Durerea artrozica: ce sa faci si ce sa nu faci cand te dor articulatiile

Artroza sau boala degenerativă a articulațiilor este cel mai întâlnit tip de artrită. Ea este asociată cu distrugerea cartilajului unei articulații. Pe măsură ce cartilajul se uzează, iar tendoanele și ligamentele se întind peste măsură, apare durerea.

Dacă ai frecvent dureri articulare cauzate de artroză (numită și osteoartrită), probabil că te întrebi destul de des dacă faptul că faci mișcare îți reduce sau îți intensifică durerea. Așa că în acest articol îți explicăm ce te ajută să faci față simptomelor acestei boli degenerative care afectează articulațiile și cum să faci față durerii artrozice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce trebuie să faci

Fie că stai jos (pe scaun sau în fotoliul tău preferat din casă), fie că stai în picioare ori ești implicat într-o activitate, este esențial să acorzi atenție articulațiilor tale.

Pune-ți articulațiile în mișcare

Fă zilnic exerciții ușoare de stretching, care îți mișcă articulațiile și care implică o mișcare completă a acestora. Este posibil să simți un oarecare disconfort și uneori durere atunci când practici exerciții fizice. Această senzație este cât se poate de normală și ar trebui să se calmeze la câteva minute după ce ai finalizat exercițiile fizice.  

Dacă te confrunți cu dureri pe care nu le poți gestiona în timpul sau după ce faci mișcare, va trebui să consulți medicul care-ți monitorizează boala.  

Menține-ți o bună postură a corpului

Un fizioterapeut sau un kinetoterapeut îți poate arăta cum trebuie să stai jos, cum trebuie să stai în picioare și cum să te miști corect, astfel încât postura ta să fie una corectă.

Cunoaște-ți limitele

Atunci când suferi de artroză (osteoartrită), este bine să menții un echilibru între activitate și odihnă/repaus și să ai grijă să nu exagerezi când vine vorba de acestea. În plus, reumatologii spun că schimbările pe care le faci în stilul de viață sunt importante pentru a reduce durerea.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Gestionează-ți greutatea

Controlul greutății este primul pas. Faptul că ești supraponderal îți poate crește riscul de complicații apărute din cauza artrozei și poate contribui la durerea cauzată de artroză. Mai mult decât atât, potrivit specialiștilor, persoanele subponderale nu au o dezvoltare musculară adecvată și cartilajul nu este făcut să accepte toată compresia și toată forța, mai ales când vorbim despre genunchi. 
Această forță este menită să fie distribuită în întregul corp. O metodă eficientă este să faci schimbări permanente, treptat, în stilul tău de viață, care vor rezulta într-o scădere treptată în greutate.

Renunță la fumat

Nu uita că fumatul cauzează stres asupra țesuturilor conjunctive, lucru care poate crește intensitatea durerii artrozice.

Practică exerciții fizice

Este indicat să alegi activitățile fizice indicate în cazul tău - acele exerciții care construiesc masa musculară în jurul articulațiilor, dar care nu dăunează articulațiilor. Concentrează-te pe stretching, pe un antrenament cu progresie treptată, include exerciții aerobice cu un impact redus asupra articulațiilor, cum ar fi plimbările, mersul pe bicicletă sau exercițiile în apă.

Evită acele activități care implică un impact mare asupra articulațiilor și mișcările repetitive, cum ar fi alergarea, săriturile, tenisul, exercițiile aerobice cu un impact mare, repetarea aceleiași mișcări iar și iar.

Protejează-ți articulațiile

Leziunile articulare pot cauza sau agrava artrita. Optează pentru activități care sunt ușoare pentru articulații, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta și înotul. Aceste activități cu impact redus au un risc scăzut de rănire și nu pun multă presiune pe articulații. Leziunile articulațiilor în urma accidentelor sportive, de muncă sau de vehicule pot mări riscul de apariție a osteoartritei. 

De aceea, ia măsuri pentru a preveni, dar și pentru a minimiza leziunile articulare. În felul acesta, scazi riscul de a dezvolta sau agrava osteoartrita. Când faci mișcare poartă echipament de protecție, centuri de siguranță și evită deteriorarea articulațiilor prin mișcarea repetitivă.

Recomandările Experților DOC

Adoptă o alimentație sănătoasă

Ca să ameliorezi durerile articulare care nu îți dau pace, adoptă o dietă bogată în alimente integrale, inclusiv fructe, legume, pește, nuci și fasole, dar săracă în alimente procesate și grăsimi saturate. Potrivit unei cercetări mai vechi, se pare că o dietă mediteraneană – bogată în fructe, legume, cereale și grăsimi sănătoase – este benefică persoanelor cu osteoartrită. Această cercetare, efectuată pe 4.470 de persoane, arată că adulții cu osteoartrită care au urmat o dietă mediteraneană s-au confruntat mai rar cu durere, dizabilități și simptome depresive.  

Sunt pacienți diagnosticați cu artroză care sunt de părere că anumite alimente par să le provoace dureri articulare. 

