Eruptia dentara: cand le ies dintii copiilor?

Eruptia dentara se refera la momentul cand dintele strapunge gingia si incepe sa fie vizibil. Procesul eruptiei si dezvoltarii ocluziei dureaza 13-15 ani (excluzand molarii de minte). 

Primii dinti temporari erup in jurul varstei de 6 luni, iar ultimii dinti temporari erup in jurul varstei de 30 de luni. Se considera normal si atunci cand intervalul de eruptie pentru primii dinti este cuprins intre luna 4 si 10, iar pentru ultimii dinti intre luna 20 si 36. Se considera ca eruptia este intarziat daca primul dinte erupe dupa varsta de 1 an, iar ultimul dinte dupa varsta de 3 ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La cei mai multi copii, singurele simtome care preced eruptia dintilor temporari sunt cresterea fluxului salivar si dorinta copilului de a introduce in gura degetele sau diferite obiecte pe care le are la indemana. 

Semnele generale care se pot asocia cu eruptia dintilor temporari: iritabilitate, neliniste, agitatie, perturbarea somnului, inapetenta (lipsa poftei de mancare), cresterea ingerarii de lichide.

Eruptia dentara NU poate sa produca: febra mare peste 37.5C, diaree, varsaturi, eruptii cutanate, semne si simtome de viroza repiratorie.

Calmarea iritatiei gingivale si a eventualelor dureri se face prin masaj local gingival(frecarea gingiilor cu un pansament steril inmuiat in apa rece, folosirea unor jucarii speciale) si aplicatii topice de preparate medicamentoase. 

Dintii definitivi 

Ca si in cazul dintilor temporari, aparitia dintilor permanenti difera de la copil la copil.in general ordinea de eruptie edte urmatoarea: 

- primii molari 6-7 ani 

- incisivii centrali 6-8 ani

- incisivii laterali 7-8 ani 

- caninii  si premolarii 9-13 ani 

- molarii secundari 11-13 ani 

- molarii de minte 18-25 ani.

In perioada schimbarii dintilor temporari (de lapte) cu dintii definitivi, nu mai au loc fenomene inflamatorii la fel de importante ca in timpul eruptiei dintilor temporari (frison, febra, agitatie psiho-motorie, insomnii, scaderea apetitului etc.).

Pentru mai multe detalii legate de situatia copilului dumneavoastra, adresati-va medicului stomatolog!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Zambeste vietii cu incredere!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0