Electromiografia: ce este și de ce se face

Electromiografia (EMG) este o procedură prin care se evaluează funcția nervilor și a mușchilor. Este necesară în stabilirea unui diagnostic precis în patologia sistemului nervos periferic.

Electromiografia (EMG) este un test de diagnostic care măsoară cât de bine răspund mușchii la semnalele electrice emise către celulele nervoase specializate numite nervi motori. Medicul poate solicita o electromiografie dacă o persoană manifestă simptomele unei afecțiuni musculare sau neurologice, cum ar fi amorțeala sau slăbiciunea inexplicabilă la nivelul membrelor. Adesea, medicii recomandă testul EMG în combinație cu testul vitezei de conducere nervoasă pentru a identifica nervii deteriorați.

De ce se face electromiografia

O persoană poate avea nevoie de un EMG pentru a putea fi diagnosticată clar cu o afecțiune musculară sau neurologică. Neuronii transmit semnale electrice din sistemul nervos central către mușchi. Semnalele electrice de la nervi declanșează contracții musculare.
Nervii motori controlează activitatea mușchilor scheletici, cum ar fi mersul, vorbirea și respirația. Fibrele musculare deteriorate sau bolnave nu funcționează sau nu răspund în mod corespunzător la impulsurile nervoase. Dacă nervii motori sunt deteriorați sau bolnavi, pot trimite semnale electrice anormale mușchilor.

Ce simptome alertează medicul pentru a recomanda un EMG

  • slăbiciune musculară sau rigiditate
  • crampe sau spasme musculare
  • pierderea controlului anumitor mișcări
  • dificultăți la vorbire, mestecare sau înghițire
  • durere persistentă de picioare sau de mâini
  • amorțeală, furnicături sau paralizie la nivelul membrelor.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testele EMG oferă, de asemenea, informații pe care medicii le pot utiliza pentru a determina locul precis și amploarea leziunilor musculare și nervoase.
EMG este o procedură ambulatorie, care poate fi efectuată de neurologii și de medicii specialiști în recuperare medicală. 

Cum să te pregătești pentru EMG

O persoană trebuie să anunțe neurologul dacă:

  • ia orice medicament fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă, în special medicamente care subțiază sângele 
  • are o tulburare de sângerare
  • are defibrilator cardiac sau stimulator cardiac.

Pentru a te pregăti pentru test, e bine să:

  • Faci duș cu o seară înainte sau în dimineața testului pentru a elimina excesul de sebum.
  • Eviți să aplici loțiuni, creme sau uleiuri de corp cu câteva zile înainte de testare.
  • Te îmbraci cu haine confortabile
  • Îndepărtezi orice bijuterii, ceasuri, ochelari sau alte obiecte metalice înainte de procedură.

În timpul procedurii se măsoară cât de bine răspund mușchii la impulsurile electrice.

Medicul sau tehnicianul va insera unul sau mai multe ace subțiri și sterile în mușchi. Acest lucru poate provoca un disconfort minor la unele persoane. Acele detectează activitatea electrică a mușchilor în repaus și în timp ce se contractă. Electrozii cu ace transmit aceste informații unui dispozitiv numit osciloscop, care afișează semnalele electrice sub formă de unde. După terminarea testului, neurologul sau tehnicianul îndepărtează acele.

Acest test examinează de obicei mai mulți nervi și mușchi și durează aproximativ 1 oră, dar poate dura mai mult în funcție de câți nervi dorește medicul să testeze.

După un EMG, pielea va fi curățată, iar persoana ar trebui să poată reveni la activitățile sale normale. Cu toate acestea, e posibil să rămână o senzație de ușoară durere sau o vânătaie câteva zile după procedură.

Ce riscuri implică un EMG

Electromiografia implică un risc minim de complicații severe sau efecte secundare. Multe persoane se confruntă cu dureri musculare în timpul sau după un EMG. Odihna și administrarea calmantelor pot ajuta la atenuarea mai rapidă a durerilor musculare.
În cazuri foarte rare, o persoană se poate confrunta cu umflarea țesuturilor moi (limfedem) sau cu o infecție a pielii în apropierea locului prin care a fost introdus acul.

Ce înseamnă rezultatele

Dacă neurologul care a solicitat testul EMG este prezent, poate revizui imediat rezultatele unei persoane. Cu toate acestea, dacă un alt profesionist din domeniul sănătății administrează testul, persoana nu va ajunge să își vadă rezultatele decât după ce va face o programare la medicul neurolog inițial.

Dacă mușchii sunt sănătoși, un test EMG ar trebui să detecteze o activitate electrică mică atunci când mușchiul este relaxat. O „rafală” de activitate electrică apare atunci când un nerv stimulează contracția musculară. 

Dacă un test EMG detectează activitate electrică într-un mușchi relaxat, acest lucru poate fi cauzat de:

  • neuropatie
  • sindromul de tunel carpian
  • inflamația țesutului muscular (miozită).

Dacă un test EMG arată activitate sporadică, aleatorie în timpul unei contracții musculare, poate indica:

 

  • scleroză laterală amiotrofică
  • atrofie musculară spinală
  • sindromul de tunel carpian.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - What to know about electromyography (EMG) tests
https://www.medicalnewstoday.com/articles/emg-test
Johns Hoplins Medicine - Electromyography (EMG)
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/electromyography-emg

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0