Greata, balonare si varsaturi? Gastropareza ar putea fi de vina

Gastropareza, cunoscuta si sub denumirea de golire gastrica intarziata, este o afectiune rara, care se manifesta prin incetinirea sau oprirea tranzitului alimentelor din stomac catre intestinul subtire. Aceasta incetinire sau oprire este cauzata de lipsa contractiilor muschilor stomacului ori din cauza ca aceste contractii sunt prea slabe.

In mod normal, dupa ce inghiti alimentele, muschii de la nivelul peretilor stomacului macina alimentele si apoi le imping catre intestinul subtire, pentru continuarea digestiei. Insa la pacientii cu gastropareza, muschii stomacului nu sunt eficienti si dureaza prea mult pana cand stomacul este golit. Intrucat gastropareza intarzie digestia, poate cauza o serie de simptome neplacute si chiar si complicatii.

Cauze gastropareza

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu se cunosc cauzele exacte care declanseaza gastropareza. Insa medicii suspecteaza ca de vina ar fi nervul vag, cel care controleaza musculatura stomacului si care, in caz de gastropareza, nu mai functioneaza asa cum trebuie.

Printre cauzele functionarii deficitare a nervului vag se pot afla afectiuni precum diabetul sau chiar interventiile chirurgicale la nivelul stomacului ori intestinului subtire.

Factori de risc gastropareza

Persoanele cu risc crescut de gastropareza sunt urmatoarele:

 • Pacientii care sufera de diabet
 • Pacientii care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul sistemului gastrointestinal
 • Pacientii care urmeaza un tratament pentru cancer pe baza de radioterapie, la nivelul pieptului ori stomacului
 • Persoanele care sufera de hipotiroidism.


Exista unele medicamente care incetinesc procesul de golire a stomacului si pe care pacientii cu gastropareza ar trebui sa le evite, pentru ca le agraveaza problema. Printre aceste medicamente se numara:

 • Unele antidepresive
 • Codeina, morfina, oxicodona
 • Unele medicamente folosite pentru tratarea hipertensiunii.

Simptome gastropareza

 • Reflux gastroesofagian
 • Greata, varsaturi
 • Senzatie de satietate instalata dupa consumul unei cantitati foarte mici de alimente
 • Balonare
 • Pierderea apetitului si pierdere in greutate
 • Dureri abdominale, mai ales in partea de sus a abdomenului.

Cand e cazul sa mergi la medic

Daca observi anumite simptome de natura gastrointestinala care te pun pe ganduri, mergi la medic pentru a afla cauza acestora.

Gastropareza poate cauza o serie de complicatii severe daca nu este diagnosticata si tratata pentru a fi tinuta sub control. Deshidratarea, malnutritia, modificari ale nivelului glucozei din sange, precum si reducerea calitatii vietii sunt doar cateva dintre problemele pe care le poate cauza aceasta afectiune digestiva.

 

 

Diagnosticare gastropareza

Pentru diagnosticarea acestei afectiuni rare, medicul va folosi o serie de analize si teste.

Cel mai relevant este testul de golire gastrica, care se face prin monitorizarea tranzitului intestinal cu ajutorul unui scanner care detecteaza miscarea materialelor radioactive ce se regasesc in masa servita de catre pacient inainte de realizarea acestui test.

Endoscopia tractului gastric superior poate fi, de asemenea, folosita pentru examinarea esofagului, a stomacului, precum si a unei portiuni din intestinul subtire. Endoscopul, care este un dispozitiv cu o camera video atasata, va permite medicului sa observe interiorul tractului gastrointestinal, astfel incat sa observe ce fel de probleme exista in aceasta zona.

Ecografia abdominala poate fi, de asemenea, folosita pentru a verifica daca nu cumva simptomele sunt cauzate de vezica biliara sau chiar de rinichi.

Radiografiile la stomac, facute cu bariu, permit, de asemenea, observarea anomaliilor la nivelul sistemului digestiv.

Tratament gastropareza

Gastropareza se trateaza in functie de cauza care a determinat aparitia acesteia. Asadar, daca diabetul este responsabil, medicul va prescrie un tratament care va tine nivelul de zahar din sange sub control.

Daca, insa, nu este identificata o cauza a gastroparezei, scopul tratamentului va fi acela de a ameliora simptomele si de a reduce riscul de complicatii. Se pot folosi medicamente antivomitive, antiemetice, precum si medicamente calmante, pentru reducerea durerilor. Antidepresivele pot ameliora, de asemenea, simptomele gastroparezei.

Din pacate, tratamentul simptomatic nu va stimula activitatea muschilor stomacului, deci nu va accelera procesul de golire a acestuia, ci doar va face simptomele mai usor de suportat.

Medicul va recomanda, de asemenea, si o serie de reguli de igiena alimentara pacientului diagnosticat cu gastropareza:

 • Se recomanda consumul de alimente sarace in grasimi si fibre
 • Se recomanda inlocuirea celor 3 mese principale ale zilei cu 5-6 mese mai mici
 • Se recomanda mestecarea indelungata a alimentelor consumate
 • E indicat sa se aleaga alimentele foarte bine gatite
 • Se va evita alcoolul, insa nu sunt recomandate nici bauturile carbogazoase
 • Se recomanda lichidele bogate in glucoza si electroliti precum supele, ciorbele, sucurile de fructe, bauturile pentru sportivi si solutiile de rehidratare orala
 • Se recomanda administrarea de suplimente alimentare cu multivitamine
 • E contraindicat ca pacientul sa se intinda in pat in primele 2 ore dupa masa.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0