Fumatul ocazional: ce impact are asupra sanatatii?

Dacă ești de părere că fumatul ocazional în context social este mai puțin periculos pentru inimă în comparație cu fumatul unui pachet de țigări pe zi, să zicem, ai putea să-ți reconsideri poziția după ce citești acest articol.

Sunt persoane care spun că fumează doar în context social, de exemplu la o petrecere sau dacă ies în oraș cu un fumător regulat. Însă cât de adevărat este acest aspect și ce efecte are fumatul ocazional asupra sănătății?

Și fumatul ocazional provoacă daune sănătății

Noi cercetări au arătat că fumatul în context social implică aceleași riscuri de hipertensiune și colesterol mărit ca fumatul regulat. „Cel mai bine ar fi să nu fumați deloc.

Chiar și fumatul în context social afectează sănătatea cardiovasculară” a spus Kate Gawlik, profesor asistent de îngrijire clinică la Universitatea de Stat din Ohio, co-autor al unui studiu recent. „În cadrul acestui studiu, una din 10 persoane a declarat că fumează ocazional, majoritatea sunt tineri și deja predispuși la boli cardiace”, a adăugat aceasta într-un comunicat de presă al universității.

Fumătorii ocazionali pot suferi de hipertensiune

Oamenii de știință au chestionat aproximativ 40.000 de persoane din SUA și au descoperit că peste 10% dintre acestea fumau în context social, cu alte cuvinte, nu în fiecare zi, în timp ce 17% fumau regulat. În ambele grupuri de fumători, rata hipertensiunii a fost mai mare de 75%, iar rata colesterolului mărit de aproximativ 54%, conform rezultatelor studiului. Hipertensiunea și colesterolul mărit sunt principalii factori de risc pentru boli cardiace, despre care știm că sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

„Sunt constatări surprinzătoare, care au o mare importanță în practica clinică și pentru sănătatea populației” a precizat un alt autor al studiului, Bernadette Melnyk, decanul și directorul secției Wellness din cadrul Colegiului de Medicină al Statului Ohio. Furnizorii din domeniul sănătății ar trebui să încerce să identifice fumătorii în context social și să le ofere sfaturi și modalități prin care să renunțe la fumat, susțin cercetătorii.

Fumatul ocazional poate fi combătut mai ușor

„Această parte a populației a fost neglijată. Știm că fumatul regulat este o dependență, dar în general, medicii nu întreabă despre fumatul în context social” a spus Melnyk. „Schimbările simple și sănătoase în stilul de viață, inclusiv terapia cu aspirină, controlarea tensiunii arteriale, gestionarea colesterolului, gestionarea stresului și mai important, renunțarea la fumat pot reduce riscul de boli cronice” a adăugat aceasta.

Avantajul fumătorilor sociali constă în faptul că aceștia se pot lăsa mai ușor de fumat întrucât nu suferă de dependență fizică de nicotină. Important este însă ca fumătorul social să înțeleagă cât rău îi fac țigările, chiar dacă fumează numai ocazional, deci în fiecare zi. În general însă, oamenii au tendința de a considera că o țigară din când în când, la o petrecere sau la o ieșire în oraș, nu face niciun rău, dar acest lucru este contrazis de știință. Fumatul ocazional poate scurta viața, la fel ca fumatul regulat.

Cum îți dai seama dacă ești fumător ocazional sau ai căpătat deja dependență?

Mulți fumători sunt în faza de negare și susțin că fumează numai la ocazii, cu toate că au căpătat deja obiceiul de a fuma în fiecare zi. Îți poți da seama dacă ai devenit dependent de nicotină fiind sincer cu tine în următoarele situații:

Numără țigările pe care le fumezi într-o zi, dar și într-o lună

Dacă ești atent la numărul de țigări fumate zilnic, dar și în total, de-a lungul unei luni, și observi că acesta a crescut în ultimul timp, e posibil să ai deja de-a face cu dependența de fumat, fără să îți fi dat seama.

Analizează situațiile în care fumezi

Îți aprinzi o țigară la o petrecere sau fumezi atunci când lucrurile devin tensionate și complicate la muncă ori atunci când îți bei cafeaua de dimineață? În cazul în care contextul în care fumezi o țigară s-a modificat și este din ce în ce mai diversificat, dependența s-a instalat deja.

Fumezi pe ascuns?

Dacă fumezi în secret, pentru ca cei din jur să nu își dea seama că te-ai apucat serios de fumat, înseamnă că deja nu mai ești un fumător ocazional.

Cum să scapi de fumatul ocazional?

Fumatul îți crește riscul de cancer și alte boli cauzate de substanțele din fumul de țigară indiferent că fumezi 5 țigări pe zi sau 50. E bine de știut că, de fiecare dată când tragi un fum, mai faci un pas spre dependența de nicotină care, din păcate, este foarte greu de eliminat. Iată ce poți lua în calcul să faci pentru a elimina acest obicei nociv.

Recunoaște-ți obiceiurile de fumat

Ceri câte o țigară de la un prieten la o petrecere sau când ieși în oraș cu mai multe persoane? Comportamentul tău poate trece neobservat pentru că simți că nu ești cu adevărat un fumător. Se pare că aproape un sfert dintre fumători nu fumează decât din când în când sau doar câteva țigări pe zi.

