Greata, balonare si varsaturi? Gastropareza ar putea fi de vina

Gastropareza, cunoscută și sub denumirea de golire gastrică întârziată, este o afecțiune rară, care se manifestă prin încetinirea sau oprirea tranzitului alimentelor din stomac către intestinul subțire. Această încetinire sau oprire este cauzată de lipsa contracțiilor mușchilor stomacului ori din cauză că aceste contracții sunt prea slabe.

În mod normal, după ce înghiți alimentele, mușchii de la nivelul pereților stomacului macină alimentele și apoi le împing către intestinul subțire, pentru continuarea digestiei. Însă la pacienții cu gastropareză, mușchii stomacului nu sunt eficienți și durează prea mult până când stomacul este golit. 

Întrucât gastropareza întârzie digestia, poate cauza o serie de simptome neplăcute și chiar și complicații.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Cauze gastropareză

Nu se cunosc cauzele exacte care declanșează gastropareza. Însă medicii suspectează că de vină ar fi nervul vag, cel care controlează musculatura stomacului și care, în caz de gastropareză, nu mai funcționează așa cum trebuie.

Printre cauzele funcționarii deficitare a nervului vag se pot afla afecțiuni precum diabetul sau chiar intervențiile chirurgicale la nivelul stomacului ori intestinului subțire.

Alte cauze includ infecțiile bacteriene și virale. Narcoticele, antidepresivele și alte medicamente care întârzie golirea stomacului pot provoca, de asemenea, gastropareză.  

Și următoarele afecțiuni pot cauza gastropareză

  • Boala Parkinson – o afecțiune în care o parte a creierului devine progresiv deteriorată de-a lungul multor ani;
  • Sclerodermie – o boală neobișnuită care are ca rezultat zone dure, îngroșate ale pielii și uneori probleme cu organele interne și vasele de sânge;
  • Amiloidoza – un grup de boli rare, dar grave, cauzate de depozitele anormale de proteine în țesuturi și organe din tot corpul.

Factori de risc gastropareză

Persoanele cu risc crescut de gastropareză sunt următoarele:

  • Pacienții care suferă de diabet;
  • Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicala la nivelul sistemului gastrointestinal;
  • Pacienții care urmează un tratament pentru cancer pe bază de radioterapie, la nivelul pieptului ori stomacului;
  • Persoanele care suferă de hipotiroidism.

 
Există unele medicamente care încetinesc procesul de golire a stomacului și pe care pacienții cu gastropareză ar trebui să le evite, pentru că le agravează problema. 

Printre aceste medicamente se numără:

  • Unele antidepresive
  • Codeina, morfina, oxicodona
  • Unele medicamente folosite pentru tratarea hipertensiunii.

Simptome gastropareză

  • Reflux gastroesofagian
  • Greață, vărsături
  • Senzație de sațietate instalată după consumul unei cantități foarte mici de alimente
  • Balonare
  • Pierderea apetitului și pierdere în greutate
  • Dureri abdominale, mai ales în partea de sus a abdomenului.

Când e cazul să mergi la medic

Dacă observi anumite simptome de natură gastrointestinală care te pun pe gânduri, mergi la medic pentru a afla cauza acestora.

Gastropareza poate cauza o serie de complicații severe dacă nu este diagnosticată și tratată pentru a fi ținută sub control. Deshidratarea, malnutriția, modificări ale nivelului glucozei din sânge, precum și reducerea calității vieții sunt doar câteva dintre problemele pe care le poate cauza această afecțiune digestivă.

Diagnosticare gastropareză

Pentru diagnosticarea acestei afecțiuni rare, medicul va folosi o serie de analize și teste.

Testul de golire gastrică

Cel mai relevant este testul de golire gastrică, care se face prin monitorizarea tranzitului intestinal cu ajutorul unui scaner care detectează mișcarea materialelor radioactive ce se regăsesc în masa servită de către pacient înainte de realizarea acestui test.

Endoscopia tractului gastric superior

Poate fi, de asemenea, folosită pentru examinarea esofagului, a stomacului, precum și a unei porțiuni din intestinul subțire. Endoscopul, care este un dispozitiv cu o cameră video atașată, va permite medicului să observe interiorul tractului gastrointestinal, astfel încât să observe ce fel de probleme există în această zonă.

Ecografia abdominală

Poate fi, de asemenea, folosită pentru a verifica dacă nu cumva simptomele sunt cauzate de vezica biliară sau chiar de rinichi.

Radiografiile la stomac, făcute cu bariu, permit, de asemenea, observarea anomaliilor la nivelul sistemului digestiv.

