Herpesul genital: cauze, simptome și tratament

Herpesul genital este cea mai comună boală cu transmitere sexuală. Multe dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă acest lucru nu înseamnă că nu transmit afecțiunea mai departe.

Herpesul genital este o infecție cauzată de virusul herpes simplex (VHS). Acest virus cauzează leziuni ulcerative dureroase la nivelul organelor sexuale. Dar virusul herpes simplex poate să afecteze orice membrană mucoasă, chiar și pe cea care se regăsește în cavitatea bucală.

Există două tipuri de virus herpes simplex: de tip 1 și de tip 2. Ambele tipuri sunt extrem de contagioase și pot fi transmise cu ușurință de la o persoană la alta prin contact direct. La nivel genital, virusul herpes simplex determină apariția unei afecțiuni cronice, virusul rămânând și după tratament activ, gata să se reactiveze în orice moment.

Care sunt cauzele apariției herpesului genital

Cauza herpesului genital este infecția cu virusul herpes simplex. Acesta se transmite prin întreținerea unui contact sexual (vaginal, anal sau oral) cu o persoană infectată. Chiar dacă o persoană nu prezintă simptomele acestei afecțiuni, dacă este purtătoare, va transmite infecția partenerilor sexuali. Nici prezervativul nu asigură protecție totală atunci când vine vorba despre herpesul genital.

Simptomele herpesului genital

Simptomele pot apărea la câteva zile, săptămâni, luni sau poate chiar ani după infectarea cu virusul herpes simplex. Iată care sunt semnele herpesului genital:

 • Apariția unor leziuni ulcerative, a unor mici bășici dureroase
 • Simptome specifice răcelii sau gripei
 • Mâncărime în zona genitală sau anală
 • Înroșirea pielii în zona genitală, acompaniată de senzația de usturime sau chiar durere
 • Durere la urinare
 • Durere de cap
 • Durere de spate
 • Inflamarea ganglionilor limfatici

Simptomele herpesului genital sunt asemănătoare cu cele care apar în caz de infecții vaginale cauzate de bacterii sau fungi, dar și cu manifestările infecțiilor vezicii urinare. Medicul ginecolog este în măsură să stabilească diagnosticul corect. Persoanele infectate cu virusul herpes simplex se pot aștepta ca, în primul an de la infectare, simptomele să apară de cel puțîn 4-5 ori. În timp, reactivarea virusului va fi din ce în ce mai rară. 

Tratamentul herpesului genital

Din păcate, nu există încă un tratament care să vindece herpesul genital. Simptomele cauzate de această boală cu transmitere sexuală pot fi atenuate cu tratament antiviral. În orice caz, e recomandat să se evite contactul sexual până la dispariția simptomelor, iar apoi să se folosească prezervativul pentru protecție, astfel încât riscul de transmitere a acestui virus să fie redus. Medicamentele antivirale prescrise de medic pentru reducerea durerilor și disconfortului creat de herpesul genital reduc și rata de revenire a herpesului, dar și riscul de infectare a altora.

Când revine herpesul genital

După infectare, virusul rămâne în organism și, în unele situații, se reactivează determinând reapariția simptomelor. În general, virusul se reactivează atunci când sistemul imunitar este mai slăbit din cauza unei alte afecțiuni sau a stresului emoțional.

Iată câțiva factori care contribuie la reactivarea herpesului genital:

 • Oboseală
 • Boală
 • Contactul sexual
 • Menstruația
 • Intervenție chirurgicală
 • O traumă

Remedii herpes genital la îndemână, la tine acasă

Pe lângă recomandările medicului, poți folosi câteva remedii pentru atenuarea simptomelor, atunci când simți nevoia să o faci.

Iată câteva remedii eficiente:

 • Ia un calmant precum acetaminofenul, ibuprofenul sau aspirina
 • Curăță leziunile de la nivel cutanat cu o soluție salină călduță
 • Poartă haine lejere, care să permită aerului să circule la nivelul leziunilor, astfel încât vindecarea să fie mai rapidă
 • Pune comprese cu gheață pe leziunile dureroase. Poți aplica și o soluție de oțet de mere diluat în apă sau o bucățică de vată înmuiată în bicarbonat de sodiu sau amidon.

Odihnește-te

Deși virusul nu dispare din corp, pentru a rări activările e indicat să ai și un stil alimentar care să stimuleze sistemul imunitar să lupte împotriva lui. Astfel, e bine să favorizezi consumul anumitor alimente în defavoarea altora. Conopida, spanacul și roșiile sunt bogate în antioxidanți care reduc inflamația și pot crește imunitatea. De asemenea, conțin lizină, un aminoacid important în combaterea herpesului. Ouăle, migdalele și ovăzul sunt și ele de ajutor în ținerea sub control a herpesului. Vitamina C nu doar că grăbește vindecarea veziculelor, ci și prelungește perioada dintre activări.

Consumă, deci, ardei gras, căpșuni și citrice. Pe de altă parte, e indicat să eviți zahărul, bomboanele, mezelurile, pâinea albă și alimentele cu mulți aditivi, precum și alcoolul pentru a împiedica reapariția herpesului.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0