Ihtioza: simptome, cauze și tratament

Ihtioza (ichthyosis vulgaris) sau "boala pielii uscate" afectează aproximativ 1 din 250 de persoane. Este o afecțiune cronică pentru care nu există niciun un tratament curativ, ci doar o serie de remedii simptomatice sau dietetice care pot ameliora senzația inconfortabilă  și aspectul pielii, prin schimbări ale stilului de viață. 

Ihtioza este o afecțiune a pielii moștenită sau dobândită, care apare atunci când pielea nu își mai poate îndepărta prin propriile mecanisme celulele îmbătrânite. Acest lucru face că celulele pielii uscate să se acumuleze pe suprafața pielii. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de „boala solzilor de pește”, deoarece pielea moartă se acumulează într-un model similar cu solzii unui pește.

Majoritatea cazurilor sunt ușoare și se limitează la anumite zone ale corpului. Cu toate acestea, unele cazuri sunt severe și acoperă zone întinse ale corpului, inclusiv abdomenul, spatele, brațele și picioarele.

Simptomele ihtiozei vulgare includ:

-    scalp descuamat
-    piele iritată
-    solzi în formă de poligon pe piele
-    solzi maronii, gri sau albi
-    piele uscată
-    piele îngroșată

Simptomele ihtiozei vulgare sunt de obicei mai grave în timpul iernii, când aerul este mai rece și mai uscat. Petele de piele uscată apar de obicei pe coate și pe picioare. Cel mai adesea afectează tibiile în segmente groase și întunecate. În cazuri severe, ihtioză vulgară poate provoca, de asemenea, crăpături profunde și dureroase pe tălpi sau palme.

Ce cauzează ihtioza vulgară?

Ihtioza poate fi prezentă la naștere sau poate apărea în primii câțiva ani din viața unui copil. De obicei, dispare în timpul copilăriei timpurii. Este posibil ca unele persoane să nu mai aibă niciodată simptome. Dar pentru alții, se poate întoarce în timpul maturității.

Ca și în multe alte afecțiuni ale pielii, genetica joacă un rol în transmiterea ihtiozei vulgare. Condiția urmează un model autosomal dominant. Aceasta înseamnă că un singur părinte trebuie să posede gena mutantă pentru a o transmite copilului său. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii moștenite. Fie corpul fabrică stratul cornos prea repede (până la 300% din normal), fie stratul cornos nu reușește să se elibereze corespunzător de pe suprafața pielii. Deoarece pielea se reînnoiește în mod constant, oricare dintre aceste două întreruperi în echilibrul dintre formarea pielii și eliminarea fiziologică a acesteia are ca rezultat simptomele ihtiozei: pielea îngroșată sau subțire, solzoasă.

În cazuri rare, adulții pot dezvolta ihtioză vulgară, chiar dacă nu au gena defectă. Deși acest lucru este rar, este cel mai adesea asociat cu alte afecțiuni, inclusiv cancer, insuficiență renală sau boli tiroidiene. Poate fi asociat și cu administrarea anumitor tipuri de medicamente.

Ihtioza poate apărea, de asemenea, împreună cu alte tulburări ale pielii, cum ar fi dermatita atopică sau keratoza pilară. Dermatita atopică, mai frecvent cunoscută sub numele de eczeme severe, este cunoscută pentru că provoacă erupții cutanate extrem de pruriginoase.

Pielea afectată poate fi, de asemenea, groasă și acoperită de solzi. Umflăturile albe sau roșii ale pielii cauzate de keratoza pilară pot arăta asemănător cu acneea, dar ele apar de obicei pe brațe, coapse sau fese. Această afecțiune poate provoca și zone aspre de piele.

Ce simptome specifice apar?

Simptomele pot varia semnificativ de la o persoană la alta. Unele persoane sunt afectate doar local (de exemplu, doar pe mâini și picioare), în timp ce altele prezintă implicare corporală totală sau aproape totală. Pielea poate fi roșiatică, acoperită de un strat subțire de piele sub forma unor fulgi sau corpul poate fi acoperit cu solzi mai groși, ca niște plăci. Mulți oameni prezintă o implicare semnificativă a scalpului, ceea ce inhibă creșterea părului. Unii pot avea probleme de auz cauzate de acumulări de piele exfoliată care se leagă de ceara secretată în mod natural și blochează canalul urechii.

Copiii care moștenesc o genă defectă de la un singur părinte au o formă mai ușoară a bolii. Nu există nici un remediu pentru ihtioză, dar hidratarea și exfolierea zilnică a pielii pot ajuta la prevenirea uscării, descuamării și acumulării celulelor moarte care dau aspectul neplăcut de “solzi”.

Cum este diagnosticată ihtioza vulgară?

Un medic dermatolog poate diagnostica în mod obișnuit ihtioza vulgară la prima consultație.

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre orice antecedente familiale de boli ale pielii, vârsta la care ați întâmpinat simptome și dacă aveți alte afecțiuni ale pielii. De asemenea, medicul va înregistra unde apar petele de piele uscată. Acest lucru îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să urmărească eficacitatea tratamentului dumneavoastră.

Medicul poate efectua și alte teste, cum ar fi un test de sânge sau o biopsie a pielii. Acest lucru va exclude alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, care provoacă simptome similare. O biopsie a pielii implică îndepărtarea unei mici secțiuni a pielii afectate pentru examinare la microscop.

Remedii naturale

Pe lângă schimbarea dietei pentru a evita alergenii alimentari, există și alte lucruri pe care le puteți încerca acasă pentru a vă gestiona simptomele.

Baile în cadă pot ajuta la înmuierea pielii - în care puteți adauga fulgi de ovăz, de exemplu. Dar și simpla apă caldă poate ajuta. Evitați săpunurile dure care pot usca pielea. Pentru a îndepărta ușor “solzii”, încercați să utilizați o loofă delicată.

