Factorii dăunători pentru inimă în tinerețe afectează și creierul în timp

Dovezile actuale sugerează o legătură solidă între sănătatea creierului și sănătatea cardiovasculară. Deteriorarea inimii și a vaselor de sânge poate crește riscul unei persoane să sufere de accident vascular cerebral și demență. Potrivit unui studiu, hipertensiunea, colesterolul mare sau fumatul în tinerețe pot crește șansele de declin mintal la vârsta mijlocie.

Dezvoltarea creierului este un proces extrem de dinamic care implică o sincronizare și o orchestrare adecvată a evenimentelor celulare și moleculare. Dezvoltarea creierului uman este un proces îndelungat care începe în a treia săptămână de sarcină și continuă până la vârsta adultă timpurie. După naștere, creierul crește cu peste 100% în volum în primul an și cu încă 15% până la sfârșitul celui de-al doilea an de viață. În timpul acestor intervale de timp cheie pentru dezvoltare, persoanele cu boli cardiace congenitale sunt expuse riscului de dezvoltare cerebrală alterată și de insulte patologice care pot avea ca efect rezultate neurologice slabe.

Ce tip de metabolism ai?
 
Deși hipertensiunea, colesterolul crescut și fumatul sunt de mult timp asociate cu performanța cognitivă slabă la adulți, efectele acestor factori de risc asupra creierului la vârsta mijlocie erau necunoscute”, a precizat autorul principal al studiului Suvi Rovio, într-un comunicat de presă al American College of Cardiology (Colegiului American de Cardiologie).

Aceste rezultate confirmă nevoia de monitorizare activă și strategii de tratament împotriva factorilor de risc cardiovasculari încă din copilărie”, a spus Rovio, cercetător la Universitatea Turku, din Finlanda.

Pentru desfășurarea studiului, Rovio și colegii săi au analizat datele a câteva mii de finlandezi care au fost monitorizați din copilărie pănă la maturitate. Oamenii de știință au descoperit că hipertensiunea și colesterolul mărit în copilărie, adolescență și la începutul maturității, precum și fumatul în adolescență și la începutul maturității, au fost asociate cu o performanță mentală slabă la vârsta mijlocie, în special în ceea ce privește memoria și învățarea.

După examinarea factorilor de risc specifici, echipa lui Rovio a descoperit că adulții cu cea mai mare tensiune arterială la începutul vieții aveau vârsta performanței mentale cu opt ani mai mare decât cei cu tensiune arterială mică la începutul vieții.

Colesterolul crescut reprezintă o diferență de aproape 7 ani în ceea ce privește funcționarea mentală. De asemenea, cercetătorii au identificat o diferență cognitivă de 3,4 ani între fumători și nefumători.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista American College of Cardiology (Colegiului American de Cardiologie). Potrivit dr. Valentin Fuster, redactorul-șef al revistei, „Dovezile recente au demonstrat că factorii de risc dezvoltați la maturitate pot influența disfuncția cognitivă la persoanele în vârstă, dacă nu sunt corectați.” Fuster a adăugat că „rezultatele acestui studiu sunt importante, pentru că arată că factorii de risc care apar în tinerețe pot avea un impact negativ.”

Variabile relevante pentru riscul de demență

Riscul de disfuncție cognitivă sau demență poate varia în funcție de rasă, etnie, sex, educație, ocupație și geografie. Actualizarea din 2022 evidențiază o analiză a datelor din 2016 ale Behavioral Risk Factor Surveillance System, care a arătat că adulții de culoare au fost de aproximativ trei ori mai predispuși să aibă nevoie de asistență pentru activitățile zilnice din cauza pierderii memoriei, iar adulții hispanici de aproximativ patru ori mai predispuși decât adulții de culoare albă.

În plus, boala Alzheimer și demențele conexe afectează în mod disproporționat femeile. Conform datelor studiului Global Burden of Disease (GBD) din 2020, aproximativ 20 de milioane de bărbați și 35 de milioane de femei din întreaga lume au primit un diagnostic de boală Alzheimer și demențe asociate, cu o rată de deces de 1,28 milioane pentru femei și 0,61 milioane pentru bărbați.

