Efectele emotionale ale Alzheimerului

Alzheimer este o afectiune degenerativa a creierului, care apare in general la persoanele de peste 65 de ani. Este cea mai comuna forma de dementa iar cauzele sale nu au fost inca identificate. Memoria, capacitatea de gandire, limbajul si comportamentul sunt afectate de aceasta boala.

Nu numai capacitatile cognitive sunt afectate in caz de Alzheimer, ci si emotiile si sentimentele pacientului sunt afectate in mod brutal de instalarea acestui tip de dementa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stabilirea diagnosticului de Alzheimer poate avea un impact major asupra individului, care poate experimenta o serie de trairi si ganduri negre. Socul, tristetea, teama si furia sunt cateva dintre starile experimentate in asemenea momente. Teama cu privire la viitorul incert il poate face pe pacientul cu Alzheimer sa sufere un blocaj, declansand anxietate. De accea, rolul terapeutului nu trebuie neglijat intr-o asemenea situatie. Un psiholog poate discuta cu pacientul bolnav de dementa, ajutandu-l sa isi accepte situatia si sa depaseasca momentul mai usor.

Persoanele din jur joaca si ele un rol important in astfel de momente. Acestea trebuie, in primul rand, sa il sustina pe bolnavul care abia a primit diagnosticul, sa il incurajeze si sa il ingrijeasca.

Efectele emotionale ale Alzhemierului

Persoanele care sufera de dementa adesea experimenteaza schimbari emotionale bruste. Spre exemplu, intr-un moment lucrurile pot parea armonioase, ca apoi dintr-o data starea pacientului sa se schimbe si acesta sa devina irascibil, nelinistit.

Aceste schimbari de stare dese si neasteptate pot fi o adevarata provocare pentru persoanele care ingrijesc un pacient diagnosticat cu Alzheimer. Intr-o asemenea situatie, ingrijitorul ar trebui sa se gandeasca ca atitudinea bolnavului este cauzata de zonele afectate din creierul acestuia, nicidecum din alte motive.

 

 

Dementa poate face pacientii sa isi piarda stima de sine si sa se simta nesiguri. Acestia pot simti ca nu mai detin controlul asupra propriului comportament si asupra propriei vieti.

Indiferenta emotionala reprezinta un alt simptom adesea intalnit in randul pacientilor cu Alzheimer. Problemele de comunicare, incapacitatea de a se exterioriza si exprima, dar si depresia sunt cateva cauze care determina aparitia apatiei la pacientii care sufera de dementa.

Cum sa ajuti un pacient cu Alzheimer sa se stabilizeze emotional

  • Incearca sa intelegi cum se simte un pacient bolnav de Alzheimer, pune-te in locul lui si abia apoi il poti judeca
  • Nu trata cu superficialitate grijile si gandurile pacientului, indiferent de absurditatea lor. Asculta-l cu atentie si ofera-i sfaturi si sustinere
  • Pastreaza-ti simtul umorului si fa pacientul sa rada de fiecare data cand se iveste ocazia
  • Atunci cand pacientul comite o greseala, fa tot posibilul sa il sustii si sa il incurajezi
  • Evita criticile si comentariile rautacioase
  • Ofera-i pacientului incurajari de fiecare data cand ai ocazia
  • Ofera-i pacientului laude de fiecare data cand inregistreaza o reusita, fie ea cat de mica
  • Ajuta pacientului sa isi concentreze atentia asupra aspectelor pozitive si asupra reusitelor
  • Ajuta pacientul sa isi mentina o viata sociala activa, organizand intruniri de familie, iesiri in oras si reuniuni cu prieteni mai vechi
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0