Exercițiile fizice scad riscul de apnee în somn (studiu)

Apneea obstructivă în somn este o tulburare de somn care afectează o bună parte din populația adultă la nivel mondial. Afecțiunea este asociată cu un risc crescut de anumite boli cronice, dar riscul poate fi scăzut prin anumite măsuri, cum ar fi exercițiile fizice.

Apneea obstructivă în somn implică blocarea repetată, intermitentă a căilor respiratorii superioare în timpul somnului. Acest blocaj reduce sau oprește fluxul de aer către plămâni și poate crește riscul unor afecțiuni grave, inclusiv cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2. 

Un studiu apărut în European Respiratory Journal concluzionează că a face mai multe exerciții fizice și a petrece mai puțin timp în fața televizorului se corelează cu un risc mai mic de a dezvolta apnee obstructivă în somn.

Apneea obstructivă în somn, corelată cu un nivel scăzut de activitate fizică

Apneea obstructivă în somn apare atunci când mușchii gâtului se relaxează temporar în timpul somnului, provocând blocarea parțială sau completă a căilor respiratorii. Sforăitul este un indicator comun al acestei tulburări. Somnul întrerupt și oxigenarea inadecvată pe timpul nopții pot duce la somnolență în timpul zilei, dureri de cap, schimbări de dispoziție și tensiune arterială crescută, printre alte efecte adverse.

Cercetări anterioare au arătat că nivelurile scăzute de activitate fizică în timpul zilei sau comportamentul sedentar crescut pot fi legate de o risc mai mare de apnee obstructivă în somn. Mediatorii acestor efecte adverse pot include excesul de grăsime corporală, inflamația cronică, rezistența la insulină și retenția de lichide.

O echipă de cercetare de la Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School din Boston, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, alături de alte instituții au colaborat în efectuarea acestui studiu, care a examinat rolul potențial al menținerii unui stil de viață activ în reducerea incidenței apneei obstructive în somn.

Anchetatorii au examinat datele de la 137.917 de participanți înscriși în Nurses Health Study (NHS), Nurses Health Study II (NHSII) și Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Potrivit savanților, aceste studii mari, pe termen lung, în curs de desfășurare oferă o sursă deosebit de fiabilă de informații legate de sănătate, deoarece participanții sunt toți profesioniști din domeniul sănătății.

În rândul publicului larg, apneea în somn este extrem de subdiagnosticată; în schimb, este mai probabil ca profesioniștii din domeniul sănătății să recunoască și să raporteze simptomele acestei tulburări.

Pentru analiza lor, investigatorii au examinat timpul pe care participanții l-au petrecut așezați la locul de muncă, iar activitatea fizică a inclus tot timpul pe care și l-au petrecut în mișcare, inclusiv mersul pe jos, alergatul, înotul, ridicarea greutăților și orice alte exerciții fizice. În general, echipa a constatat că persoanele care erau mai puțin active erau mai susceptibile să raporteze că se confruntă cu apnee în somn. De exemplu, participanții cu locuri de muncă la care stăteau mai mult pe scaun au avut un risc cu 49% mai mare de apnee în somn decât cei cu ocupațiile cel mai puțin sedentare. De asemenea, participanții care se uitau la televizor mai mult de patru ore în fiecare zi au avut un risc cu 78% mai mare de apnee în somn decât participanții cu stilul de viață cel mai puțin sedentar.

Menținerea unui stil de viață activ, prin exerciții fizice sau alte forme de mișcare, și evitarea unui comportament sedentar excesiv sunt asociate cu un risc mai mic de a dezvolta apnee în somn. Acest lucru, la rândul său, poate fi legat de un risc redus de a dezvolta diferite afecțiuni potențial grave, inclusiv boli cardiovasculare și obezitate.

Datorită naturii studiului, nu s-a putut discerne cauza și efectul, astfel încât cercetătorii nu au putut stabili dacă inactivitatea și vizionarea la TV stimulează apariția apneei în somn sau dacă efectele apneei asupra sănătății încurajează comportamentul sedentar.

Deși poate nu este surprinzător faptul că aceste comportamente sedentare și vizionarea la televizor, care implică și statul jos pentru perioade lungi de timp, pot fi legate de apneea în somn, cercetătorii speculează că efectele statului la TV asupra apneei în somn pot fi cauzate de obezitate.

Statul prea mult în fața televizorului este cel mai puternic corelat cu apneea în somn, spun oamenii de știință și, de asemenea, este conectat cu obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. 

Alți cercetători care nu au fost implicați în studiu consideră viabilă analizarea relației dintre apneea în somn, comportamentul sedentar și statul la televizor, însă afirmă că rezultatele nu sunt foarte clare. Cu alte cuvinte, multe persoane cu obezitate au apnee în somn, dar obezitatea este cea care duce la apnee sau această tulburare contribuie la obezitate? Argumente se pot găsi în ambele direcții, conchid aceștia.

Exercițiile fizice sunt recomandate la orice vârstă

Copiii mici au cea mai mare dorință de mișcare și tind să aibă parte de suficientă activitate fizică deoarece tot timpul aleargă, se cațără și se joacă activ. Pentru copiii, autoritățile sanitare recomandă să aibă cel puțin o oră de activitate fizică intensă în fiecare zi.

Adolescenții tind să stea prea mult în fața calculatorului., de aceea, încă din copilărie, părinții trebuie să-i îndrepte către practicarea unui sport, cum ar fi să joace baschet sau fotbal cu prietenii ori să meargă pe bicicletă. La fel ca în cazul copiilor, și adolescenții ai nevoie de o oră de mișcare zilnic.

Între 20 și 30 de ani, corpul este în deplinătatea forței, astfel încât e bine să se formeze obiceiuri stabile de a face mișcare. Un loc de muncă și poate unele obligații familiale pot scădea entuziasmul pentru activități fizice, de aceea e bine ca adulții tineri să stabilească astfel de activități împreună cu prietenii (meciuri de tenis, drumeții în weekend etc.). Adulții de toate vârstele au nevoie de cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână.

După 30 de ani, masa musculară începe să se piardă, de aceea e bine să fie introduse în rutină exercițiile care să pună mușchii la treabă (exerciții cu greutăți, exerciții care să implice greutatea propriului corp, exerciții cu benzi elastice etc.). După 40 de ani tendința este de a lua în greutate, așa că trebuie menținută activitatea fizică de 3-5 ori pe săptămână.

Chiar dacă după 50 de ani pot apărea diverse dureri de articulații, nu trebuie renunțat la exercițiile fizice, ci, eventual, la cele foarte viguroase, deoarece sportul ajută la păstrarea echilibrului, a forței și la evitarea căderilor. Dacă există anumite boli cronice, care necesită tratament medicamentos, e bine să se ceară sfatul medicului despre ce exerciții sunt mai sigure.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Physical activity, sedentary behavior, and incidence of obstructive sleep apnea in three prospective US cohorts
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34289976/
1. Studiul „Physical activity, sedentary behavior, and incidence of obstructive sleep apnea in three prospective US cohorts”, apărut în Eur Respir J. 2021, 21;2100606. doi: 10.1183/13993003.00606-2021., autori: Yue Liu et al.
Family Doctor - Sports and Exercise at Every Age
https://familydoctor.org/sports-and-exercise-at-every-age/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0