Infecția cu Chlamydia: cauze, simptome, tratament

Clamidioza este o boală cu transmitere sexuală destul de frecventă, cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis. Infecția bacteriană afectează atât bărbații, cât și femeile și se transmite în timpul contactului sexual. De multe ori, este posibil ca pacientul sau pacienta să nu știe că are clamidioză, deoarece nu dezvoltă semne ori simptome de tipul durerilor genitale și secrețiilor sau scurgerilor din vagin sau penis.

Statisticile arată că, la nivel mondial, peste 120 de milioane de persoane se infectează anual cu Chlamydia, care pare a fi cea mai răspândită infecție bacteriană cu transmitere sexuală. Infecția cu Chlamydia poate afecta, cum spuneam, atât bărbații, cât și femeile, mai ales persoane tinere, dar nu numai, și poate provoca o varietate de simptome și complicații. Chlamydia trachomatis intră în celulele epiteliale, cele care acoperă mucoasele organelor genitale, ochilor și căilor respiratorii. Pentru a pătrunde în celule, bacteriile folosesc o proteină specifică numită invazină.

După ce a intrat în celulă, Chlamydia formează compartimente intracelulare în care bacteriile se multiplică și se dezvoltă, protejate de sistemul imunitar. Bacteriile pot inhiba producția de citokine, acei mesageri chimici implicați în răspunsul imunitar inflamator, ceea ce le permite să persiste în organism fără a fi eliminate.

Află din acest articol care sunt simptomele în caz de infecție cu Chlamydia, ce tratament se recomandă și cum se previne afecțiunea.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauze și factori de risc pentru clamidioză

Cauze clamidioză

Clamidioza este cauzată de bacteria numită Chlamydia trachomatis și se transmite cel mai adesea prin sexul prin contact vaginal, prin sexul oral și prin sexul anal. Totodată, este posibil ca infecția cu Chlamydia trachomatis să se transmită de la mamă la făt, în timpul nașterii, cauzând pneumonie ori o infecție oculară gravă nou-născutului.

Factori de risc pentru infecția cu Chlamydia

Următorii factori cresc riscul de a lua bacteria Chlamydia trachomatis:

  • persoana este activă sexual înainte de vârsta de 25 de ani
  • persoana a avut mai mulți parteneri sexuali în ultimul an
  • persoana nu folosește constant prezervativul 
  • persoana are în antecedentele medicale o infecție cu transmitere sexuală.

Simptomele infecției cu Chlamydia

Clamidioza se transmite prin contact sexual vaginal, oral sau anal cu o persoană infectată. Infecția poate fi asimptomatică în multe cazuri, ceea ce înseamnă că persoana infectată nu prezintă simptome evidente, dar poate transmite bacteriile altor persoane. Astfel, deși cei mai mulți dintre oamenii cu Chlamydia nu prezintă simptome, este posibil că acestea să înceapă să apară după 5-10 zile de la infectare.

Simptome clamidioză la femei

Simptomele infecției cu Chlamydia la femei pot fi:

  • durere abdominală
  • secreții vaginale în cantități mari, iar acestea pot fi urât mirositoare și de culoare galbenă
  • sângerări între două menstruații
  • febră nu foarte mare
  • durere în timpul contactului sexual, sângerări după actul sexual
  • usturime în timpul urinării
  • umflarea vaginului sau inflamație în zona anusului
  • nevoia de a urina mai des sau un disconfort care apare la urinare

Simptome clamidioză la bărbați

În cazul bărbaților, simptomele infecției cu Chlamydia pot fi:

  • durere și usturime în timpul urinării
  • secreții din penis (puroi, secreții apoase sau cu aspect lăptos)
  • umflarea testiculelor și sensibilitate în zona testiculară.

Dacă rectul este afectat, atât la femei, cât și la bărbați, infecția cu Chlamydia poate cauza iritații în zona anală. Cei mai mulți oameni infectați cu Chlamydia, însă, nu au niciun fel de simptom. Totodată, este posibil ca o persoană să dobândească o infecție oculară cu Chlamydia dacă intră în contact cu secrețiile infectate ale altei persoane.

Diagnostic - analize pentru infecția cu Chlamydia

Există analize de laborator pentru a diagnostica infecția cu Chlamydia. Medicul îți poate cere o mostră de urină pentru a o testa. Mostra de urină este analizată apoi de un laborator, iar rezultatele pot indica prezența acestei infecții. 

În cazul femeilor, medicul va lua o mostră de secreții de pe colul uterin (pentru a vedea cultura de bacterii), pentru a testa secrețiile și a vedea dacă există sau nu bacteria Chlamydia în microflora din interiorul vaginului. În cazul bărbaților, medicul sau asistenta va introduce un instrument subțire prin penis, pentru a lua o mostră din uretră, iar în unele cazuri, dacă este necesar, se va lua o mostră de pe anus.

Infecția cu Chlamydia - tratament

Vestea bună este că infecția cu Chlamydia este ușor de tratat. Pentru că este o boală de natură bacteriană, clamidioza este tratată cu antibiotice. Dacă pacientul sau pacienta are o infecție cu Chlamydia, medicul îi va prescrie ca tratament antibiotice orale, de regulă azitromicină sau doxiciclină. De asemenea, medicul va recomanda ca și partenerul sexual al pacientului să fie tratat, pentru a se preveni reinfectarea și răspândirea infecției.

