Flutter-ul atrial: cauze, simptome, tratament

Flutter-ul atrial este un tip de ritm cardiac anormal care provoacă bătăi de inimă rapide, dar regulate, spre deosebire de fibrilația atrială, care cauzează bătăi rapide, dar neregulate. Fără tratament, flutter-ul poate duce la complicații severe.

Inima este formată din două camere superioare numite atrii și două camere inferioare, numite ventricule. Când inima funcționează normal, un semnal electric face ca atriile (camera de stocare) să trimită sângele în cele două ventricule (camera de pompare) înainte de a se umple din nou. Acest lucru creează un ritm coordonat care permite inimii să pompeze sânge continuu. În caz de flutter atrial, o problemă cu sistemul electric face ca atriile să bată mult mai repede decât ventriculele.

Flutter vs. fibrilație atrială

Flutter-ul este similar cu fibrilația atrială, deoarece ambele afectează atriile și provoacă o bătaie rapidă a inimii. Cu toate acestea, flutterul atrial are ca rezultat un ritm cardiac rapid și regulat, în timp ce fibrilația atrială duce de obicei la un ritm rapid și neregulat. Ambele afecțiuni pot crește riscul formării cheagurilor de sânge în camerele superioare ale inimii, ceea ce poate crește și riscul de accident vascular cerebral.

Din ce cauze apare flutter-ul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nodul sinusal este un mic grup de celule din atriul drept care generează semnale electrice pentru a controla toate camerele inimii. În flutterul atrial, nodul sinusal trimite semnale electrice într-o mișcare circulară sau într-un circuit, în jurul atriului, determinându-l să bată foarte repede. Ventriculele nu primesc atât de multe dintre aceste semnale electrice și deci nu pot să bată la fel de repede.

O serie de afecțiuni poate duce la un ritm cardiac anormal: boli pulmonare, hipertensiune arterială, diabet, țesut cicatricial sau istoric de ablație, apnee în somn sau disfuncție valvulară. Orice afecțiuni care pun presiune asupra inimii sau cresc tensiunea și întinderea atriilor pot duce la bătăi neregulate ale inimii.

Uneori, însă, medicii și alți experți în domeniul sănătății nu pot stabili cu exactitate ce anume cauzează flutter-ul atrial.

Simptomele flutter-ului atrial

În mod obișnuit, persoanele cu flutter atrial au un ritm cardiac regulat și rapid. Unele persoane nu au niciun simptom, iar altele se pot confrunta cu:

  • scurtarea respirației
  • dificultăți în desfășurarea activităților zilnice
  • dureri în piept
  • amețeli 
  • leșin
  • oboseală sau slăbiciune
  • umflarea picioarelor.

Factori de risc pentru flutter-ul atrial

Printre factorii de risc pentru dezvoltarea flutter-ului atrial se numără: hipertensiunea, diabetul, obezitatea, apneea obstructivă de somn, o boală cardiovasculară, o tiroidă hiperactivă, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) sau o altă boală pulmonară, pneumonia, consum mare de alcool, o operație de inimă, o boală a valvelor, un cheag de sânge în plămân și anomaliile electrolitice.

Medicii diagnostichează flutter-ul atrial prin înregistrarea și evaluarea ritmului cardiac cu ajutorul unei electrocardiografii (ECG), prin monitorizarea ritmul cardiac în 24-72 de ore sau prin plasarea unui monitor invaziv sub piele, pe partea stângă a pieptului, lângă inimă.

Cum se tratează flutter-ul atrial

Tratamentul pentru flutter-ul atrial vizează reducerea simptomelor și a riscului de complicații și variază de la o persoană la alta. Beta-blocante pot încetini ritmul cardiac, iar medicamentele antiaritmice pot ajuta la controlul ritmului cardiac prin suprimarea semnalelor electrice anormale. Administrarea regulată a acestor medicamente poate preveni episoadele de flutter atrial. De asemenea, medicii pot prescrie medicamente pentru subțierea sângelui pentru a reduce riscul de complicații. Aceste medicamente împiedică formarea cheagurilor de sânge și pot reduce riscul de accident vascular cerebral. 

În unele cazuri, medicii ar putea recomanda cardioversia electrică (plasarea unor electrozi pe piept și pe spate pentru a restabili semnalizarea electrică corectă printr-un șoc). O altă opțiune este ablația cardiacă (tuburi minuscule sunt introduse printr-o venă pentru a ajunge la inimă). Procedura utilizează energia termică pentru a distruge zonele electrice în care a apărut flutter-ul.

Ce complicații poate da flutter-ul atrial

Flutterul atrial poate duce la complicații severe dacă este lăsat netratat. Această afecțiune poate încetini circulația sângelui, ceea ce crește riscul apariției unui cheag, care poate duce la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord. O altă complicație dată de menținerea acestui ritm cardiac rapid este slăbirea mușchilor inimii, care duce la cardiomiopatie, care poate duce în cele din urmă la insuficiență cardiacă.

Este esențial să te adresezi medicului dacă simți că ai un ritm cardiac anormal. Inițial, boala nu pune viața în pericol, dar, netratată, poate duce pe termen lung la apariția complicațiilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Atrial flutter: What to know
https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-is-atrial-flutter
Mayo Clinic - Atrial Flutter
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-flutter/symptoms-causes/syc-20352586

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0