Dr. Oana Cuzino în dialog cu Experții

Cum afectează SARS-CoV-2 organismul? - Interviu Conf. Dr. Irina Strâmbu

În acest interviu am discutat cu doamna Conf. Dr. Irina Strâmbu, Medic primar Pneumologie, Șeful Secției Clinice de Pneumologie a Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta despre efectele COVID-19 asupra organismului și cum ne putem proteja. 

Din interviu, poți afla:

  • Cum sunt afectați plămânii în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2.
  • Dacă pacienții cu astm și bolnavii de bronhopneumopatie obstructivă cronică trebuie să-și ia măsuri speciale de precauție în contextul pandemiei cu noul coronavirus.
  • Cât de periculoasă este infecția cu virusul SARS-CoV-2 în cazul celor care au avut episoade repetate de pneumonii şi viroze respiratorii de-a lungul timpului.
  • Dacă bolnavii cu afecțiuni autoimune sunt mai expuse infectării cu noul coronavirus.
  • Cum ar putea să-și întărească imunitatea pacienţii cu boli pulmonare cronice.

Alimentația copiilor în timpul pandemiei COVID-19

Alimentația copiilor reprezintă o provocare, cu precădere acum, în context pandemic. Cum putem să adoptăm, chiar și în aceste condiții, o dietă echilibrată? Ce putem să le oferim copiilor, ca să crească sănătos? La aceste întrebări, dar și la altele care îi frământă pe părinți mi-a răspuns doamna Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC.

Cum afectează virusul SARS-CoV-2 femeile însărcinate? - Interviu Dr. Ruxandra Dumitrescu

Am discutat cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Expert DOC despre grijile și neliniștile viitoarelor mămici, în contextul pandemiei COVID-19.

Printre întrebările la care am oferit răspunsuri se numără: 
o  Sunt femeile însărcinate mai predispuse contractării virusului față de restul populației?
o  Cum afectează SARS-CoV-2 gravidele?
o  Este posibil ca virusul SARS-CoV-2 să se transfere de la o femeie însărcinată la făt sau la nou-născut?
o  Dacă o femeie însărcinată are COVID-19 în timpul sarcinii, boala poate avea repercusiuni asupra fătului?
o  Cum își pot proteja proaspetele mămici bebelușii de infecția cu noul coronavirus?

 

 

Dieta echilibrată pe timp de pandemie - Interviu Dr. Laura Ene

Am invitat-o pe doamna Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice la o discuție pe tema alimentației esențiale pe timp de pandemie pentru un stil de viață sănătos. Dar, am punctat și cum ne putem întări imunitatea în această perioadă. 

 

Despre stare de bine, pe timp de pandemie - Interviu Ada Roseti

Am rugat-o pe Ada Roseti, Doctorand în Științele Educației, să discutăm în cadrul unui nou interviu despre cât este de importantă comunicarea în aceste vremuri de pandemie, cum putem să regăsim echilibrul în viața noastră, dar și cum putem să gestionăm stresul și să găsim bucurie în lucrurile simple, care ne înconjoară. Urmărește interviul nostru ca să vezi cu ce recomandări și resurse îți venim în ajutor pentru a avea grijă de sănătatea ta emoțională.
 


COVID-19: De la diagnostic, la tratament și vindecare - Interviu Dr. Valeriu Gheorghiță

Urmărește mai jos discuția pe care am avut-o cu domnul Dr. Valeriu Gheorghiță, Medic Specialist Boli Infecțioase despre impactul COVID-19 asupra sănătății, de la felul în care se raportează oamenii la pericolul de infectare, la opțiunile de tratament și la eforturile și schimbările din sistemul de sănătate.

Sfaturi pentru pacienții cu boli endocrine și afecțiuni hormonale pe timp de pandemie

Am invitat-o pe doamna Prof. Dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie, Prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila", pentru a găsi răspunsuri la întrebările primite cu privire la patologiile hormonale și impactul pandemiei COVID-19 asupra evoluției bolilor endocrine.

În acest interviu am discutat despre noutățile privind tratamentele pentru pacienții cu afecțiuni hormonale, măsurile luate la nivelul Societății Române de Endocrinologie și Colegiului Farmaciștilor pentru a veni în ajutorul pacienților și sfaturi legate de un stil de viață echilibrat, care să îi sprijine în ținerea sub control a bolii, în această perioadă dificilă pentru toți. 

Telemedicina: Rolul tehnologiei în desfășurarea consultațiilor medicale în contextul pandemic actual

Ce soluții au la îndemână pacienții și medicii în această perioadă, când se recomandă distanțarea socială și evitarea deplasărilor pentru consultații medicale de rutină? Cum poate fi protejat personalul medical astfel încât să poată fi în continuare un real sprijin pentru pacienți? Ce rol poate avea telemedicina în strategia medicală și în ce situații ar putea fi aceasta o soluție viabilă?

Am discutat despre toate acestea cu Prof. Dr. Cătălina Poiană, Președintele Colegiului Medicilor București.  

