Heterogenitatea genomică afectează răspunsul la ora de vară

Ritmurile circadiene controlează calendarul multor evenimente fiziologice în 24 de ore. Atunci când indivizii suferă o schimbare bruscă externă (de exemplu, schimbarea programului de lucru sau călătoria pe mai multe fusuri orare), ceasurile circadiene devin nealiniate cu noua oră și poate dura câteva zile pentru a se ajusta.

Un studiu publicat în Scientific Reports arată că ADN-ul joacă un rol în cât de mult afectează indivizii schimbarea orei. Persoanele al căror profil genetic le face să fie „matinale” în restul anului se pot adapta la schimbarea orei în câteva zile, dar la cele care tind să fie „bufnițe de noapte” ar putea dura mai mult de o săptămână pentru a-și reveni cu programul de somn.

Ce sunt ceasurile circadiene?

„Ceasurile circadiene sunt procese fundamentale în majoritatea organismelor, responsabile de multe evenimente moleculare, fiziologice și comportamentale pe parcursul zilei de 24 de ore, cum ar fi reglarea eliberării hormonilor, temperatura corpului, metabolismul și modelele de somn / veghe”, a spus dr. Margit Burmeister, neurolog și genetician în cadrul Institutului de Neuroștiințe din Michigan.

TESTARE PCR COVID-19

„La om, aceste ceasuri sunt sincronizate cu mediul în primul rând prin ciclul exterior lumină-întuneric”, explică medicul.

„Desincronizarea temporară este în mod obișnuit asociată cu deplasarea pe mai multe fusuri orare, provocând efectul enervant al insomniilor”, au adăugat cercetătorii.

Când o persoană călătorește pe mai multe fusuri orare, relația dintre ora ceasului și mediu este menținută în timp ce faza circadiană a individului este desincronizată de mediul înconjurător.

O altă desincronizare obișnuită se datorează schimbării ceasului de la ora de vară.

Cum te afectează schimbarea orei?

Cercetătorii au folosit avansul de o oră de la debutul orei de primăvară ca un experiment natural pentru a studia modul în care eterogenitatea afectează capacitatea unui individ de a se antrena într-o schimbare bruscă de timp extern.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele din urmărirea continuă a somnului a 831 de medici în primul an de pregătire școlară post-medicală, când s-a produs schimbarea de oră, în primăvara anului 2019.

Din setul de date Biobank din Marea Britanie, au calculat informațiile de predispoziție a cronotipului genomic. Persoanele cu scoruri scăzute erau predispuse din punct de vedere genomic a fi  „matinale”, iar cele cu scoruri mari erau „bufnițe de noapte”.

Apoi au aplicat aceste scoruri genomice în eșantionul intern și s-au concentrat pe cele două grupuri de aproximativ 130 de medici fiecare, care aveau cele mai puternice tendințe de a fi matinali și „bufnițe de noapte”, pe baza scorurilor lor.

Oamenii de știință au analizat modul în care s-au schimbat tiparele lor de somn de la săptămâna dinaintea orei de vară până la sfârșitul săptămânii de după aceasta.

În general, diferența de timp de trezire post-ora de primăvară în timpul săptămânii între cele două grupuri nu a fost mare - probabil pentru că rezidenții medicali din primul an au program de lucru foarte strict. Dar timpul în care au ajuns să doarmă în nopțile dinaintea zilelor de lucru, precum și orele de somn și trezire în weekend, au variat semnificativ între cele două grupuri.

De fapt, îndatoririle stresante și programele solicitante pe care le au stagiarii au făcut din această grupă un studiu atât de interesant de studiat, precum și studiul mai larg privind sănătatea internă din care provin datele a dat rezultate importante despre relația dintre stres, somn, genetică, dispoziție și sănătatea mintală.

Schimbarea orei a făcut diferențele și mai pronunțate: cei matinali și-au ajustat orele de somn până marți, dar „bufnițele de noapte” erau încă neadaptate în sâmbăta următoare.

„Studiul nostru oferă încă un motiv puternic pentru abolirea schimbării orei”, a spus dr. Burmeister.

Medicii mai explică: „Se știe deja că schimbarea de oră are efecte asupra ratelor de atacuri de cord, accidente de autovehicule și alte incidente, dar ceea ce știm despre acest impact provine în mare parte din căutarea de asociații în grupuri mari de date după acest fapt.”

„Aceste date din monitorizarea directă și testarea genetică ne permit să vedem direct efectul și să vedem diferențele dintre persoanele cu diferite tendințe de ritm circadian, care sunt influențate atât de gene, cât și de mediu. Ca să spunem clar, schimbarea de oră înrăutățește totul fără un motiv întemeiat”.

Autorii au analizat, de asemenea, schimbarea orei toamna și nu au găsit diferențe semnificative între matinali și „bufnițele de noapte” în modul în care au reacționat la adăugarea bruscă a unei ore de somn.

„Constatările au implicații nu doar pentru schimbarea anuală a orei de primăvară, ci și pentru lucrătorii în schimburi, călătorii pe diverse  fusuri orare și chiar persoanele care decid ce profesie să aleagă”, au menționat ei.

Cercetătorii vor studia diferențele între oameni cu diverse profesii

Dr. Burmeister spune că speră să analizeze mai departe diferențele dintre oamenii cu diferite profesii în studiile viitoare. Co-autorul Srijan Sen, care conduce Studiul de sănătate intern și Centrul Frances și Kenneth Eisenberg și Family Depression Center de la U-M, continuă să conducă alte studii despre modul în care promoția anuală de stagiari din peste 100 de spitale reacționează la stresul programului lor.

Internii din noul studiu publicat, la fel ca toți stagiarii, sunt, în general, lipsiți de somn din cauza numărului de ore de care au nevoie pentru a fi de serviciu sau pentru a se pregăti pentru serviciu.

„Acest studiu este o demonstrație a cât de diferiți suntem în răspunsul nostru la provocări chiar minore ale rutinelor noastre zilnice, cum ar fi schimbarea orei, a spus Sen. „Descoperirea mecanismelor care stau la baza acestei variații ne poate ajuta să înțelegem mai bine punctele noastre forte și vulnerabilitățile individuale”. Programele de somn depind de o combinație de mulți factori - dar faptul că oamenii pot reacționa atât de diferit la aceeași schimbare bruscă a timpului face importantă studierea în continuare.

Deși nu există nicio modalitate a recupera ora pierdută de somn, pregătirea pentru ora de vară te poate ajuta să te adaptezi mai ușor. Acest lucru ar putea fi la fel de simplu ca reglarea ceasului  înainte de a te culca sau la monitorizarea atentă a rutinei de somn în zilele premergătoare schimbului de noapte. Întreruperile programului de somn nu trebuie tratate niciodată superficial, iar conștientizarea impactului potențial ar putea preveni efectele pe termen lung.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-94459-z?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=organic&utm_campaign=NGMT_USG_JC01_GL_NRJournals&fbclid=IwAR21oX4SPxbqH7iVgOVxk9Xzj-TBkl_gWeXAoghqqMaYnuwVa0NndRgSdiY
https://www.biocompare.com/Life-Science-News/577748-Response-to-Daylight-Saving-Time-Impacted-by-Genomic-Heterogeneity/
http://www.sci-news.com/medicine/dna-daylight-saving-time-change-09880.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0