Fatetarea dintilor prin metoda directa

Exista unele situatii in care pacientii se prezinta in cabinetele stomatologice exprimandu-si nemultumirea fata de aspectul coloristic al dintilor, de pozitionarea acestora (dinti care nu sunt aliniati corect, erupti in pozitii anormale, sau care prezinta anumite spatieri). Acesti dinti pot fi integri sau dinti care si-au pierdut vitalitatea.

In astfel de situatii, medicul ii poate recomanda pacientului fatetarea, care poate fi directa (din material compozit) sau indirecta (fatetele sunt realizate din material ceramic, in laborator) sau acoperirea in totalitate a acestor dinti.

Fatetarea directa se realizeaza pe parcursul unei singure sedinte, in cabinet. Materialul compozit se aplica in straturi pe suprafața exterioara a dintelui preparat in prealabil, fiind modelat la forma si marimea ceruta de caz. Fiecare strat este polimerizat separat cu ajutorul unei lampi cu ultraviolete.

La final, fateta trebuie lustruita extrem de bine cu ajutorul unor gume si polipanturi speciale.

Inainte de plasarea compozitului, este nevoie de o slefuire moderata din partea exterioara a dintelui. Din punctul de vedere al slefuirii, fatetele compozite sunt mai conservatoare decat cele ceramice, deoarece necesita indepartarea unei cantitati mai mici de tesuturi dentare.

Cand se indica cel mai des folosirea fatetelor compozite ?

Fatetele compozite se folosesc in cazul unor schimbari mai mici sau imediate de necesitate in structura dintilor:

  • fisuri sau schimbari de culoare pe suprafata dintilor
  • usoare incalecari sau schimbari de pozitie a unui dinte sau grup de dinti

Materialele compozite nu pot restaura spatii mari; din acest motiv, nu se recomanda in cazul dintilor foarte scurti si abrazati, fracturilor dentare intinse sau pentru inchiderea unor spatii mari si inestetice intre dinti sau in cazul obturatiilor mari preexistente .

La ce sa va asteptati de la fatetele compozite

Compozitele moderne pot asigura o estetica deosebita si au o durata de viata destul de buna (de la 5 la 10 ani). Oricum, fatetele dentare realizate prin metoda directa necesita o atentie deosebita din partea medicului stomatolog deoarece rezultatul final depinde in intregime de priceperea si indemanarea acestuia.

De aceea, alegerea unui medic specializat in asemenea lucrari este foarte importanta daca v-ati decis pentru fatete compozite.

 

 

Care sunt avantajele fatetelor compozite ?

Fatetele compozite pot fi confectionate pe parcursul unei singure vizite. Fatetele ceramice sunt construite in laboratorul dentar si, din acest motiv, necesita cel putin 2 sedinte pentru a fi terminate.

Fatetele compozite sunt mai ieftine. Pretul lor este pana la jumatate din cel al celor ceramice. Acestea se pot repara foarte usor in cazul in care se deterioreaza sau fractureaza.

Care sunt dezavantajele fatetelor compozite ?

Fatetele compozite nu sunt atat de rezistente ca cele ceramice si tind sa se fractureze sau ciobeasca mai usor, necesitand atentie marita din partea pacientilor.

Fatetele compozite isi schimba culoarea si se pateaza mult mai repede, avand structura total diferita fata de ceramica.

In cazul in care pacientul se regaseste in una din situatiile mentionate mai sus, ar trebui sa se informeze foarte bine deoarece exista situatii in care nu se preteaza realizarea fatetarilor, ci a unui alt tip de lucrare protetica.

Zambeste vietii cu incredere!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0