Hepatita B: rezultate promitatoare ale noilor tratamente antivirale HBV

Recent, in cadrul Congresului ZINBIMB de la Zilele Institutului Matei Bals s-au pus in discutie si noile tratamente promittoare pentru tratarea mai eficienta si chiar vindecarea hepatitei virale B.

La ora actuala, tratamentele moderne pot vindeca doar Hepatita C, iar infectia cu virusul hepatitic B se abordeaza cu terapie bazata pe interferon si analogii nucleozidici. Tratamentul este standardizat si se aplica atat in Romania cat si in alte tari. Pentru ca insa, aceste tratamente ofera o rata de vindecare mica, de 30% pentru interferon, cercetatorii din industria farmaceutica cauta alte solutii pentru a limita efectele negative ale virusului asupra ficatului si a-l elimina din organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dintre strategiile inovatoare cele mai eficiente sunt antiviralele cu actiune directa ce blocheaza replicarea virala si induc apoptoza celulelor hepatice infectate si agenti cu actiune de stimulare a sistemului imunitar al persoanei infectate.

Una din clasele de medicamente aflate in teste clinice avansate este cea a inhibitorilor cccADN-ului viral.

„Covalently closed circular” (ccc) ADN virusului hepatitic tip B este un ADN special care se formeaza in urma replicarii virale in celula gazda, si care poate persista pentru o perioada lunga de timp si facand hepatita B dificil de tratat. Blocarea cccADN-ului conduce la blocarea replicarii virale si la posibila eliminare a materialului genetic viral din celula gazda, deci vindecarea. La ora aceasta se desfasoara studii clinice cu inhibitori ai cccADN-HVB, iar rezultatele sunt incurajatoare.

O alta optiune de tratament pentru HVB vizeaza revigorarea raspunsului imunitar al limfocitelor T la infectia cu virusul HVB. PD-1 este un receptor al limfocitelor T de care se pot lega anumite molecule ce blocheaza raspunsul imun in cazul infectiilor. Inhibitorii PD-1, blocheaza legarea acestor molecule de receptorul PD-1 a limfocitelor T, permitand dezvoltarea unui raspuns imun al organismului contra virusului.

La Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” se desfasoara un studiu clinic bazat pe acest tip de molecule inovatoare. Studii clinice similare se desfasoara si in Marea Britanie, Canada, Germania. Rezultatele preliminare ale acestui studiu vor fi disponibile in al doilea trimestru al anului 2017.

Se considera in Romania sunt peste 800.000 de pacienti infectati cu HVB si la nivel global, in jur de 350 de milioane de oameni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru o buna gestionare a bolii si evitarea raspandirii se impune in continuarea necesitatea depistarii cat mai rapide a existentei infectiei si includerea persoanelor infectate in programele curative.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0