Homeopatia: principii si controverse

Majoritatea oamenilor de știință din lume consideră homeopatia la fel de eficientă ca un placebo, deoarece ideile acestui sistem medical alternativ nu au o bază științifică și medicală suficient de solidă, încât să nu poată fi contestate. Alții consideră că efectele homeopatiei sunt mai bune decât placebo. Află în cele ce urmează ce reprezintă homeopatia, ce înseamnă un tratament homeopat și ce riscuri pot avea aceste remedii.

Bazele homeopatiei au fost puse de medicul saxon Samuel Hahnemann în anul 1796. Ulterior, acesta și-a extins studiile și a publicat în 1810 o lucrare considerată și astăzi temelia activității specialiștilor homeopați. El a administrat unor persoane sănătoase anumite substanțe care să declanșeze simptome similare anumitor afecțiuni. Apoi a stipulat ideea conform căreia administrarea acestor substanțe unor persoane deja bolnave va ajuta la vindecarea lor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pe ce se bazează homeopatia?

Ca și alte terapii alternative, homeopatia se bazează pe ideea că organismul uman are capacitatea de a se vindeca singur, dacă este stimulat prin diferite mijloace. Pornind de la conceptele implementate de Hahnemann, esența homeopatiei este principiul similitudinii, sau, așa cum spune o veche vorbă românească, „cui pe cui se scoate”.

Homeopații folosesc soluții foarte diluate care conțin principii active și care în timp, pot diminua efectele unei afecțiuni și chiar o pot trata. Practic, a aplica un tratament homeopat înseamnă a trata o afecțiune cu substanțe care pot induce aceleași simptome unui om sănătos. Organismul este astfel stimulat să lupte cu toate forțele împotriva acelui simptom.

Cum arată remediile homeopate?

Principalele remedii homeopate se prezintă sub formă de granule sau picături, care se administrează în special prin topire sub limbă. Există însă și alte forme de substanțe active, ca tincturile primare, soluțiile simple, soluțiile oftalmice, soluțiile injectabile, unguentele, supozitoarele, triturațiile și tabletele.

Toate aceste remedii sunt obținute prin anumite procese chimice de diluare repetată și dinamizate astfel încât substanța rezultată să conțină doar foarte puține molecule active. Specialiștii homeopați susțin că aceste remedii sunt atât de slabe, încât nu vor afecta starea de sănătate a pacientului, iar efectele benefice se vor vedea în timp, prin ușurarea și chiar dispariția afecțiunii. În plus, spun aceștia, majoritatea substanțelor folosite provin din plante, iar faptul că sunt naturale le-ar putea atesta beneficiile asupra sănătății.

Ce se presupune că tratează homeopatia și când să începi un tratament homeopat?

Homeopatia este utilizată pentru a trata o gamă largă de afecțiuni și simptome, inclusiv probleme fizice și psihice. Unii oameni recurg la homeopatie pentru afecțiuni precum răceală sau alte infecții respiratorii, alergii, probleme digestive, cum ar fi indigestia sau constipația, dureri de cap, insomnie și alte tulburări de somn, stres, anxietate și depresie, dermatite și alte afecțiuni ale pielii, dar și afecțiuni musculo-scheletice, cum ar fi artrita sau durerile de spate ori probleme menstruale și menopauză.

În plus, homeopatia este adesea folosită pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate și a spori starea de bine. Susținătorii homeopatiei cred că abordarea lor holistică poate ajuta la restabilirea echilibrului natural al corpului și la vindecarea în profunzime a problemelor de sănătate.

Atunci când vrei să încerci un tratament homeopat, este indicat să mergi la un medic cu competențe în homeopatie, pentru a ți se face o evaluare aprofundată a simptomelor și a ți recomanda un remediu specific și o dozare adecvată. Homeopații spun că, cu cât ajungi mai repede la medic din momentul în care ai simptome și începi tratamentul, cu atât ai șanse mai mari ca acesta să funcționeze. Dacă deja ești bolnav de câteva zile și ai luat și diverse medicamente, cel mai probabil remediile homeopate nu vor mai funcționa.

Homeopatie în răceală și gripă

Câteva dintre cele mai comune remedii homeopate pentru răceală și gripă includ:

  • Aconitum napellus - util în fazele incipiente ale afecțiunii, în special atunci când simptomele apar brusc, cum ar fi durerile de cap, frisoanele sau febra;
  • Belladonna - potrivit pentru febra ridicată, pielea roșie și fierbinte, durerile de cap severe și sensibilitatea la lumină;
  • Gelsemium - util în cazurile de răceală și gripă în care predomină slăbiciunea generală, oboseala, frisoanele și senzația de dureri musculare și de cap;
  • Bryonia - util în caz de dureri musculare intense, senzație de sete excesivă și o dorință de a rămâne în repaus.

Homeopatie în alergii

Câteva dintre remediile homeopate recomandate pentru alergii includ:

  • Allium cepa - util în cazurile de alergie la polen sau la praf, în care predomină strănuturile, secreția apoasă din nas și lacrimarea ochilor;
  • Euphrasia - potrivit pentru alergiile care afectează ochii, cum ar fi alergiile sezoniere sau alergiile la animale de companie, cu simptome precum mâncărimea ochilor, lacrimarea excesivă și senzația de arsură;
  • Natrum muriaticum - util în cazurile de alergie la praf, polen sau mucegai, cu simptome precum secreția nazală apoasă, strănuturile repetate și congestia nazală.

