Implicatiile si riscurile sarcinii la adolescente

Pe langa implicatiile sociale ale sarcinii, la fetitele si fetele sub 18 ani, sarcina, un fenomen fizologic de altfel, implica multe riscuri pentru sanatatea mamicii si a viitorului bebelus. De aceea medicii inscriu sarcina la aceasta categorie de varsta mica in categoria de "sarcina cu risc". 

În lipsa unei legi a educatiei sexuale, care a trenat  ani buni in Parlament din controverse politice, situaţia a devenit  alarmantă: în ţara noastră, una din opt femei la prima naştere este adolescentă, faţă de media Uniunii Europene: una din 28. Din cauza lipsei cunostintelor privind contraceptia de cele mai multe ori fetele nici nu constientizeaza instalarea sarcinii,  decat atunci cand aceasta este avansata, punandu-si sanatatea lor si a fatului in pericol.

In prezent avem si in Romania, in sfarsit,  o lege a educatiei sanitare care cuprinde si un modul de educatie sexuala, de la care insa unii copii pot fi retrasi prin vointa parintilor. Sa speram insa ca va face o diferenta pentru copii si  adolescenti mai ales in ceea ce priveste problemele grave ce pot fi generate din necunoastere- cum ar fi debutul timpuriu al vietii sexuale, transmiterea bolilor infectioase, in general- hepatite, infectia cu citomegalovirus, virusul Epstein Barr, dar si a celor cu transmitere sexuala(gonoreea, sifilis, clamidia, HPV, herpes etc) precum si sarcinile  la varste fragede. Prezenta acestui modul in cadrul orelor de curs nu garanteaza insa o constientizare masiva a problemei. persista problemele de educatie in mediul rural, absenteismul si rata crescuta de abandon scolar. Este nevoie de mai multa interventie si suport pe aceasta tema sensibila a mamelor- copii.

 

Ce spun statisticile

Din pacate, in tara noastra putem vorbi despre un fenomen in acest sens, care persista si in vremuri de pandemie ne situam in primul loc din Europa din acest punct de vedere. Anual, in Romania, din aproape 200.000 de naşteri pe an, aproximativ 18.000 sunt ale adolescentelor între 15 şi 18 ani. In plus, aproximativ 750 de naşteri apar la minorele sub 15 ani.

Vârsta medie a unei mame minore în România a ajuns în 2020 la 15,4 ani, în scădere cu circa doi ani față de 2018. Cea mai mică mamă dintre cele 136 intervievate în cadrul studiului realizat de „Salvați Copiii” are 13 aniExistă mame minore care au chiar și trei copii, iar vârsta lor medie este de doar 17,6 ani. Coform dnei Mihaela Nabar, director World Vision: „Suntem pe locul doi ca număr de mame minore în Uniunea Europeană, deşi ca natalitate suntem la 4% pondere”. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alte 18.000 de adolescente care au ramas insarcinate aleg sa intrerupa sarcina, sa avorteze, unele la medic, altele prin metode empirice, multe ajungand sa nu mai aiba niciodata posibilitatea de a avea un copil in cursul vietii din cauza complicatiilor .

 

Conform studiului privind realizat de World Vision Romania  privind " Bunăstarea copilului din mediul rural 2020" peste un sfert dintre respondenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani nu cunosc nicio modalitate de prevenire a sarcinilor nedorite și a infecțiilor cu transmitere sexuală.  Pe această dimensiune, datele Eurostat (2020) arată că ponderea mamelor minore în România se păstrează la valori alarmante (4,7% în 2015, 4,7% în 2016, 4,5% în 2017 și 4,3% în 2018), fiind printre cele mai ridicate la nivelul Uniunii Europene. Conform Instititului de Sanatate Publica din Romania, februarie 2021:

  •  749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se află la prima naștere,
  •  29 de fete cu vârsta sub 15 ani se află la a doua naștere.
  • din 17.933 mame cu vârsta între 15-19 ani, 13.291 se află la prima naștere, 3.851 se află la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra
    naștere și 11 adolescente cu vârsta sub 19 ani se află la a 5-a naștere.

 

Dintre cauzele acestor probleme ingrijoratoare putem aminti lacunele de educatie, in general, dar si pentru sanatate, mentalitatea oamenilor, care considera sexualitatea un subiect tabu, despre care nu se prea discuta, mai ales in familie, dar si saracia din mediul rural, lipsa preocuparii autoritatilor pentru a controla fenomenul si lipsa securitatii sociale, insotite de promiscuitate, incest, violuri, seductia minorelor.

 

 

Riscurile unei sarcini la varste mici

Sarcinile la adolescente sunt insotite de o incidenta crescuta a preeclampsiei, travaliului prematur si anemiei, care de multe ori duc la limitarea cresterii fetale. Preeclampsia poate afecta, de asemenea, rinichii sau chiar să fie fatala pentru mama sau copil.

Adolescentele gravide se pot confrunta si cu anemia - o reducere a numarului de celule rosii din sange. Acest lucru o va face pe gravida sa se simta slabita si obosita si poate afecta dezvoltarea copilului.

