Infectarea hemoroizilor, o complicatie ce necesita tratament imediat

Hemoroizii sunt vene inflamate din zona inferioara a anusului si rectului. De cele mai multe ori, acestia se retrag in cateva zile, fie fara tratament, fie cu ajutorul supozitoarelor si cremelor speciale. Exista, insa, si situatii in care acestia se infecteaza, iar lucrurile se complica – afla mai multe!

Hemoroizii infectati necesita tratament si ingrijiri medicale in cel mai scurt timp, astfel incat riscul de complicatii sa fie redus la minimum.

Cauze infectare hemoroizi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hemoroizii interni rareori se infecteaza, insa in cazurile mai grave, acestia sunt impinsi catre exterior, devenind astfel hemoroizi prolapsati. Daca fluxul sanguin este blocat, hemoroidul strangulandu-se, riscul de infectie este extrem de mare.

Factori de risc hemoroizi infectati

Unele afectiuni de care sufera pacientul pot afecta circulatia sanguina la nivelul rectului, favorizand astfel infectarea hemoroizilor – iata despre ce boli este vorba:

  • Diabetul
  • Boala crohn
  • Obezitatea
  • Ateroscleroza.

 

Si unele proceduri folosite pentru tratarea hemoroizilor pot cauza infectii. De pilda, ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice poate favoriza infectia. Bacteriile din intestine pot ajunge la nivelul tesuturilor hemoroizilor care au fost prinsi cu benzi elastice pentru intreruperea fluxului sanguin, iar astfel poate aparea infectia.

Si hemoroidectomia, alta procedura folosita in tratarea hemoroizilor, creste riscul de infectare a acestora.

Simptome hemoroizi infectati

Pe langa simptomele hemoroizilor - adica dureri si inflamatie in zona anusului, mancarimi, durere accentuata la defecare – infectia vine cu o serie de simptome noi:

  • Febra
  • Durere care se agraveaza, in ciuda tratamentului administrat
  • Inrosirea zonei anale.

 

Este important sa mergi de urgenta la medic daca ai hemoroizi si observi simptomele infectarii lor, intrucat riscul de complicatii este foarte mare. Peritonita este una dintre complicatiile ce pot aparea, iar despre aceasta stii deja ca poate deveni fatala.

Diagnosticare hemoroizi infectati

Anamneza si examinarea fizica a pacientului sunt metodele folosite de medic in vederea stabilitii diagnosticului. Daca se suspecteaza prezenta unei infectii, medicul poate face si analize de sange, dar si radiografii ori analiza urinei, astfel incat sa verifice daca exista infectie si in alte zone din corp.

Tratament hemoroizi infectati

Tratamentul cu antibiotice este folosit pentru tratarea infectiilor de la nivelul hemoroizilor.

In cazuri severe, poate fi nevoie de interventia chirurgicala pentru indepartarea tesuturilor din jurul hemoroizilor infectati ori chiar a tesuturilor abdominale, daca infectia s-a raspandit deja.

Daca in timpul examinarii, medicul constata ca nu este vorba despre infectie, insa depisteaza hemoroizi prolapsati, acesta poate considera necesar sa ii indeparteze pentru a reduce riscul de infectie.

Pe langa tratamentul medicamentos ori chirurgical, pacientul trebuie sa adopte o dieta bogata in fibre dietetice (fructe, legume, cereale integrale), astfel incat sa reduca riscul de constipatie, deci riscul de accentuare a durerilor la defecare.

Cum sa previi infectarea hemoroizilor

Daca ai de-a face cu hemoroizii, ar trebui sa faci o serie de modificari la capitolul stil de viata, astfel incat sa reduci riscul de infectare a acestora.

Iata cateva recomandari in acest sens:

  • hidrateaza-te corespunzator si adopta o dieta bogata in fibre dietetice
  • practica sport in mod regulat, astfel incat sa mentii un tranzit intestinal sanatos, dar si sa stimulezi circulatia sanguina (si) in zona rectala
  • mergi la toaleta imediat ce ai nevoie pentru ca abtinerea poate face defecarea mai dificila si dureroasa
  • nu sta multe ore in sezut, iar daca nu ai de ales, asigura-te ca iti iei suficient de multe pauze pe parcursul zilei, pentru a te plimba
  • incearca sa nu stai foarte mult timp pe vasul de toaleta si sa nu iti fortezi zona rectala
  • mergi la medic imediat ce iti apar primii hemoroizi, astfel incat sa ii tratezi cum se cuvine si sa reduci riscul de complicatii.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0