Extractia dentara: cand se face si ce riscuri implica

Extractia dentara reprezinta indepartarea chirurgicala a unei unitati odontale (dinte) din considerente care pot fi de natura odontala, parodontala, endodontica, ortodontica, protetica, chirurgicala, pedodontica si nu numai.

Desi in seria definitiva exista 32 de dinti, pierderea unui dinte la un pacient dentat reprezinta o adevarata tragedie (poate cu exceptia molarilor de minte), pentru ca atrage dupa sine modificari ale dintilor vecini si antagonisti si, implicit, modificari la nivelul ATM (aceasta in situatia in care el nu este protezat relativ imediat), exista situatii in care medicul este nevoit sa renunte la un dinte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desigur, asta pe langa dificultatile de alimentatie, fonatie, aspecte estetice, chiar psihologice, pe care le poate implica pierderea unui dinte.

Din ceea ce am mentionat pana acum, ar trebui sa reiasa faptul ca un dinte este destul de important, este ca o piesa de domino fara de care celelalte nu mai functioneaza, de aceea am dori sa subliniem faptul ca extractia unui dinte nu este un act banal, simplu, si ca ar trebui efectuata cu o motivatie medicala foarte puternica.

Desi exista in literatura de specialitate indicatii destul de precise cu privire la extractia unui dinte, consideram ca aceasta decizie trebuie judecata la fiecare pacient in parte.

Ca si spicuire a motivatiei pentru extragerea unui dinte reprezinta:

- Distructia masiva coronara a dintelui datorita leziunilor carioase, mai ales cu extensie subgingivala

- Leziuni periapicale (chisturi) care cuprind mai mult de o treime din radacina dintelui

- Leziuni parodontale (pungi parodontale) severe

- Esec al tratamentului endodontic (de exemplu, perforatii ale podelei camerei pulpare)

- Fracturi verticale traumatice sau fracturi corono-radiculare in treimea medie a radacinii

- Extractie in scop ortodontic (sacrificarea unor dinti sanatosi pentru a putea alinia dintii)

- Extractii in scop proprotetic (uneori localizarea dintelui sau pozitia /angulatia lui pot influenta negativ realizarea unor lucrari protetice)

- Extractia strategica a dintilor de lapte (inainte de termen) poate fi necesara pentru a favoriza o eruptie armonioasa a dintilor definitivi.

Dupa decizia de a extrage dintii a fost luata, procedura se realizeaza sub anestezie locala, utilizand instrumentar chirurgical steril si in maniera sterila, intrucat desi in secolele trecute extractia era vazuta ca o chestiune minora, ea este o procedura prin care se pot transmite anumite boli daca nu este realizata in conditii aseptice. Multe cazuri de infectare cu hepatita C s-au petrecut in cabinetul medicului stomatolog, pe vremea in care sterilizarea instrumentarului nu reprezenta o prioritate.

 

 

Ulterior extractiei se prescriu in mod uzual antiinflamatoare, antibioticele nefiind obligatorii, aceasta decizie fiind luata in fiecare caz in parte, depinzand de starea de sanatate a pacientului, de numarul de dinti extrasi, de afectiunea pentru care a fost extras un dinte, localizarea acestuia etc.

Desi nu sunt necesare analize preextractionale, totusi este necesar a fi cunoscut istoricul medical al pacientului si, in lipsa unor date recente despre starea de sanatate, recomandam ca pacientul sa isi efectueze un minim set de analize.

Recuperarea dupa extractia dentara

Pacientul va observa ca dureaza cateva zile pana cand se reface complet dupa extractia dentara. In primele ore, acesta va simti sensibilitate si durere in zona extractiei, care se vor intensifica pe masura ce efectul anesteziei va disparea.

Aceste simptome pot fi ameliorate cu cateva remedii la indemana:

  • Administrarea antiinflamatoarelor recomandate de medic.
  • Aplicarea unor comprese cu gheata pe obrazul afectat – compresele nu se vor tine mai mult de 10 minute.
  • Evitarea fumatului in primele 24 de ore de la interventie.
  • Evitarea clatirii gurii in primele 24 de ore.
  • Consumul de alimente moi, care nu agreseaza gingia – iaurt, piure, supa.
  • Evitarea folosirii paiului in primele 24 de ore.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0