Igrasia: ce probleme de sanatate poate genera

Igrasia este o problema des intalnita pe timpul iernii, atunci cand temperatura din casa este foarte diferita de cea de afara.  In momentul in care temperatura rece patrunde pe sub zidul locuintei si se intalneste cu temperatura ridicata din locuinta incalzita, se formeaza condens, care duce la aparitia igrasiei.

Umiditatea care caracterieaza igrasia favorizeaza aparitia mucegaiului, de aceea igrasia este, de multe ori, sinonim al mucegaiul.

Impactul igrasiei si al mucegaiului asupra sanatatii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Expunerea la igrasie si mucegai poate cauza o multime de probleme de sanatate. Cele mai comune probleme care apar din cauza mucegaiului sunt urmatoarele: iritatie la nivelul cailor nazale, iritatie in gat, tuse, respiratie suieratoare, iritatie la nivelul ochilor sau chiar eczema la nivelul pielii. In cazul persoanelor care sufera de alergie la mucegai, lucrurile se complica, reactiile ce apar in urma expunerii la mucegai fiind mai severe.

In anul 2004, Institutul de Medicina IOM din cadrul Universitatii Tribhuvan, a confirmat banuielile specialistilor, dovedind ca expunerea la igrasia si mucegaiul de pe peretii casei cauzeaza probleme la nivelul tractului respirator superior in cazul persoanelor sanatoase, declanseaza crize de astm la persoanele care sufera de astm si pneumonita de hipersensibilitate la persoanele al caror sistem imunitar este slabit.

De asemenea, studiile recente emit ipoteza potrivit careia expunerea la mucegai la varste fragede poate sa fie cauza declansarii astmului la copii.

Mucegaiul din casa ta

Mucegaiul poate aparea si in casa ta, iar tu trebuie sa fii vigilent pentru a il descoperi la timp pentru a putea sa il indepartezi. Acesta creste in locurile umede precum podul casei tale, pe tocul ferestrelor, pe tavanul incaperilor, pe peretii din baie sau din bucatarie, dar se poate dezvolta si pe suprafete textile, pe hartie ori pe suprafete lemnoase.

 

Pentru a preveni aparitia mucegaiului in casa ta, poti face urmatoarele lucruri:

  • Mentine nivelul umiditatii in parametrii normali folosind un dezumidificator
  • Verifica frecvent podul casei, partea din spate a mobilei precum si peretii acoperiti de piese de mobilier
  • Aeriseste si ventileaza baia in timp ce faci dus sau imediat dupa
  • Ventileaza si aeriseste bucataria in timp ce gatesti
  • Curata imediat zonele in care observi ca a aparut mucegai

 

 

Mucegaiul aparut pe suprafete poate fi indepartat cu ajutorul produselor din comert care sunt concepute special pentru aceasta problema, ori cu un amestec banal facut dintr-o cana de clor la trei litri de apa.

Daca folosesti clor pentru a indeparta mucegaiul, trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

  • Nu amesteca niciodata clorul cu amoniacul ori cu alte produse de curatenie pentru ca va avea loc o reactie chimica toxica pentru organismul tau
  • Deschide geamurile in timp ce cureti suprafetele acoperite cu mucegai, pentru a te asigura ca inauntru patrunde aer curat
  • Poarta manusi si ochelari de protectie pentru a preveni aparitia iritatiilor la nivelul pielii si ochilor

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum sa previi aparitia igrasiei si mucegaiului in casa ta:

  • Mentine umiditatea in limitele normale, folosind un dezumidificator si aerul conditionat
  • Asigura-te ca exista suficiente surse de ventilatie in casa ta
  • Nu usca hainele in casa, nici pe un uscator de rufe, nici pe calorifer
  • Nu folosi mochete si covoare in incaperile in care exist un nivel de umiditate crescut

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0