Sfaturi pentru pacienții cu afecțiuni cardiace în timpul pandemiei cu COVID-19

În contextul actual, bolile cronice de inimă pot agrava severitatea infecției virale cu SARS-CoV-2. Care sunt soluțiile pentru pacienții cu afecțiuni cardiace în aceste condiții, când trebuie să se autoizoleze și, implicit, să evite deplasările pentru consultații medicale de rutină? Am discutat despre toate acestea cu Dr. Silviu Stanciu, Medic Primar Cardiologie la Spitalul de Urgență Militar Central Carol Davila, Editor-Șef "Stetoscopul Cardio".

 

Dragoste în vreme de pandemie COVID-19
 

Cum afectează carantina relațiile de cuplu? Cum își face loc noutatea într-o perioadă cu ritm încetinit, într-un mediu atât de restrâns și neschimbat? Cum funcționează acum dinamica de cuplu? Care sunt soluțiile pe care le avem la îndemână pentru a fi bine, împreună? Am discutat despre toate acestea  într-un nou episod #sfatuldoc, cu Dr. Nadia Gorduza, Medic, Psihoterapeut, Expert DOC, specialist în Terapie de Cuplu prin Metoda Gottman. 

Cum pot fi gestionate afecțiunile ginecologice în perioada pandemiei de COVID-19?

Am discutat în acest interviu cu doamna Dr. Ruxandra Dumitrescu, Medic Primar, Specialist Obstetrică-Ginecologie, Expert DOC despre ce pot face femeile care nu pot să ajungă la medicul ginecolog și care sunt simptomele care anunță o urgență medicală. Aflați răspunsurile urmărind un nou episod #sfatuldoc.

 

România în plină pandemie COVID-19 : unde suntem astăzi și la ce să ne așteptăm?

Am discutat din nou despre COVID-19 cu Dr. Valeriu Gheorghiță, Medic Specialist Boli Infecțioase la Spitalul Militar Central de Urgență "Carol Davila" din București. Printre întrebările la care am oferit răspuns se numără: În ce fază de evoluție a pandemiei se situează România, comparativ cu celelalte state din Europa și din lume? Cum arată curba epidemică la noi și ce impact au avut până acum măsurile implementate de autorități? De altfel, am discutat și dacă persoanele purtătoare ale SARS-CoV-2 sunt la fel de contagioase precum cele care manifestă semnele clinice ale bolii și dacă este posibilă reinfectarea cu noul coronavirus sau reactivarea virusului.

Ce și cât să mâncăm de Paște, în condiții de pandemie?

De ani de zile, în preajma Sărbătorilor Pascale, Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, îmi este invitată pentru a alcătui împreună un meniu de Paște prietenos cu un stil de viață sănătos. Păstrăm tradiția, chiar și în context pandemic și la un nou episod #SfatulDOC vă spunem cum ar trebui să arate masa de Paște, cum ar trebui să fie gătite alimentele și care sunt recomandarările de care ar trebui să țină cont bolnavii cu afecțiuni ale inimii, cu dislipidemie sau boli digestive. 

Informații esențiale despre testarea diagnostică și opțiuni de tratament în COVID-19

Am purtat o discuție cu Dr. Ionuț Fronea, Medic Specialist Farmacologie Clinică, Expert DOC, despre tipurile de teste care îi ajută pe medici să descopere prezența SARS-CoV-2, dacă există risc de reinfectare cu SARS-CoV-2 și ce eforturi fac în acest moment oamenii de știință pentru combaterea pandemiei.

Cum ne îngrijim pielea?

Întrucât în ultima perioadă mulți dintre voi mi-ați semnalat apariția sau agravarea multor probleme cutanate, am invitat-o pe Dr. Laura Mocanu, medic specialist Dermatolog-Venerolog, Expert DOC, pentru a răspunde întrebărilor voastre despre îngrijirea pielii, de la identificarea factorilor care le declanșează, la sfaturi de prevenție și recomandări de tipuri de produse pentru tratarea problemelor pielii.
 

Cum ne protejăm ochii? Recomandări esențiale

Am discutat cu Dr. Roxana Cozubaș, Medic Specialist Oftalmolog, Expert DOC despre cum putem preveni afecțiunile oftalmologice, mai ales în context pandemic, acum când expunem ochii îndelung în fața ecranelor.

Sfaturi importante pentru sănătatea copiilor

Am rugat-o pe doamna Dr. Carmen Bușneag, Medic Primar Medicină de Familie și Doctor în Științe Medicale, cu competențe în Homeopatie, Acupunctură și Fitoterapie să ne vorbească despre metodele de prevenție și îngrijire de ajutor în sezonul alergiilor și despre măsurile pe care să le ia părinții pentru a-i proteja pe copilași în această perioadă. 

Recomandări pentru sănătatea și frumusețea pielii

Frumusețea pielii înseamnă, în primul rând, sănătate! Cum să ți-o păstrezi? Cu o rutină de îngrijire corectă și completă. Găsește-ți inspirația în recomandările invitatei mele, Dana Argesan, Make-up Artist și Expert DOC pentru completarea ritualului tău de frumusețe.

Corespondență din Milano – interviu cu fostul corespondent PRO TV, Simona Gabriela Stancu

Deși nu este Expert, am rugat-o pe Simona Gabriela Stancu, fostul corespondent PRO TV, care locuiește în Milano, să ne povestească despre măsurile luate de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus, ce impact au toate acestea asupra activităților de zi cu zi ale italienilor și cum au fost aceste săptămâni de grea încercare pentru noi toți. 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0