Ca să îți recunoști clar obiceiurile de fumat, ia o foaie și răspunde-ți la următoarele întrebari: 

  • Când și unde fumezi?
  • Câte țigări, trabucuri sau alte produse din tutun utilizezi?
  • De ce alegi să fumezi?

S-ar putea să fii surprins de cât de des fumezi cu adevărat sau de ce situații sunt suficiente pentru a-ți declanșa pofta de fumat.

Recunoaște că fumatul prezintă pericole pentru sănătate

Fumatul ocazional, la fel ca fumatul regulat, crește riscul de cancer pulmonar, esofagian, stomacal, pancreatic și altele, dar și de boli cardiace, cataractă, infecții ale tractului respirator și deces prematur.

E bine să știi că există mai mult de 7.000 de substanțe chimice în fumul de țigară, printre care gudronul, acetona, butanul și formaldehida care cresc enorm riscul de cancer. Muncitorii care lucrează cu aceste substanțe la serviciu poartă măști de gaz și costume speciale pentru a le manipula, în timp ce fumătorii inhalează de bunăvoie aceste substanțe pentru a se distra.

Încearcă să socializezi în moduri diferite

Găsirea de noi modalități de a socializa te poate ajuta să evitați factorii declanșatori ai fumatului.

De exemplu, stabilește o întâlnire cu prietenii la sala de forță. Exercițiile fizice reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a-ți îmbunătăți sănătatea generală, nu doar de a scăpa mai ușor de obiceiul fumatului și a preveni dependența de nicotină.

Sau, dacă sala de sport nu e o tentație pentru tine, stabilește o întâlnire la un film, unde, în loc de țigări, te poți bucura de o cutie de popcorn ori invită-ți prietenii la tine acasă, pentru o seară de jocuri video sau jocuri de societate.

Cere sprijinul apropiaților

Spune-le celor dragi despre decizia ta de a te lăsa complet de fumat, deoarece obținerea susținerii din partea familiei, a prietenilor și a colegilor de muncă poate facilita renunțarea la fumat definitivă. În plus, dacă unii dintre ei sunt fumători, poate se vor simți încurajați de gestul tău și de forța pe care o dovedești și se vor strădui și ei să renunțe la acest viciu.

Cere sfatul medicului de familie

Dacă simți că nu poți să lași în urmă fumatul de unul singur, cere sfatul medicului de familie. Acesta îți poate face unele recomandări verbale care să îți fie de folos, dar îți poate și prescrie o terapie medicamentoasă dacă este cazul.

Statistici legate de fumat

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tutunul ucide prematur aproape jumătate dintre fumători. Statisticile arată că 8 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza fumatului. Peste 7 milioane dintre aceste decese sunt rezultatul fumatului direct, în timp ce aproximativ 1,2 milioane de decese sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumatul pasiv. În 2020, 22,3% din populația globală a utilizat diverse produse din tutun, 36,7% dintre bărbații lumii și 7,8% dintre femeile lumii.

Când utilizatorii de produse din tutun devin conștienți de pericolele pe care le prezintă tutunul, cei mai mulți vor să renunțe la fumatul activ. Cu toate acestea, nicotina conținută de produsele din tutun creează o dependență ridicată, așa că, în general, doar 4% dintre fumătorii care încearcă să renunțe la tutun vor reuși să facă acest lucru fără ajutor, mai arată statisticile OMS. De aceea, este indicat ca mai ales fumătorii înrăiți să ceară ajutorul medicului dacă vor să scape de acest viciu.

În general, cele mai mari rate ale fumatului se găsesc în Asia de Sud-Est și regiunea balcanică din Europa. Țările din Europa de Vest și America tind să aibă rate mai mici ale fumatului - mai puțin Chile, care are una dintre cele mai mari rate ale fumatului din lume. 

În multe țări din Asia de Sud și de Sud-Est, numărul fumătorilor bărbați este mult mai mare decât al femeilor, deși în Nauru, o țară insulară din Pacificul de Sud care are cea mai mare rată a fumatului din întreaga lume, numărul de femei fumătoare este mai mare decât al bărbaților care fumează. 

În 2022, cele mai mari rate ale fumatului au fost în: Nauru, Kiribati, Tuvalu, Myanmar, Chile, Liban, Serbia, Bangladesh, Grecia și Bulgaria. Totuși, în ultimii ani, ratele fumatului au scăzut în întreaga lume datorită educației sporite privind efectele tutunului și a campaniilor antitutun.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
SAGE Journals - An Epidemiological Study of Population Health Reveals Social Smoking as a Major Cardiovascular Risk Factor
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0890117117706420
Studiul „An Epidemiological Study of Population Health Reveals Social Smoking as a Major Cardiovascular Risk Factor”, apărut în American Journal of Health Promotion. 2018; 32(5):1221-1227. doi:10.1177/0890117117706420, autori: Gawlik KS, Melnyk BM, Tan A. 
WHO - Tobacco 
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco
World Population Review - Smoking Rates by Country 2022
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/smoking-rates-by-country


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0