Tratament gastropareză

Gastropareza se tratează în funcție de cauza care a determinat apariția acesteia. Așadar, dacă diabetul este responsabil, medicul va prescrie un tratament care va ține nivelul de zahăr din sânge sub control.

Dacă, însă, nu este identificată o cauză a gastroparezei, scopul tratamentului va fi acela de a ameliora simptomele și de a reduce riscul de complicații. Se pot folosi medicamente antivomitive, antiemetice, cum sunt acestea, precum și medicamente calmante, pentru reducerea durerilor. Antidepresivele pot ameliora, de asemenea, simptomele gastroparezei.

Din păcate, tratamentul simptomatic nu va stimula activitatea mușchilor stomacului, deci nu va accelera procesul de golire a acestuia, ci doar va face simptomele mai ușor de suportat.

Reguli de igienă alimentară

Medicul va recomanda, de asemenea, și o serie de reguli de igienă alimentară pacientului diagnosticat cu gastropareză:

  • Se recomandă consumul de alimente sărace în grăsimi și fibre
  • Se recomandă înlocuirea celor 3 mese principale ale zilei cu 5-6 mese mai mici
  • Se recomandă mestecarea îndelungată a alimentelor consumate
  • E indicat să se aleagă alimentele foarte bine gătite
  • Se va evita alcoolul, însă nu sunt recomandate nici băuturile carbogazoase
  • Se recomandă lichidele bogate în glucoza și electroliți precum supele, ciorbele, sucurile de fructe, băuturile pentru sportivi și soluțiile de rehidratare orală
  • Se recomandă administrarea de suplimente alimentare cu multivitamine
  • E contraindicat ca pacientul să se întindă în pat în primele 2 ore după masă.

Stimularea electrică

Dacă modificările dietetice și medicamentele nu ajută la amelioarea simptomele, poate fi recomandat un tratament relativ nou numit stimulare gastro- electrică.   

Cunoaște-te mai bine

Stimularea gastro-electrică presupune implantarea chirurgicală a unui dispozitiv care funcționează cu baterii sub pielea abdomenului.

Două cabluri atașate acestui dispozitiv sunt fixate de mușchii stomacului inferior. Ele trimit impulsuri electrice pentru a ajuta la stimularea mușchilor implicați în controlul trecerii alimentelor prin stomac. Dispozitivul este pornit folosind un control extern portabil.

Eficacitatea acestui tratament poate varia considerabil. Nu toată lumea va răspunde la aceasta, iar pentru mulți oameni care răspund, efectul său va dispărea în mare măsură în decurs de 12 luni. Aceasta înseamnă că stimularea electrică nu este potrivită pentru toată lumea cu gastropareză.

Există, de asemenea, un mic risc ca această procedură să ducă la complicații care ar necesita îndepărtarea dispozitivului, cum ar fi:

  • infecţie
  • dispozitivul dislocându-se  
  • se formează o gaură în peretele stomacului

Injecții cu toxină botulină

Cazurile mai severe de gastropareză pot fi tratate ocazional prin injectarea toxinei botulinice în valva dintre stomac și intestinul subțire. Acest lucru relaxează supapa și o menține deschisă pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât alimentele să poată trece.

Injecția se face printr-un tub subțire și flexibil (endoscop) care trece în gât și în stomac.

Acesta este un tratament destul de nou și unele studii au descoperit că poate să nu fie foarte eficient, așa că nu este recomandat de toți medicii.

Sfaturi pentru persoanele cu diabet

A avea gastropareză înseamnă că mâncarea este digerată lent și în momente imprevizibile. Dacă ai și diabet, acest lucru poate avea un efect mare asupra nivelului de zahăr din sânge.

Nervii de la nivelul stomacului pot fi afectați de un nivel ridicat de glucoză din sânge, așa că este important să ții sub control nivelul de glucoză din sânge dacă ai diabet.

Medicul te poate sfătui cu privire la orice modificări pe care trebuie să le faci în dietă sau tratamentul medicamentos. De exemplu, dacă iei insulină, poate fi necesar să-ți împarți doza înainte și după masă și să injectezi insulină în zonele în care absorbția este de obicei mai lentă, cum ar fi în coapsă.

De asemenea, va trebui să-ți  verifici frecvent nivelurile de glucoză din sânge după ce iei masa.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Gastroparesis
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastroparesis#
Cleveland Clinic - Gastroparesis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15522-gastroparesis
American College of Gastroenterology - Gastroparesis
https://gi.org/topics/gastroparesis/


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0