Homeopatie în probleme digestive

Câteva opțiuni de tratament homeopat în caz de probleme digestive sunt:

  • Nux vomica - util în cazurile de indigestie, greață, arsuri la stomac și constipație, în special atunci când aceste simptome sunt asociate cu suprasolicitare psihică sau fizică, sau cu consumul excesiv de alimente grase sau de alcool.
  • Arsenicum album - potrivit pentru indigestie și diaree care apare după consumul de alimente sau băuturi contaminate, sau în cazurile de intoxicație alimentară.
  • Pulsatilla - util în cazurile de indigestie, constipație sau diaree care apar în urma consumului de alimente grase sau picante, sau în cazurile în care simptomele digestive sunt asociate cu schimbări de dispoziție și senzații de neliniște.
  • Carbo vegetabilis - potrivit pentru balonare, flatulență și indigestie, în special atunci când aceste simptome sunt asociate cu senzația de greutate și epuizare excesivă.

Homeopatie în dermatite

Câteva opțiuni de tratament homeopat pentru dermatite ar fi:

  • Sulphur - util în cazurile de dermatită uscată și mâncărime intensă, care se agravează noaptea și de la căldură, și care pot fi asociate cu roșeață și descuamare a pielii.
  • Graphites - potrivit pentru dermatita care apare în pliurile pielii sau în zonele umede, cum ar fi pliurile cotului sau genunchiului, cu simptome precum mâncărimea, fisurile și descuamarea pielii.
  • Rhus toxicodendron - util în cazurile de dermatită care se agravează la începutul mișcării și se calmează prin mișcare continuă, cu simptome precum mâncărime, vezicule și erupții cutanate umede.

Homeopatie în dureri articulare

Câteva dintre cele mai cunoscute remedii homeopate pentru dureri articulare includ:

  • Rhus toxicodendron - util în cazurile de dureri articulare care sunt îmbunătățite de mișcare și de căldură, dar se agravează la începutul mișcării sau după perioade de repaus prelungit; poate fi potrivit pentru dureri articulare asociate cu rigiditate și umflături;
  • Arnica - util în cazurile de dureri articulare cauzate de leziuni sau traume, cu simptome precum vânătăi, umflături și sensibilitate la atingere.
  • Calcarea carbonica - potrivit pentru durerile articulare care sunt mai accentuate în timpul mersului sau în timpul expunerii la umezeală, și care pot fi însoțite de senzație de rece și rigiditate.

Homeopatie la menopauză

Pentru femeile la menopauză, care au simptome deranjante, pot fi utile următoarele:

  • Sepia - potrivit pentru bufeuri, senzație de oboseală și de lipsă de energie, iritabilitate, și lipsa dorinței sexuale, depresie și anxietate;
  • Lachesis - util în cazurile de bufeuri de căldură care sunt mai accentuate în jurul gâtului și a feței, cu senzație de strângere sau sufocare la nivelul gâtului, și iritabilitate crescută;
  • Ignatia - util în cazurile de schimbări emoționale și de labilitate emoțională asociate cu menopauza, cum ar fi stările de tristețe, anxietatea, și senzația de pierdere sau de durere emoțională;
  • Natrum muriaticum - util în cazurile de uscăciune vaginală, bufeuri și schimbări de dispoziție asociate cu tristețea, izolarea și senzația de dezinteres general.

Riscuri și semne de întrebare în ce privește homeopatia

Când vine vorba despre riscuri, niciun studiu nu a dovedit până în prezent că remediile homeopate ar induce complicații în cazul pacienților bolnavi. Așadar, acestea nu sunt periculoase decât în sensul ignorării unor alte forme de tratament din partea pacientului, situație care poate avea rezultate reale. Medicii din întreaga lume susțin cu tărie că alegerea unui tratament homeopat, în special în cazul unor boli grave, este ca și cum ai alege să nu te tratezi deloc.

Dacă discutăm despre forța de autovindecare a organismului, atunci ne putem gândi la capacitatea psihicului de a regla procesele sistemului imunitar, deoarece aceste lucruri sunt cunoscute că s-au întâmplat. Dacă o persoană pornește de la ideea că un tratament homeopat acționează, faptul că acea persoană este convinsă că remediile au efect o poate ajuta cu adevărat să se vindece. Însă, mai departe de această idee, nu există dovezi de necontestat ale efectelor pe care le au aceste remedii aosciate cu homeopatia.

În concluzie, deși homeopatia este populară în anumite cercuri și este utilizată de mulți oameni, aceasta este considerată de către majoritatea medicilor și a oamenilor de știință ca fiind lipsită de eficacitate din punct de vedere științific, deși există și unele cercetări care arată că ar putea avea efecte pozitive vizibile. Multe studii controlate și meta-analize au ajuns la concluzia că orice beneficii observate în homeopatie sunt cel mai probabil rezultatul efectului placebo sau al altor factori care nu au legătură cu substanțele homeopatice în sine. Oricine dorește să încerce un tratament homeopat ar trebui să discute cu un medic care are competențe în homeopatie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Homeopathy
https://www.nhs.uk/conditions/homeopathy/
Systematic Reviews - Efficacy of homoeopathic treatment: Systematic review of meta-analyses of randomised placebo-controlled homoeopathy trials for any indication
https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-023-02313-2
Studiul „Efficacy of homoeopathic treatment: Systematic review of meta-analyses of randomised placebo-controlled homoeopathy trials for any indication”, apărut în Syst Rev 12, 191 (2023). https://doi.org/10.1186/s13643-023-02313-2, autori: Hamre, H.J., Glockmann, A., von Ammon, K. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0