Noile cercetări arată că tensiunea arterială ridicată sau în creștere constantă în anii tinereții este asociată cu modificări cerebrale care ar putea cauza probleme cognitive și demență. Experții spun că tensiunea arterială este influențată de factori legați de stilul de viață pe care îi putem schimba pentru a preveni acest lucru. De asemenea, ei spun că este esențial să identificăm și să tratăm hipertensiunea arterială de la vârste tinere pentru a reduce impactul unei crize de demență iminente.

Cum sa îți menții creierul tânăr, încă din tinerețe

Diminuarea riscului prin modificarea stilului de viață și a factorilor de risc comportamentali, poate ajuta la protejarea persoanelor împotriva apariției bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale și a demenței.

Creierul trece prin multe schimbări odată cu vârsta, iar funcția mintală se modifică și ea. Iată câteva modalități care te pot ajuta să menții buna funcționare a creierului:

Stimularea mintală este esențială

Orice activitate care îți stimulează mintea ar trebui să te ajute să îți construiești rețele neuronale mai bune în creier. Citește, înscrie-te la cursurile preferate, încearcă exerciții care îți antrenează mintea, cum ar fi jocurile de cuvinte încrucișate sau problemele de matematică. Poți alege activități care necesită efort mintal, cum ar fi desenatul, pictura și alte îndeletniciri.

Adoptă o dietă mai bună 

O alimentație hrănitoare îți poate ajuta atât mintea, cât și trupul. De exemplu, persoanele care au o dietă mediteraneană, care pune accentul pe fructe, legume, pește, nuci, uleiuri și grăsimi nesaturate (cum este uleiul de măsline) și proteine din surse de origine vegetală au un risc mai mic de a dezvolta tulburări cognitive și demență, potrivit celor de la Harvard.

Valori mai bune ale tensiunii arteriale

Recomandările experților DOC.ro

Hipertensiunea arterială la vârsta a doua crește riscul de declin cognitiv atunci când ajungem la o vârstă foarte înaintată. Așa că sfatul specialiștilor este să îți modifici stilul de viață din timp, pentru a menține tensiunea arterială la valori cât mai scăzute (normale). Este important ca organismul să nu fie afectat de obezitate, să faci mișcare, să reduci stresul și să mănânci echilibrat.

Îmbunătățește valorile glicemiei 

Diabetul este un important factor de risc pentru demență, așa că poți să iei măsurile necesare pentru a preveni această boală dacă ai o alimentație corectă, faci mișcare în mod regulat (cel puțin 30 de minute pe zi) și îți menții greutatea corpului în limite normale. Dacă glicemia rămâne, însă, la valori mari, va trebui să iei medicamentele prescrise de medic pentru a o menține sub control.

Valorile colesterolului trebuie îmbunătățite 

Nivelul mare al LDL-colesterolului (numit și colesterol "rău") este asociat cu un risc crescut de demență. Dieta sănătoasă, exercițiile fizice regulate, controlul greutății și evitarea fumatului vor fi măsuri optime, pe termen lung, pentru a îmbunătăți valorile colesterolului.

Evită fumatul 

Pentru sănătatea creierului, este important să eviți fumatul și tutunul (în toate formele).

Nu bea alcool în exces 

Consumul excesiv de alcool este un factor major de risc pentru demență. Dacă alegi să consumi, este bine să ai o limită de două băuturi alcoolice pe zi, spun experții de la Harvard.

În cele din urmă, nu uita să rămâi activ din punct de vedere intelectual, fizic, emoțional și social! Acest lucru ar putea implica cititul, ascultarea de muzică, practicarea unor hobby-uri, discuțiile cu prietenii sau multe altele.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/12-ways-to-keep-your-brain-young
Neurodevelopmental Abnormalities and Congenital Heart Disease: Insights into Altered Brain Maturation - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409515/
What the heart has to do with the head - https://www.heart.org/en/news/2020/01/13/what-the-heart-has-to-do-with-the-head  


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0