Când vă uscați pielea, tamponați-o cu un prosop în loc să o frecați. Acest lucru vă ajuta să păstrați o anumită umiditate în piele și să evitați iritarea pielii.

Folosiți creme hidratante și loțiuni imediat după baie, cât pielea e încă umedă. Acest lucru vă va ajuta să păstrați cea mai mare umiditate a pielii.

Încercați creme hidratante care conțin uree sau propilen glicol. Jeleul de petrol este o altă opțiune. Aceste substanțe chimice vă pot ajuta să vă mențineți pielea hidratată.

Puteți experimenta, doar la recomandarea medicului, cremele cu uree, acid lactic sau acid salicilic de până la două ori pe zi. Concentrațiile scăzute ale acestor ingrediente vă pot ajuta să controlați celulele moarte ale pielii și să le împiedicați să se acumuleze.

Adăugați umezeală în aerul din jur folosind un umidificator. Puteți cumpăra un umidificator autonom sau unul care se atașează la calorifer

Tratamente medicamentoase 

Dacă remediile casnice nu ajută, discutați cu un dermatolog. Deși nu există un remediu pentru ihtioză, acestea vă pot ajuta să vă gestionați simptomele.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie unguente și creme medicamentoase care hidratează și exfoliază solzii. Aceste tratamente topice conțin adesea alfa hidroxi acizi (AHA), cum ar fi acidul lactic sau acidul glicolic. Acestea pot funcționa ajutând la controlul scalării și prin creșterea umidității pielii.

Medicamentele orale care pot ajuta includ retinoizii. Aceste medicamente sunt derivate din vitamina A și pot ajuta la încetinirea producției de celule ale pielii de către organism. Este important să știți că aceste medicamente pot provoca reacții adverse, inclusiv inflamații, pinteni osoși și căderea părului.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile administrării acestor medicamente și evitați-le dacă intenționați să concepeți un copil sau sunteți gravidă, din cauza efectului teratogen.

Deși inconfortabilă, ihtioza ușoară nu pune viața în pericol. Cazurile mai severe pot necesita asistență medicală specială și ore de îngrijire a pielii în fiecare zi.

Gestionarea dietetica a bolii

Evitarea anumitor alergeni din dieta dvs. vă poate ajuta să evitați declanșarea sau agravarea simptomelor.

De exemplu, un studiu de caz recent despre o femeie în vârstă de 20 de ani cu ihtioză a relevat că modificările dietei pot avea un impact pozitiv asupra simptomelor. Mama femeii a crezut că ihtioza fiicei sale a început în copilărie, după ce a început să mănânce alimente solide. Medicii au testat-o pentru alergiile alimentare și au descoperit că este sensibilă la lactate, ouă, arahide, speltă, grâu integral, gliadină, gluten și drojdie pentru pâine și făinoase.

Multe dintre aceste alimente sunt alergeni obișnuiți. Când a eliminat aceste alimente din dietă, pielea ei s-a îmbunătățit vizibil în decurs de două săptămâni.

Cum să determinați alergenii alimentari

Nu există prea multe cercetări privind efectele dietei asupra ihtiozei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica modificările dietei care au cel mai mare impact asupra simptomelor. Există dovezi că dieta afectează pielea și afecțiunile pielii. Anumite alimente sunt mai susceptibile de a provoca reacții alergice și probleme cu pielea.

Alimentele alergenice obișnuite includ:

-    arahide
-    nuci
-    lapte
-    ouă
-    grâu
-    soia
-    peşte
-    crustacee
-    susan

Factorii declanșatori ai ihtiozei pot fi unici pentru fiecare pacient, indiferent dacă sunt alergii sau intoleranțe alimentare. Iată câteva modalități prin care puteți identifica factorii declanșatori ai simptomelor:

Păstrați un jurnal alimentar

Luați în considerare păstrarea unui jurnal pentru a înregistra ce alimente ați consumat și dacă pielea și-a îmbunătățit sau agravat aspectul. Puteți utiliza aceste informații și atunci când vă vizitați medicul pentru tratament. Este important să nu auto-diagnosticați o alergie alimentară. Asigurați-vă că primiți îngrijirea și informațiile corespunzătoare.

Faceți teste pentru alergii

Medicul vă poate recomanda un alergolog pentru testare. Istoricul medical vă poate ajuta să descoperiți diferite sensibilități alimentare sau alergii. Dincolo de aceasta, există teste pe care medicul dumneavoastră le poate folosi pentru a vă confirma rezultatele, inclusiv:

-    testul înțepăturii pielii
-    testele  de sânge
-    provocarea alimentară orală

Adoptați la o dietă de eliminare

Un alt mod prin care medicul dumneavoastră poate diagnostica o alergie sau intoleranță alimentară este prin intermediul unei diete de eliminare. Această dietă este temporară, de obicei două până la patru săptămâni, timp în care încetați să consumați toate alimentele alergenice suspectate. Apoi le adăugați din nou în dietă unul câte unul pentru a vedea care dintre acestea creează o reacție sau vă înrăutățesc simptomele.

Colaborați cu medicul dumneavoastră și cu un dietetician dacă urmați o dietă de eliminare. Ei pot recomanda alimente pe care să le eliminați și vă pot ajuta să le reîncorporați în siguranță în dieta dumneavoastră și cum să compuneți o dietă cu restul alimnetelor care nu vă cauzează simptomatologia dăunătoare pentru piele dacă aveți ihtioză.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Effect of Dietary Change in a Patient With Ichthyosis Vulgaris: A Case Report - Brian Anderson, DC, CCN, MPH, MS, Attending clinicia, 2015


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0