Femeia gravida cu astm: ce reguli sunt OBLIGATORII in sarcina

În cazul în care suferi de această boală și te întrebi cum poate sarcina să afecteze femeile cu astm, acest articol îți va oferi răspunsurile pe care le căutai.

Dacă suferi de astm, este greu să prezici dacă simptomele bolii tale vor fi sau nu diferite în timpul sarcinii. Simptomele unor femei însărcinate se vor ameliora, pe când alte gravide nu vor observa nicio schimbare, iar în unele cazuri, femeile însărcinate vor descoperi că astmul lor se agravează.

Potrivit informațiilor Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie (ACAAI), în sarcină, aproximativ o treime dintre femeile cu astm bronșic prezintă o îmbunătățire a stării, aproximativ o treime au simptome mai puternice și aproximativ o treime nu experimentează nicio schimbare. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Studiile privind efectul general al sarcinii asupra astmului sugerează că, în timpul sarcinii, femeile cu astm bronșic sever au un risc mai mare să li se înrăutățească starea, în timp ce femeile cu astm bronșic ușor au mai multe șanse să observe îmbunătățiri sau să nu constate nicio schimbare.

De asemenea, este cel mai probabil ca astmul să se agraveze în timpul săptămânilor 24 până la 36 de sarcină. Aproximativ 10% dintre femeile cu astm bronșic prezintă simptome în timpul travaliului și al nașterii. Dacă simptomele astmului se modifică în timpul sarcinii, de obicei revin la starea anterioară în decurs de trei luni de la naștere.

Care sunt simptomele astmului?

Dacă nu ai avut niciodată crize de astm înainte de a rămâne însărcinată, este posibil să te confrunți cu una în timpul sarcinii. Simptomele frecvente ale astmului (crizelor de astm) includ:

  • senzație de presiune toracică (simți o presiune în piept)
  • dificultăți în timpul respirației;
  • respirație scurtă;
  • respirație șuierătoare.

Dacă ai un istoric medical de astm, fii atentă la semnele care arată că boala ta se agravează. De exemplu, spune-i medicului dacă tușești sau ai respirație șuierătoare mai des decât în mod normal. Simptomele astmului pot fi tratate. 

Medicul îți va prescrie două tipuri de medicamente pentru a te ajuta să ții astmul sub control: un medicament de control, cu acțiune lungă, care ajută la prevenirea crizelor de astm și un medicament cu acțiune pe termen scurt, care ajută la calmarea simptomelor în timpul unei crize de astm. De asemenea, există medicamente care pot fi utilizate atât de control, cât și „de salvare”, cum ar fi combinația de budesonidă cu formoterol.

Majoritatea medicamentelor utilizate pentru tratarea astmului par a fi sigure în sarcină, în special cele care există de mulți ani și au fost studiate temeinic. Deși niciun medicament nu s-a dovedit în întregime sigur pentru utilizare în timpul sarcinii, medicul alergolog va cântări cu atenție riscurile legate de medicamente și nevoia de control al simptomelor. Planul de tratament va fi individualizat pentru fiecare pacientă, astfel încât beneficiile potențiale să depășească riscurile potențiale.

Cum îți dai seama că astmul s-a agravat?

Medicii pneumologi spun că astmul este exacerbat dacă:

  • ai o tuse care se agravează noaptea sau dimineața devreme sau dacă tusea e mai puternică în timpul efortului fizic;
  • ai o respirație șuierătoare (wheezing) mai frecventă decât în mod normal;
  • ai momente când simți că nu ai aer, ți-e greu să respiri, simți că te sufoci;
  • ai o senzație de presiune în piept.

Totodată, când ești însărcinată, ai un risc mai mare să suferi de boală de reflux gastroesofagian, atunci când acidul din stomacul tău circulă în sus, în direcția gâtului, lucru care face ca astmul să se acutizeze.

Reguli care te ajută să ții astmul sub control în timpul sarcinii

Există câteva lucruri pe care le poți face și care te pot ajuta să ții boala sub control în lunile de sarcină, cum ar fi:

  • Folosește un medicament inhalator atunci când tușești sau când ești răcită - discută cu medicul tău despre folosirea acestor inhalatoare în scopul prevenției, în timpul sarcinii;
  • Evită să fumezi - poți apela la ajutorul medicului când ți-ai propus să te lași de fumat, mai ales că acest obicei este oricum nociv în sarcină;
  • Evită lucrurile care îți declanșează reacții alergice - de exemplu, blana animalelor;
  • Ține sub control „febra fânului” (cum mai este numită rinita alergică) cu ajutorul medicamentelor antihistaminice - discută cu medicul sau cu farmacistul despre ce medicamente din această clasă poți lua în sarcină (care să fie sigure atât pentru tine, cât și pentru bebeluș);
  • Evită factorii declanșatori ai rinitei alergice - cum ar fi momentele când vrei să tunzi iarba din curte (renunță la acest lucru și roagă pe altcineva să o facă în locul tău);
  • Continuă să faci mișcare, chiar dacă ești însărcinată, dacă medicul nu ți-a interzis din vreun motiv, și să mănânci alimente sănătoase.

Care sunt cauzele acestor schimbări care apar în timpul sarcinii?

