Hepatita fulminanta sau hepatita acuta severa

Hepatita fulminanta reprezinta o  forma de hepatita, cunoscuta si sub numele de hepatita acuta severa sau insuficienta hepatica acuta si este  una dintre cele mai severe forme de inflamatie a ficatului care poate avea un potential fatal.

Hepatita fulminanta se caracterizeaza prin viteza evolutiei simptomatologiei, in care, pe fondul unei aparente stari "de sanatate" si compensare, starea de rau se instaleaza brusc, cu simptome caracteristice hepatitei, care necesita spitalizare. Cauzele hepatitei fulminante pot fi bolile autoimune, hepatitele infectioase, de tip A, B sau C, precum si utilizarea unor medicamente, cum ar fi antibioticele, analgezice (precum acetaminofenul), medicamentele psihotrope, antidepresive, terapia pentru diabet, dar si in cazul consumului sustinut al unor ceaiuri utilizate pentru pierderea in greutate, din surse nesigure.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intrucat boala in sine nu este cauzata de virusuri sau bacterii, ci poate fi doar consecinta complicatiilor unei astfel de afectiuni, hepatita fulminanta nu este contagioasa. 

Simptomele hepatitei fulminante

Simptomele de insuficienta hepatica acuta se pot instala si manifesta rapid, si in doar cateva ore, persoana are o stare puternic afectata, cu slabiciune generala. Simptomele de insuficienta hepatica acuta pot include:

  • urina inchisa la culoare;
  • ingalbenirea ochilor si a pielii (icter);
  • stare generala de rau
  • febra scazuta;
  • greata;
  • durere in partea dreapta a abdomenului;
  • umflarea abdomenului;
  • tulburari de somn.

Rationamentul persoanei devine foarte lent, acesta fiind un indicator al bolii avansate. Pentru diagnosticul de hepatita fulminanta se vor efectua in regim de urgenta o serie de teste de laborator si biopsia tesutului hepatic, care poate detecta gravitatea leziunilor si, uneori, cauzele bolii, daca acestea nu sunt cunoscute.

 

 

Tratamentul pentru hepatita fulminanta

Pentru tratamentul hepatitei fulminante se impune ca pacientul sa fie internat in unitatea de trapie intensiva. In cazul hepatitei virale fulminante va primi tratament intensiv efectuate cu medicamente, cum ar fi lamivudina, adefovir, entecavir sau tenofovir. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aportul de proteine ar trebui sa scada, iar glucoza ar trebui sa fie monitorizata, deoarece acesti pacienti prezinta frecvent hipoglicemie. Nu intotdeauna tratamentul medicamentos este suficient pentru a recupera functiile ficatului. In multe cazuri, hepatita fulminanta poate avea recomandare de transplant hepatic. Dupa transplant, pacientul prezinta o rata de supravietuire care variaza in functie de cauza insuficientei hepatice, varsta si gradul de afectare al altor organe, cum ar fi rinichii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0