Chiar daca nasterea la spital este considerata in ziua de astazi mai sigura decât in trecut, este mai periculoasa pentru o adolescenta decat pentru o femeie de peste 20 ani.

In conformitate cu Salvati Copiii, in fiecare an, 50.000 de mame adolescente din intreaga lume mor in timpul sarcinii sau la nastere. Cel putin partial, o cauza a acestor fenomene ar fi faptul ca adolescentele au tendinta de a neglija ingrijirea prenatala, in mod frecvent fumeaza sau consuma medicamente interzise sau nerecomandate in sarcina. Este posibil ca in multe cazuri, administrarea terapiei contraceptionale sa se faca chiar in timpul sarcinii, cand adolescenta nu stie sau nu vrea sa creada ca ar fi insarcinata. In plus, aceste fete pot avea rate mai mari de boli cu transmitere sexuala.

Daca o fata ramane gravida, s-ar putea simti speriata si ingrijorata si nu va comunica prea usor familiei si prietenilor acest lucru. Ele de obicei nu impartasesc situatia in care se afla si nu obtin astfel ajutorul si sprijinul de care are nevoie, simtindu-se izolate si deprimate. Acest lucru poate duce la probleme acasa si la scoala. Multe adolescente gravide renunta la scoala, iar unele nu-si vor mai completa educatia niciodata, ramanad mai ales in mediul rural, in conditii de saracie.

Ingrijorarile referitoare la copil

O sarcina sanatoasa dureaza 40 de saptamani. Un copil care este nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina este considerat prematur. Mamele adolescente sunt mai susceptibile de a da nastere copiilor prematuri. Uneori, acesti copii nu dispun de dezvoltarea completa a organismului, plamanilor si creierului, ceea ce pot genera probleme de dezvoltare in copilarie si de sanatate pe intreaga viata.

Nou-nascutii prematuri tind sa fie subponderali, cu probleme de respiratie și de hranire ca sugari. Ca adulti, copiii subponderali sunt predispusi la boli, cum ar fi diabetul si bolile de inima. Greutatea scazuta la nastere afecteaza, de asemenea, dezvoltarea creierului. Un studiu publicat in New England Journal of Medicine a concluzionat ca persoanele care s-au nascut subponderali au avut probleme de invatare la varsta adulta (NEJM, 2002). Sugarii nascuti din mame sub 20 de ani au un risc mai mare de a muri, in primul lor an, comparativ cu copiii nascuti din mame de peste 20 de ani (Weiss, 2012).

Preocupari pentru tatal adolescent

Pentru un baiat adolescent faptul ca va deveni tata poate fi un eveniment infricosator care sa-i schimbe complet viata. Cei mai responsabili isi pot face griji cu privire la implicatiile privind urmarea studiilor si castigarea unui trai pentru intretinerea partenerei si copilului. Alti baieti aleg sa nu se intereseze deloc de soarta mamei adolescente, ceea ce ingreuneaza si mai mult situatia acesteia, intr-o perioada in care are nevoie de sprijin pentru a duce sarcina la capat in bune conditii si de ingriji ulterior nou nascutul. De multe ori in aceste situatii, adolescenta abandoneaza copilul dupa nastere.

Care sunt semnele sarcinii?

Probabil vei realiza mai intâi ca esti gravida când ciclul menstrual intarzie sa apara mai mult de o luna si jumatate. Multe fete nu realizeaza acest lucru intrucat este posibil sa aiba sangerari foarte usoare in primele cateva saptamani de sarcina.

 

 

Semnele de sarcina includ:

  • un ciclu menstrual foarte scurt, cu sangerari usoare
  • sensibilitate la nivelul sanilor si mameloanelor
  • greata, de multe ori dimineata
  • varsaturi
  • senzatie de ameteala
  • lesin
  • crestere in greutate
  • senzatie de oboseala
  • umflarea abdomenului

Cum este diagnosticata sarcina?

Testele de sarcina

Cele mai multe farmacii vand teste de sarcina, concepute pentru a detecta prezenta hormonilor specifici de sarcina in urina.

Testele sunt mai precise dacă le utilizati mai mult de o saptamana dupa intarzierea ciclului. In cazul in care un test de sarcina indica faptul ca nu sunteti gravida, repetati testul dupa o noua saptamana, pentru a va asigura de veridicitatea rezultatului.

In cazul în care un test efectuat acasa arata ca sunteti gravida, ideala este o programare la medicul ginecolog, care va confirma sarcina cu un test de sange si poate face un examen fizic si eventuala ecografie.

Optiunile de monitorizare a sarcinii

Adolescentele care raman gravide ar putea avea retineri sa mearga la medic, desi trebuie sa realizeze ca este extrem de important pentru siguranta mamei și a copilului in timpul sarcinii. Medicul ar trebuie sa discute cu adolescenta toate optiunile in ceea ce priveste sarcina, inclusiv avortul (oprirea medicala a sarcini), adoptia (dand optiunea ca altcineva sa creasca copilul in mod legal) sau nasterea si cresterea copilului de catre tanara mamica.