Experții nu au identificat cauza exactă a schimbărilor astmului în timpul sarcinii. Cel mai probabil, aceste schimbări implică hormonii, spun medicii americani. Estrogenul poate cauza o redoare (rigiditate) în nas și în sinusuri, iar progesteronul poate cauza o creștere a funcției respiratorii și o senzație de respirație scurtă, când femeii gravide îi este greu să respire. Problema este că producția neregulată de estrogen și de progesteron poate provoca apariția simptomelor astmului.

Posibile complicații ale astmului necontrolat în sarcină

O lipsă a oxigenului cauzată de simptomele astmului nu doar că te afectează pe tine, ci îl afectează și pe făt. Astmul necontrolat înseamnă pentru femeile gravide riscuri mai mari de a suferi unele complicații:

  • naștere înainte de termen;
  • grețuri matinale severe;
  • hipertensiune indusă de sarcină;
  • preeclampsia, o afecțiune gravă care poate cauza o tensiune arterială neobișnuit de mare.

O lipsă acută de oxigen poate crește, totodată, și riscul ca bebelușul să aibă probleme de sănătate, cum ar fi:

  • o greutate mică la naștere;
  • hipoxie neonatală (când scade concentrația oxigenului din sângele bebelușului);
  • mortalitate perinatală (decesele nou-născuților în primele zile de viață).

Ce medicamente pentru astm pot fi luate în sarcină?

Este important să ceri întotdeauna sfatul medicului înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii, inclusiv pentru tratamentul astmului. Cu toate acestea, unele medicamente sunt considerate sigure în timpul sarcinii:

  • Inhalatoarele cu doză măsurată cu beta-agoniști ajută la deschiderea căilor respiratorii și pot fi utilizate în cazul unui atac de astm; medicamentele din această clasă includ albuterolul și terbutalina.
  • Inhalatoarele cu corticosteroizi ajută la reducerea inflamației în căile respiratorii și pot fi utilizate pentru prevenirea atacurilor de astm. Medicamentele din această clasă includ fluticazona, budezsonida și mometazona.
  • Cromoglicatul disodic este un medicament care poate ajuta la prevenirea atacurilor de astm prin reducerea inflamației. Acesta este disponibil sub formă de inhalator.
  • Teofilina este un medicament care ajută la deschiderea căilor respiratorii și poate fi utilizat pentru prevenirea atacurilor de astm. Este disponibil sub formă de pilule sau injecții.
  • Este foarte important de reținut că fiecare caz este unic și medicamentele pot fi prescrise în funcție de starea de sănătate și de stadiul de sarcină (unele trebuie uilizate cu precauție în primul trimestru, de exemple, iar altele evitate în ultimul), de aceea trebuie respectat întru totul sfatul medicului.

Ce remedii naturiste pentru astm pot fi utilizate în sarcină?

Este important să discuți întotdeauna cu medicul înainte de a încerca orice remediu natural în timpul sarcinii, inclusiv pentru tratamentul astmului. Iată câteva remedii naturiste pentru astm care pot fi luate în considerare în sarcină:

Uleiul de mentă

Uleiul de mentă poate ajuta la calmarea simptomelor astmului prin deschiderea căilor respiratorii. Se poate utiliza prin inhalare sau prin adăugarea unei picături într-un pahar cu apă caldă și miere.

Ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel poate ajuta la reducerea inflamației în căile respiratorii și poate fi utilizat pentru ușurarea simptomelor astmului. Se poate bea ca atare sau cu adaos de miere.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la ameliorarea simptomelor astmului tot prin reducerea inflamației în căile respiratorii. Se poate bea sub formă de ceai sau se poate adăuga ghimbir proaspăt ras în alimente sau băuturi.

Inhalarea cu aburi

Inhalarea aburilor de apă fierbinte poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și poate fi utilizată pentru ameliorarea simptomelor astmului. Se poate adăuga o linguriță de sare în apă pentru a crește efectul.

Este bine de reținut că aceste remedii naturiste pot fi folosite ca o completare la tratamentul medicamentos și nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medic.

Și alimentația poate ajuta la ușurarea simptomelor astmului. Severitatea astmului bronșic se corelează cu un nivel scăzut de vitamina A, așa că e bine să mănânci rădăcinoase, cartofi dulci, morcovi, legume verzi cu frunze și fructe de pădure. Un studiu la care au luat parte 68.000 de femei a arătat că acelea care au mâncat mai multe roșii, morcovi și verdeață aveau rate mult mai scăzute de astm și că persoanele predispuse la astm tindeau să aibă niveluri scăzute de carotenoide circulante în sânge.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Asthma and Allergy Foundation of America - Asthma During Pregnancy 
https://aafa.org/asthma/living-with-asthma/asthma-during-pregnancy/
AAAAI - Asthma and Pregnancy
https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Asthma/Asthma-and-Pregnancy
NCBI - Asthma in Pregnancy: Pathophysiology, Diagnosis, Whole-Course Management, and Medication Safety
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7060439/
Studiul „Asthma in Pregnancy: Pathophysiology, Diagnosis, Whole-Course Management, and Medication Safety”, Can Respir J. 2020; 2020: 9046842, Published online 2020 Feb 22. doi: 10.1155/2020/9046842, autori: Huijie Wang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0