Hidrosadenita supurativă, inflamarea unei glande sudoripare

Există cazuri în care foliculii de păr se inflamează și devin dureroși, indiferent de eforturile noastre de igienă.

Hidrosadenita supurativă (sau hidradenita) este inflamația glandelor sudoripare, o afecțiune cronică ce apare de cele mai multe ori în zona subrațului și zona inghinală. Mai este cunoscută și sub numele de acnee inversă, datorită leziunilor asemănătoare cu coșurile sau punctele negre. Asemănător acneei, aceste leziuni sunt dureroase și conțin puroi, iar după vindecare pot să rămână cicatrici.

Femeile sunt de trei ori mai predispuse la această afecțiune decât bărbații. Din totalul populației, ar fi afectate între 1% și 4% dintre persoane, spun studiile.1 De cele mai multe ori, afecțiunea apare la adulții tineri peste 20 de ai, dar au existat cazuri de hidrosadenită supurativă apărute la pubertate. Persoanele peste 50 de ani au șanse mai scăzute de a dezvolta această afecțiune.

Impactul psihologic al hidrosadenitei supurative nu este de ignorat. De cele mai multe ori pacienții dezvoltă depresie, asemenea cazurilor de urticarie și psoriazis. Întrucât hidrosadenita supurativă afectează și zona inghinală, viața sexuală ar putea fi compromisă. Severitatea afecțiunilor mentale depinde de severitatea hidrosadenitei, gradul de extindere, nivelul de durere etc.

Cauze și factori de risc

Cauzele exacte ale apariției hidrosadenitei supurative nu sunt cunoscute, dar nu au legătură cu nivelul de igienă al unei persoane. Nici tipul de deodorant folosit nu crește șansele de a dezvolta hidrosadenită supurativă, și nici metoda de epilare, întrucât nu este o afecțiune infecțioasă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii iau în calcul factorii genetici, având în vedere că o treime din persoanele cu hidrosadenită supurativă au și o rudă cu această afecțiune. De vină ar putea fi o disfuncție a foliculilor de păr sau a glandelor sudoripare apocrine. Motivele pentru care apar leziunile de hidrosadenită supurativă ar putea fi:

  • Transpirația excesivă
  • Blocarea glandei sudoripare sau a folicului de păr
  • Anomalii genetice care afectează structura celulară a folicului de păr
  • Dezechilibrul de hormoni androgeni (nivel prea ridicat de testosteron la femei)

Deși glandele apocrine nu sunt afectate de hormonii sexuali, ipoteza dezechilibrului hormonal se aplică mai mult în cazul femeilor. Există cazuri raportate de hidrosadenită supurativă apărută înainte de menstruație sau după sarcină. De asemenea, severitatea afecțiunii scade pe perioada sarcinii și după menopauză. De vină ar fi hormonii androgeni, specifici bărbătești, din care femeile ar trebui să aibă cantități foarte mici.

Majoritatea cercetătorilor nu pot să cadă de acord în legătură cu influența procedurilor cosmetice asupra apariției hidrosadenitei supurative. Deși femeile folosesc metode de epilare în zonele axilare și inghinale mai des decât bărbații, acesta nu poate fi considerat drept un factor de risc. Deodorantul, antiperspirantul și metodele de epilare nu explică de ce numai 1-4 procente din populație sunt afectate de hidrosadenită supurativă. 

Factorii de risc luați în considerare de specialiști sunt:

  • Obezitatea - este un factor care înrăutățește simptomele mai degrabă decât să le cauzeze. Motivele ar fi frecarea pielii (iritație mecanică), obturarea canalelor sudoripare și macerarea pielii, cauzate de faldurile de piele în exces.
  • Îmbrăcămintea strâmtă - mai ales cea din materiale sintetice. Este foarte important să purtăm lenjerie intimă din bumbac 100%, care lasă pielea să respire. Totodată, îmbrăcămintea lejeră va permite transpirației să se evapore mai ușor, evitând blocarea canalelor sudoripare și iritarea foliculilor.
  • Zonele cu climă umedă și caldă - zonele subtropicale cum ar fi unele părți din mediterană, Africa de nord, America centrală, Australia și nordul Indiei. Căldura încurajează transpirația, iar dacă aceasta nu se poate evapora, glandele sudoripare au mai multe șanse să se inflameze.
  • Unele medicamente - în special litiul și contraceptivele orale. Hormonii din anticoncepționale pot deranja echilibrul hormonal al femeii și cauza probleme foliculilor de păr. Litiul este prescrie în cazul unor boli mentale precum depresia, și cauzează pierderea părului.

Tratament pentru hidrosadenita supurativă

Din păcate nu există un tratament specific pentru hidrosadenita supurativă. În cazuri ușoare se recomandă băi calde, pentru a reduce inflamația și senzația de disconfort. Stilul de viață poate contribui semnificativ, deci sunt recomandate și renunțarea la fumat și pierderea în greutate. În cazul persoanelor obeze cu hidrosadenită supurativă, sportul va fi foarte dificil, încât mișcările vor fi îngreunate de leziunilor dureroase.

De cele mai multe ori, tratamentul pentru hidrosadenita supurativă este medicamentos. În funcție de severitatea cazului, medicul dermatolog ar putea să-ți prescrie antibiotice orale, injecții locale cu corticosteroizi, tratament hormonal anti-androgeni sau injecții cu antiinflamatoare. 

În cazurile grave, se recomandă o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta leziunile dureroase. Poate fi necesară și o grefă de piele, în cazul în care zona excizată este prea mare și nu se poate vindeca. Unele studii propun epilarea definitivă cu laser IPL (din engleză, Intense Pulsed Light - lumină care pulsează la intensitate mare) sau laser Nd:YAG (folosit mai ales în leziunile vasculare) ca soluție pe termen lung. 



 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul “Clinical practice. Hidradenitis suppurativa”, publicat în The New England Journal of Medicine, în 2012, autor Gregor B.E. Jemec.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0