In mod ideal, viitorul tata si membrii familiei ai mamei si al tatalui ar trebui implicati in luarea celor mai bune decizii, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil.

Clinicile de control a nasterilor si birourile de sanatate publica ar trebui sa ofere informatii de consiliere pentru a ajuta in decizia alegerilor potrivite pentru tine si copilul tau. Insa in Romania nu exista modalitati care sa faciliteze accesul adolescentelor catre acesti functionari.

Este posibil ca o adolescenta sa aiba un copil sanatos?

Mamele adolescente pot avea copii sanatosi daca iau contact cat mai rapid cu medicul imediat dupa confirmarea sarcinii si sa participe la toate intalnirile programate. Ingrijirea obstetricale adecvata pe tot parcursul sarcinii este importanta pentru sanatatea si bunastarea mamei, cat si a copilul. Gravida trebuie sa se hraneasca bine, sa faca exercitii fizice si miscare moderate, sa fie inconjurata de prieteni si membrii familiei.

S-a demonstrat ca fumatul in timpul sarcinii determina copii să se nască prematur si sa aiba o greutate mica la nastere. Nu ar trebui să se fumeze în timpul sarcinii. Drogurile si alcoolul pot avea efecte daunatoare asupra mamei si a copilului nenascut. Dependenta de droguri sau alcool trebuie rezolvata cu ajutorul medicului si consilierii de specialitate.

Trebuie sa luati numai medicamentele pe care medicul le prescrie, indiferent daca vorbim despre cele terapeutice, naturiste, ceaiuri medicinale sau suplimente diverse.

Intrucat adolescentele sunt inca in dezvoltare, supravegherea medicala este deosebit de importanta la aceasta categorie de gravide.

Vizitele medicale pe parcursul sarcinii

In primele sase luni, gravida adolescenta va avea, probabil, o programare cel putin o data in fiecare luna. In ultimele luni de sarcina, este posibil sa vedeti medicul la fiecare doua saptamani, care se incheie cu vizite saptamanale in luna finala.

La cabinetul medicului, gravida trebuie cantarita, masurata tensiunea arteriala si circumferinta abdominala.

Pe masura ce copilul se dezvolta, medicul va simti pozitia lui si ii va asculta bataile inimii. Medicul va adresa intrebari cu privire la starea generala si va explica, la ce va puteti astepta in saptamanile viitoare de sarcina. Pentru o adolescenta este important sa impartaseasca medicului orice probleme emotionale sau de familie.

Consultul de urgenta se face in urmatoarele situatii:

  • orice sangerare vaginala
  • dureri de cap severe sau continuu
  • imprecizie sau estomparea vederii
  • durere abdominala
  • varsaturi persistente
  • frisoane sau febra
  • durere sau arsura in timpul urinarii
  • scurgerea de lichid din vagin
  • umflarea sau durerile la nivelul picioarelor

 

Prevenirea sarcinilor adolescentine

Singurul mod de a fi sigura ca nu va ramane insarcinata pentru o femeie este de a nu avea un contact sexual. Insa, in cazul activitatii sexuale exista metode care scad acest risc:

  • Prescrierea de anticonceptionale: controlul sarcinii prin anticonceptionale se face cu ajutorul medicului ginecolog sau de familie
  • DIU: dispozitivul intrauterin se implanteaza in uter si previne ca un ovul fertilizat sa se ataseze a peretele uterin, cu o rata de 99% de eficacitate
  • Mai multe metode de control al sarcinii afectează nivelurile de hormoni in corpul tau, asa ca scad riscul de sarcina. Cel mai eficient este un implant sub forma unui mic stick de plastic care se introduce sub pielea bratului, ce poate fi pastrat timp de pana la trei ani, cu o rată de 95% de eficacitate.
  • Controlul sarcinii prin pastile, filme si plasturi afecteaza, de asemenea, nivelul hormonilor, intr-o rata de eficacitate de 91% la 99%
  • Diafragma este un dispozitiv care trebuie plasat in vagin, inainte de actul sexual si blocheaza intrarea spermei in uter. Eficacitatea acestor dispozitive este de 76% la 85%
  • Prezervativul: folosirea corecta a prezervativului te poate ajuta sa nu ramai insarcinata si te va proteja de multe boli cu transmitere sexuală; eficacitatea prezervativelor este de 76% la 85%
  • Spuma spermicidala: buretii tratati cu spermicid blocheaza, de asemenea, intrarea spermei in uter. Utilizate in mod corespunzator, aceste metode previn sarcina, cu o eficacitate de la 75% la 85%
  • Pilula de a doua zi: acest medicament contine hormoni care impiedica eliberarea de ovule in uter si irita mucoasa uterului pentru a inhiba implantarea. Eficacitatea pilulei de a doua zi este de 89%
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

 

Surse date :Bunastarea copilului din MEDIUL RURAL in anul 2020 Cercetare implementată de World Vision România,  Flavius Mihalache, Adriana Neguţ, Laura Tufă Coordonator: Claudia Petrescu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0