Infecția repetată cu Chlamydia este frecventă, mai ales dacă nu se tratează și partenerul persoanei afectate sau dacă, ulterior vindecării, persoana nu se protejează în timpul sexului cu parteneri despre a căror sănătate sexuală nu are detalii.

Infecția cu Chlamydia ar trebui să fie vindecată în aproximativ o săptămână sau două cu acest tratament. Este esențial ca pacientul să ducă până la capăt cura cu antibiotice (adică să le ia pe toate, așa cum i-au fost prescrise de medic), chiar dacă se simte mai bine.

Pacientul va primi indicațiile necesare de la medic, care îi va explica în ce doze trebuie luate antibioticele, fie este vorba de o doză unică, fie va fi nevoie ca pacientul să ia antibioticele zilnic sau de mai multe ori pe zi, pe o perioadă cuprinsă între 5 și 10 zile. În unele cazuri, femeile cu o infecție severă cu Chlamydia pot fi spitalizate, iar în acest caz, antibioticele se administrează intravenos și li se administrează și calmante contra durerii.

Nu există o dietă specifică recomandată pentru persoanele care au clamidioză, dar adoptarea unui stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată pot contribui la grăbirea vindecării. Include în dietă alimente bogate în vitamine și minerale esențiale pentru sistemul imunitar, cum ar fi fructele și legumele proaspete, cerealele integrale, leguminoasele, carnea slabă, peștele, ouăle și produsele lactate sărace în grăsimi. Aceste alimente pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la susținerea procesului de vindecare.

Consumul suficient de apă este important pentru menținerea hidratării și buna funcționare a organismului. Unele alimente au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea inflamației în organism. Acestea includ peștele gras (cum ar fi somonul și sardinele), semințele de in, nuci, legumele cu frunze verzi și turmericul. Integrarea acestor alimente în dieta ta poate fi benefică în gestionarea inflamației asociate cu infecția.

Alimentele foarte procesate, precum chipsurile, bomboanele, băuturile carbogazoase și produsele de patiserie, mezelurile etc. pot suprasolicita sistemul imunitar și pot încetini vindecarea, deci e bine să le eviți dacă ai Chlamydia și faci tratament.

Complicații clamidioză

Dacă este lăsată netratată, infecția cu Chlamydia trachomatis poate fi asociată cu următoarele complicații:

  • alte boli cu transmitere sexuală - pacientul are risc mai mare de gonoree și de HIV
  • boală inflamatorie pelviană - o infecție a uterului și a trompelor uterine, care provoacă durere în zona pelvisului și febră
  • infecție în apropierea testiculelor (epididimita)
  • infecția prostatei - bacteria se poate răspândi la această glandă, provocând prostatita
  • infecții la nou-născuți
  • infertilitate - infecțiile cu Chlamydia, mai ales dacă au loc în mod repetat, pot cauza cicatrizarea și obstrucția trompelor uterine
  • artrită reactivă - pacienții care s-au infectat cu Chlamydia au un risc mai mare de a dezvolta artrită reactivă.

Cum se previne clamidioza?

Prevenirea clamidiozei implică adoptarea unor măsuri de protecție și de igienă adecvate pentru a reduce riscul de infectare cu bacteria Chlamydia trachomatis. 

Utilizarea prezervativului

Utilizarea corectă și constantă a prezervativului în timpul actului sexual poate reduce semnificativ riscul de transmitere a infecției cu Chlamydia. Prezervativele oferă o formă de barieră între parteneri, limitând contactul direct cu secrețiile și fluidelor corporale care pot conține bacteriile.

Testarea regulată

Dacă ești activ sexual, este recomandat să efectuezi teste regulate pentru infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv clamidioza. Testarea periodică te poate ajuta să depistezi precoce infecțiile și să le tratezi înainte de a provoca complicații sau de a le transmite altor persoane.

Screening în timpul sarcinii

Femeile însărcinate ar trebui să facă parte din programul de screening pentru infecții cu transmitere sexuală, inclusiv clamidioza. Dacă o femeie gravidă este infectată cu Chlamydia, tratamentul adecvat poate reduce riscul de transmitere a infecției la copilul nou-născut în timpul nașterii.

Limitarea numărului de parteneri sexuali

Reducerea numărului de parteneri sexuali poate reduce riscul de expunere la infecții cu transmitere sexuală, inclusiv clamidioza. Limitarea relațiilor sexuale la un partener stabil, despre a cărui sănătate sexuală ai informații precise, poate contribui la protejarea împotriva infecțiilor.

Igiena personală adecvată

Menținerea unei igiene personale adecvate în zona genitală poate ajuta la reducerea riscului de infecții. Spălarea regulată a zonei genitale cu apă și săpun fără parfumuri sau substanțe iritante poate ajuta la menținerea unei flore normale și la prevenirea creșterii bacteriilor dăunătoare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Chlamydia – CDC Detailed Fact Sheet
https://www.cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia-detailed.htm
Pub Med - Chlamydia infection, PID, and infertility: further evidence from a case-control study in China
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35840924/
Studiul „Chlamydia infection, PID, and infertility: further evidence from a case-control study in China”, apărut în BMC Womens Health. 2022 Jul 15;22(1):294. doi: 10.1186/s12905-022-01874-z, autori: Lijun Liu et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0