Este intotdeauna necesara operatia in caz de apendicita la copii?

Evitarea operatiei si tratarea apendicitei doar cu antibiotice ar putea fi o abordare sigura pentru majoritatea copiilor, dupa cum sugereaza o analiza noua.

este-intotdeauna-necesara-operatia-in-caz-de-apendicita-la-copii

Dupa ce au revizuit 10 studii la care au participat peste 400 de pacienti tineri, cercetatorii au stabilit ca tratamentul nechirurgical al inflamatiei apendicelui pare sa fie eficient. Cu toate acestea, apendicita a reaparut la 14% din pacienti, iar autorii studiului au recomandat mai multe cercetari pentru informarea medicilor responsabili de luarea deciziilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„In viitor, e posibil ca tratamentul nechirurgical, pe baza de antibiotice sa devina o alternativa pentru copiii cu apendicita acuta, fara complicatii”, a declarat autorul studiului, dr. Nigel Hall. Acesta este profesor asociat de chirurgie pediatrica la Universitatea din Southampton, Anglia.

 

 

„Cu toate acestea, in acest moment nu recomandam tratamentul nechirugical in afara unui studiu de cercetare conceput cu mare atentie”, a mai adaugat Hall. „Trebuie sa evaluam tratamentul nechirurgical asupra unui numar mai mare de copii si sa efectuam si niste comparatii detaliate...pentru a putea intelege mai bine meritele posibile ale fiecarei abordari privind tratamentul.”

Operatia este de foarte mult timp principalul tratament al apendicitei, inflamatia organului in forma de saculet, situat in partea inferioara a intestinului subtire. Aceasta poate aparea la orice varsta, dar potrivit studiului, este cel mai des intalnita la persoanele cu varsta intre 10 si 20 de ani.

Apendicita este cea mai comuna cauza de durere abdominala acuta, care necesita operatie. Peste 5% din americani se opereaza de apendicita la un moment dat de-a lungul vietii, potrivit U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (Institutului National de Diabet si Boli Digestive si Renale din America). Simptomele includ febra, ameteala si/sau varsaturi si un abdomen foarte sensibil.

Apendicele perforat, care elibereaza bacterii periculoase in abdomen, este o complicatie rara, dar potential fatala a apendicitei.

Hall si echipa sa au analizat diverse studii anterioare in cadrul carora s-au folosit doar antibiotice pentru cazurile de apendicita fara complicatii la 413 copii. Totusi, proiectarile studiilor au variat mult si nu au comparat aceeasi factori.

Dupa perioade de supraveghere, de la opt saptamani pana la patru ani, tratamentul nechirurgical a fost eficient la 79% din copii, doar la 14% din acestia, apendicita a reaparut. Nu s-au raportat complicatii grave legate de tratamentul nechirurgical.

Studiul a fost publicat pe 17 februarie in editia online a revistei Pediatrics (Pediatrie).

Cercetari similare publicate in martie 2016 au aratat ca 8% dintre pacientii cu apendicita tratati initial cu antibiotice au avut nevoie de operatie in decursul unei luni, in timp ce 23 % dintre acestia s-au confruntat cu recurenta apendicitei in decursul a 12 luni.
 
Hall a sustinut ca nu exista suficiente dovezi clare comparand antibioticele cu operatia, subliniind ca analiza sa reprezinta un punct de plecare pentru mai multe comparatii.

 

 

„In prezent, nu stim daca exista subgrupe de copii care ar raspunde mai bine la tratamentul cu antibiotice sau daca anumitor copii le-ar fi mai bine cu operatie”, a mai declarat acesta. „Iata un alt motiv pentru care trebuie sa facem mai multe cercetari inainte de introducerea la scara larga a tratamentului nechirurgical.”

Dr. Daniel Bonville este seful sectiei de chirurgie la Houston Methodist Hospital (Spitalul Metodist din Houston). Acesta sustine ca este imposibil ca prin noua analiza sa se stabileasca cat de sigura ar fi abordarea nechirurgicala pentru tratarea apendicitei, avand in vedere ca multe dintre studiile incluse nu au comparat direct tratamentul cu antibiotice cu operatia.

„Cea mai importanta parte a studiului este faptul ca avem nevoie de mai multe cercetari” a spu Bonville. „Desi apendicita este destul de comuna, poate fi dificil de diagnosticat. Nu este neaparata nevoie de operatie (imediat), dar trebuie sa se astepte cu precautie.”

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0