Homocisteina: ce este, de ce crește, valori normale, complicații

Un compus din organism ar putea acționa ca un mod de screening eficient pentru bolile de inimă și bolile de tipul defectelor neuronale din naștere.

Ce este homocisteina?

Homocisteina este un amino acid non-proteinogenic. Este asemănător aminoacidului cisteină, diferența constând în o ramură extra de metilen (-CH2-). Homocisteina se regăsește mai ales în plasmă, alipită proteinelor, dar poate fi de asemenea și sub formă liberă, oxidată.

Un nivel crescut de homocisteină este cauza bolilor care afectează celulele endoteliale (acele celule de pe membrana interioară a vaselor de sânge și vaselor limfatice). Acest lucru va duce la inflamarea vaselor de sânge, care va duce apoi la ateroscleroză. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Excesul de homocisteină a fost corelat și cu riscuri crescute de a forma cheaguri de sânge, infarct și accident vascular cerebral, dar și pierderea sarcinii și defectele de tub neural la nou-născuți (cum ar fi spina bifida). De aceea este important să urmărim evoluția acestui compus în sânge.

Cine trebuie să-și verifice nivelul homocisteinei periodic

Persoanele cu risc de boli de inimă sau de circulație ar trebui să-și verifice și nivelul homocisteinei o dată la 3-5 ani. Dacă ești femeie și ai suferit o serie de avorturi spontane, homocisteina ar putea fi cauza. 

Mai multe studii au descoperit că nivelul homocisteinei are legătură directă cu nivelul vitaminei B12 și nivelul acidului folic, din cauza mecanismului său de metabolizare. Deci dacă ai un nivel scăzut de acid folic sau de vitamina B12, ai risc crescut de a dezvolta hiperhomocisteinemie, un nivel exagerat de homocisteine în sânge, de peste 15 µmol/L.

Femeile gravide cu hiperhomocisteinemie severă vor avea implicit și homocisteinurie, o afecțiune a metabolismului. Acest lucru conduce la defecte neuronale și cardiovasculare ale fătului, cum ar fi retardul mintal sau tromboembolism arterial.

Factorii de risc pentru nivelurile crescute de homocisteină sunt, prin urmare:

  • Nivelul scăzut de vitamina B12
  • Nivelul scăzut de acid folic
  • Lupus
  • Afecțiuni renale cronice (ce conduc la risc cardiovascular crescut)
  • Vârsta înaintată (cu risc cardiovascular crescut)
  • Unele medicamente care tratează bolile autoimune sau inflamatorii

Cum apare hiperhomocisteinemia?

Dacă una din cele două căi de metabolizare a homocisteinei este blocată, aceasta se va acumula în sânge și va avea consecințe grave asupra sistemului circulator. Hiperhomocisteinemia severă este produsă de defecte genetice, cel mai adesea cauza fiind deficitul de homozigot de CBS și MTHFR. Pacienții care au acest deficit de homozigot vor fi cei care vor avea homocisteină la nivel ridicat în sânge, pe când pacienții cu genotip heterozigot vor avea forme mai ușoare ale afecțiunii. Aproximativ 1% din populația lumii are deficit de heterozigot de CBS și MTHFR. 

Care sunt nivelurile normale de homocisteină?

Nivelurile de homocisteină sunt de obicei mai cresucte la bărbați decât la femei, și cresc odată cu vârsta. La bărbați, un nivel ridicat este considerat unul ce depășește 11.4 μmol/L, în timp ce la femei, problema apare când homocisteina depășește 10.4 μmol/L. 

Testul de sânge pentru homocisteină se realizează de obicei dimineața, înainte de masă, dar acest lucru poate determina un nivel fals scăzut. Dacă după repetarea testului în 2 ore, nivelul de homociteină a crescut, se va considera că pacientul are hiperhomocisteinemie.

Testarea homocisteinei poate fi influențată de anumite medicamente care influențează nivelul vitaminei B12 și a acidului folic (medicamente pentru boli autoimune sau chiar și contraceptive orale). Nu uita să menționezi medicului dacă iei aceste pastile înainte de efectuarea testului, ca să te asiguri că testul va determina valorile reale. 

Complicațiile hiperhomocisteinemiei

Multe studii1 leagă nivelul crescut de homocisteine în sânge cu arteroscleroza și tromboza, boli neuropsihiatrice și fracturi. Există unele studii2 care leagă hiperhomocisteinemia de microalbuminurie (nivelul scăzut de albumină în urină), ce duce la boli cardiovasculare și renale.

Cum se tratează hiperhomocisteinemia

Deși nu există un tratament direct și 100% eficient pentru hiperhomocisteinemie, complicațiile pot fi tratate simptomatic. Vitamina B12 crescută, la fel ca acidul folic, pot reduce nivelul de homocisteină în sânge și sunt mai ales importante pentru femeile gravide. 

Există și alternative naturale pentru tratarea afecțiunilor. Trombofilia care apare în sarcină, de exemplu, poate fi ținută sub control prin remedii naturale la îndemână. Un tratament naturist pentru trombofilie include capsulele cu vitamina E, usturoiul și turmericul, pentru proprietățile lor anticoagulante. Medicul ți-ar putea chiar recomanda ciorapi compresivi pentru a elimina riscul formării unui cheag de sânge în venele picioarelor.


 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Surse:

  1. Studiul ”Hyperhomocysteinemia, Atherosclerosis and Thrombosis”, publicat în Thrombosis and Haemostasis, în 1999, autor: Marco Cattaneo.
  2. Studiul ”Serum Homocysteine Levels Are Associated With the Development of (Micro)albuminuria”, publicat în AHA Journals, în 2001, autori: Agnes Jager, Piet J. Kostense et. al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0