Dacă și tu crezi că un anumit aliment este de vină pentru durerea cu care te confrunți, încearcă să-l eviți o perioadă de timp. Eliminarea mai multor alimente în același timp te împiedică să îți dai seama dacă acele alimente sunt de vină pentru durerile articulare cu care te confrunți. Mai mult decât atât, eliminarea prea multor alimente sau a unor grupuri întregi de alimente te poate împiedica să beneficiezi de toți nutrienții de care ai nevoie. De aceea, elimină pe rând alimentele pe care le suspectezi de durerile tale articulare.

Apelează la medicamente

Medicamentele pentru calmarea durerii care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul , ibuprofenul sau naproxenul pot calma durerea ocazională declanșată în mușchii și articulațiile care nu sunt obișnuite cu anumite activități. Poți aplica pe piele, deasupra unei articulații dureroase, o cremă ce conține capsaicină, pentru a calma durerea. În cazul în care medicamentele fără rețetă nu reușesc să îți reducă durerea, discută cu medicul tău despre alte opțiuni de tratamente medicamentoase.

Evită să te tratezi în exces

Discută cu medicul tău dacă ai constatat că folosești medicamente antialgice (eliberate fără prescripție medicala), în mod regulat.

Nu te trata mai puțin decât este cazul 

Nu încerca să ignori durerea artrozică severă și prelungită. Este posibil să ai o articulație inflamată sau să suferi de o afectare sau degradare a articulației care necesită medicație zilnică.

Evită să te concentrezi doar pe durere 

Depresia este mai frecventă în cazul persoanelor cu artrită (iar artroza este și ea o formă de artrită). S-a descoperit că tratarea depresiei cu antidepresive și cu alte tipuri de terapii reduce nu doar simptomele depresiei, ci și durerea artrozică.

Apelează la compresele calde sau la gheață

Atât căldura, cât și gheața îți pot fi de folos în gestionarea simptomelor artrozei. Căldura poate crește fluxul de sânge pentru a susține vindecarea articulațiilor, mușchilor și a țesuturilor și pentru a ușura durerile și rigiditatea. În schimb, gheața poate fi de ajutor în ameliorarea durerii și a umflăturilor.

Tratamentele termice pentru durerea de artroză pot include dușuri calde pentru a ușura rigiditatea și durerea. O pătură electrică poate să fie și ea de ajutor în reducerea durerilor și în ameliorarea disconfortului, astfel încât să te poți odihni mai bine, mai ales noaptea. Dacă vrei să apelezi la gheață, poți să aplici pe articulația dureroasă fie un pachet de gheață cu gel sau o pungă de legume congelate învelite într-un prosop.  

Poți încerca și acupunctura

Potrivit unei cercetări recente, această metodă tradițională chineză străveche, care presupune folosirea unor ace subțiri introduse în anumite puncte ale corpului, poate să ofere o ușurare pe termen scurt pentru persoanele cu artrită1

Care sunt simptomele caracteristice artrozei?

Durerea articulară în cazul artrozei (osteoartritei) este, de regulă, descrisă ca o durere agravată/accentuată de activitate și calmată prin repaus sau odihnă. Cazurile mai avansate de artroză pot cauza durere în timpul odihnei și durere în timpul nopții, ceea ce duce la afectarea calității somnului, lucru care, la rândul său, intensifică durerea.

Simptomele care sugerează un diagnostic de artroza includ:

  • durere (în cazuri avansate de boală, poate să apară durerea în repaus; adeseori este o durere profundă, o durere care nu este bine localizată)
  • funcția articulară redusă
  • redoare sau înțepenire (de scurtă durată, cum ar fi o rigiditate sau înțepenire de scurtă durată, după o perioadă de inactivitate)
  • instabilitatea articulației, faptul că articulația cedează
  • pacienții se plâng și de reducerea mișcării, de deformarea articulației, de umflarea ei, de crepitații și zgomote articulare în absența unor caracteristici sistemice (cum ar fi febra)
  • când durerea persistă, apare un stres sau disconfort de natură psihologică asociat cu aceasta.

Ce mai poți face când te dor articulațiile

Anumite terapii pot fi de folos în cazul persoanelor care au dureri cauzate de artroza:

  • terapii care te ajută să te relaxezi (meditație, yoga, respirație profundă etc.);
  • acupunctură (unii pacienți calmează durerea cu ajutorul ședințelor de acupunctură);
  • masajul terapeutic (poate calma durerea și poate ameliora temporar rigiditatea articulară).

De regulă, artroza se prezintă sub formă de durere articulară. Într-o perioadă de un an, arată studiile de peste hotare, 25% dintre persoanele cu vârsta de peste 55 de ani au un episod persistent de durere de genunchi, iar dintre aceștia, aproape unul din 6 merge la medicul curant în legătură cu această durere. Aproximativ 50% dintre aceste persoane au gonartroză (artroză la genunchi) confirmată radiologic. Pentru un diagnostic corect, este important să mergi la un medic specialist.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 National Center for Complementary and Integrative Health- Arthritis and Complementary Health Approaches: What the Science Says
https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/arthritis-and-complementary-health-approaches-science
Arthritis Foundation - Tips to Ease Joint Pain
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/pain-relief-solutions/tips-to-ease-joint-pain
Centers for Disease Control and Prevention - 5 Ways to Manage Arthritis
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/management.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0