom behind the third molars removal: A prospective study of 106 cases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8346357/
Studiul „The wisdom behind the third molars removal: A prospective study of 106 cases”, apărut în Ann Med Surg (Lond). 2021 Aug; 68: 102639, doi: 10.1016/j.amsu.2021.102639, autori: Kerdoud Ouassime et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0