Expunerea bebelusilor la soare

Vara este anotimpul preferat pentru concedii de familie. Nu trebuie să uităm, însă, că acest anotimp aduce cu sine și anumite dezavantaje sau chiar pericole în cazul copiilor mici sau al bebelușilor expuși la soare.

Toată lumea are nevoie de expunere la soare pentru a produce vitamina D, care ajută la absorbția calciului pentru oase mai puternice și mai sănătoase, însă expunerea neprotejată la razele ultraviolete (UV) ale soarelui, pe termen lung, poate provoca leziuni ale pielii, ale ochilor și ale sistemului imunitar și poate fi un factor de risc pentru cancerul de piele.

E bine de știut că nisipul și pavajul reflectă razele UV, deci chiar dacă stai sub o umbrelă acestea pot ajunge la tine. Apa este, de asemenea, un bun reflectorizant al razelor ultraviolete. De aceea e bine să utilizezi și cremă cu protecție solară pentru a te feri de efectele nocive ale soarelui, precum și ochelari de soare cu filtru UV.

PROGRAMARI DOC TIME

Cum se produce bronzul?

Razele ultraviolete interacționează cu melanina (substanța care dă culoare pielii, ochilor și părului), care este prima linie de apărare a pielii împotriva soarelui. Concret, melanina absoarbe razele UV periculoase care pot provoca leziuni grave ale pielii. O arsură solară se dezvoltă atunci când cantitatea de raze depășește protecția pe care o poate oferi melanina pielii. Bronzul reprezintă, practic, răspunsul pielii la rănirea cauzată de soare. O cantitate mică de expunere la soare este sănătoasă, dar prea multă poate fi periculoasă.

Dacă ai copii mici, trebuie să ții cont de anumite norme atunci când începi expunerea la soare. Deși se recomandă expunerea la soare a copiilor pentru a sintetiza cantități adecvate de vitamina D, nu există un protocol standard și uniform pentru măsurarea expunerii la soare și sinteza acestei vitamine. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Expunerea la soare a bebelușilor ar trebui minimizată

Din aceste motive și din multe altele, rezultatele expunerii la soare sunt greu de interpretat. Academia Americană de Pediatrie (AAP) a comunicat în mod clar că bebelușii ar trebui să fie protejați de soare cât mai mult posibil, iar cerințele de vitamina D ar trebui îndeplinite mai degrabă prin dietă și alimente fortificate, decât prin expunerea deliberată la soare. Cu toate acestea, recomandarea este frecvent ignorată în practica clinică și de unii părinți.

Expunerea la soare a copiilor trebuie să se facă treptat

Bebelușii și copiii, în general, nu ar trebui să sufere de arsuri solare, iar părinții sunt cei care trebuie să se asigure că reduc acest risc la minimun pentru că efectele negative pot apărea instantaneu, dar și în timp. Astfel, pe timp de vară, expunerea copiilor la soare ar trebui să se facă treptat, pentru a nu genera arsuri sau insolație, cu manifestări ulterioare total neplăcute cum sunt febra, agitația, vărsăturile, migrenele etc.

Cum se face expunerea la soare a bebelușilor?

Se va începe cu expuneri foarte scurte, de câteva minute, pentru bebelușii de până în două luni, timpul de expunere mărindu-se apoi zilnic cu alte câteva minute, până ce copilul se obișnuiește și se bronzează ușor. Întâi se expun picioarele, a doua zi abdomenul, iar în următoarea zi pieptul și brațele. La copiii de 3-4 luni, în prima zi se pot expune fața și mâinile 5 minute.

În a doua zi, bronzarea revine picioarelor și gambelor până la genunchi, tot cinci minute. În a treia zi se descoperă coapsele, iar în a patra toracele și brațele. Timpul de expunere se va prelungi zilnic cu 3-5 minute, astfel încât, după zece zile, tot corpul copilului să fie descoperit timp de jumătate de oră. E bine să nu se depășească timpul de expunere de 1-2 ore pe zi.

Nu uita să ferești mereu capul bebelușului, acoperindu-l cu o pălărioară. Vara e bine ca bebelușii să fie lăsați complet dezbrăcați la soare, dar cu pălărie, preferabil în orele de dimineață sau după-amiază, când soarele e mai blând, numai după ce pielea este suficient bronzată. În restul zilei, copilul va sta la umbră, în curte, grădină sau în parc. 

În zilele caniculare, copilul nu va fi scos în soare

Poți încerca o aplicație de pe smartphone pentru a monitoriza schimbarea culorii acestuia, chiar dacă bebelușul stă sub umbelă, întrucât razele ultraviolete pătrund și prin țesături. În zilele fierbinți de vară, cu temperaturi care depășesc 30 de grade Celsius, sugarul se va ține în miezul zilei într-o cameră umbrită, răcoroasă, unde își va face somnul de la prânz, nicidecum nu va fi ținut afară la soare.

Se poate folosi crema cu protecție solară la bebeluși și copii?

Specialiștii în dermatologe interzic folosirea loțiunilor de plajă la copiii cu vârste mai mici de 6 luni. Abia după ce aceștia împlinesc o jumătate de an, părinții pot aplica pe pielea celor mici o cremă cu protecție solară (cu factor SPF mare), însă trebuie să fie o loțiune cu formulă special dezvoltată pentru pielea sensibilă a bebelușilor. De asemenea, trebuie folosită o loțiune cu spectru larg, aceasta fiind singura care oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA ((lungime de 315-380 nm), cât și împotriva radiațiilor UVB ((lungime de 290-315 nm).

Cum se aplică loțiunea cu FPS pentru copii?

Lotiunea de plajă trebuie aplicată pe pielea copiilor cu 15-30 de minute înainte ca aceștia să fie expuși razelor soarelui, al fel ca în cazul adulților. De asemenea, crema cu protecție solară trebuie să fie reaplicată din două în două ore.

Protejarea bebelușilor de soare, pe scurt

  • Bebelușul nu trebuie expus la soare în intervalul orar 10.00-16.00, atunci când radiațiile ultraviolete ating cea mai amre intensitate.
  • Bebelușul trebuie ținut cât mai mult timp la umbră.
  • Pielea bebelușului trebuie acoperită cu haine lejere, din materiale naturale precum inul sau bumbacul.
  • Bebelușul trebuie să poarte o pălăriuță care să-l ferească de soare.
  • Bebelușul trebuie expus la soare treptat, astfel încât să nu se aleagă cu arsuri solare.
  • Se recomandă folosirea unor dispozitive precum Sun Meter, care alertează părintele când trebuie să ducă bebelușul la umbră de urgență.
  • Pielea bebelușului trebuie să fie acoperită de haine, dar și de cremă cu protecție solară, dacă a împlinit 6 luni, atunci când este expusă la soare.
     

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Keeping your baby safe in the sun 
https://www.nhs.uk/conditions/baby/first-aid-and-safety/safety/safety-in-the-sun/
Pub Med – Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7001416/
Studiul „Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms”, apărut în Indian Dermatol Online J., 2020 Jan-Feb; 11(1): 94–98. doi: 10.4103/idoj.IDOJ_206_19, autori: Ankur K. Jindal, Aman Gupta, Keshavamurthy Vinay, Anuradha Bishnoi

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0