Doza trei de vaccin: recomandată sau nu?

Oficialii EMA (European Medicines Agency) au comunicat recent că se evaluează în procedură de urgență cererea privind aprobarea administrării unei a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, un răspuns final al procesului de evaluare fiind estimat a fi emis în următoarele săptămâni. 

Cererea se referă la vaccinul Comirnaty produs de Pfizer/ BioNTech, indicația solicitată fiind cea de administrare a celei de a 3-a doze la 6 luni după administrarea celei de a 2-a doze, la persoanele care au cel puțin 16 ani. 

De asemenea, comunicatul EMA enunță că Agenția evaluează datele din literatura de specialitate referitoare la adminsitrarea unei a 3-a doze de vaccin mRNA (Comirnaty/Pfizer & BioNTech, SpikeVax/Moderna) la persoanele cu sistem imunitar slăbit, avându-se în vedere posibilitatea ca acestea să nu fi obținut un nivel optim de imunitate împotriva SARS-CoV-2 după efectuarea completă a vaccinarii primare standard.

TESTARE PCR COVID-19

Deși evaluarea indicației de adminsitrare a celei de a 3-a doze de vaccin împotriva COVID-19 revine în sarcina Agenției, aceasta atrage atenția că recomandările cu privire la modul în care vaccinurile trebuie administrate revin în sarcina forurilor naționale responsabile cu programele de imunizare din cadrul fiecarul stat membru UE, acestea putând deja să inițieze măsurile necesare administrării celei de a 3-a doze, ca doză suplimentară sau doză de rapel, după caz. 

În așteptarea deciziei EMA, Italia, unul din statele membre ale UE grav afectate de COVID-19, a facut deja primii pași în direcția stabilirii unui program național de administrare de doze suplimentare de vaccin, Comitetul Tehnic Stiintific (CTS) al Agenției Italiene a Medicamentului (AIFA) publicând la 09-Sep-2021, opinia sa formulată la solicitarea Ministerului Italian al Sănătății. Astfel, pentru moment, CTS recomandă administrarea dozei suplimentare după cel puțin 28 zile de la ultima administrare a dozei ce închide ciclul de vaccinare complet la persoanele cu vârsta de cel puțin 12 ani (pentru vaccinul Comirnaty) sau cel puțin 18 ani (pentru vaccinul Spikevax), care prezintă un sistem imunitar slăbit, în această categorie fiind incluse și persoanele care au beneficiat de transplant de organ. De asemenea, CTS recomandă administrarea dozei de rapel pentru menținerea unui răspuns imun optim, la cel puțin 6 luni de la ultima administrare a dozei ce închide ciclul de vaccinare complet, la vârstnici (vârsta de cel puțin 80 ani), sau la persoanele instituționalizate. 

Mai mult decât atat, CTS recomandă administrarea dozei de rapel și profesioniștilor din domeniul sănătății, în funcție de nivelul de expunere la infecție, de riscul individual de a dezvolta forme severe de COVID-19 și în conformitate cu strategia generală a campaniei de vaccinare din Italia.

O recomandare similară este estimată și la noi în țară, aceasta putând fi posibilă din octombrie 2021, cu privire la administrarea celei de a 3-a doza, în special la persoanele de peste 60 de ani, cei cu boli cronice și cu status imunocompromis, personalului medical sau cei din servicii publice, cu expunere mare la risc, cei care au avut un răspuns imun slab la primele două doze, dar poate fi efectuat la cerere și persoanelor care nu se confruntă cu o astfel de problemă. O decizie oficială urmează a fi luată de către autoritățile naționale competente.

Întrebarea cu care s-au confruntat experții în sănătate publică legată de oportunitate unei a treia doze este dacă este necesară și cui ar trebui să se administreze. 

Iar întrebarea firească ce derivă din experiența Israel - dacă vor fi necesare și alte doze, administrate periodic, odată cu scăderea după 6 luni a nivelului de anticorpi spike rezultați în urma vaccinării.

În SUA, CDC și FDA recomandă în continuare ca persoanele imunocompromise să primească un nou rapel, însă lucrurile nu sunt foarte clare în legătura cu restul populației.

Întrebarea apare odată cu creșterea dovezilor că eficacitatea vaccinului scade în timp. Studiile au arătat că nivelurile de anticorpi scad treptat după vaccinare, iar nivelurile mai mici de anticorpi sunt asociate cu un risc mai mare de infecție descoperită. Cercetările din SUA, Marea Britanie și Israel arată toate o creștere a scaderii nivelului de anticorpi cu cât a trecut mai mult timp de la vaccinare - deși varianta Delta, care este mai probabil să se sustragă acțiunii de protecție totală a anticorpilor, a jucat, de asemenea, în vara 2021 un rol în creșterea cazurilor în rândul persoanelor vaccinate.

În Israel, singura țară care a lansat o inițiativă de creștere a protecției în masă pentru toată populația cu vârsta peste 12 ani, două lucrări recente bazate pe studii clinice si observaționale arată că o a treia doză de vaccin Pfizer crește nivelul anticorpilor și îmbunătățește protecția împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. 

În primul rând, în timp ce protecția vaccinului împotriva infecțiilor scade în timp, până la în jur de 50%, protecția împotriva spitalizării și decesului rămâne ridicată, scăzând doar ușor de la o medie de 95% la 85%. Datele din spitale din SUA și Israel confirmă acest lucru, unde marea majoritate a paturilor de la terapie intensivă sau secțiile de boli infecțioase dedicate bolnavilor COVID sunt ocupate în marea majoritate de oameni care încă nu sunt vaccinați.

„Cred că unii oameni, când aud imunitate în scădere, cred:„ Nu, după cinci sau șase luni, nu mai am nicio protecție imunitară. Vaccinul nu funcționează deloc. Dar datele nu spun asta”, a afirmat pe Twitter prof Jeffrey Morris, Șeful Departamnetului de biostatistică de la Universitatea din Pennsylvania, după ce a analizat datele furnizate de guvernul israelian. „Protecția imună în scădere nu înseamnă că aceasta a dispărut. Și nu vedem o scădere a nivelului de protecție atunci când ne uităm la prevenirea împotriva bolilor severe și a spitalizării”. 

Ca urmare, o dezbatere în curs este dacă toată lumea ar trebui să primească o a treia doză sau numai grupurile care prezintă cel mai mare risc. Chiar dacă probabilitatea statistică de a dezvolta boli severe este mică, cu cât sunt mai mulți oameni infectați, cu atât vor fi mai multe spitalizări și decese. Prin creșterea protecției împotriva infecției se poate opri răspândirea virusului și, la rândul său, limitarea numărul persoanelor cu boli grave.

Acesta a fost motivul inițierii administrării celei de a treia doze în Israel, unde creșterea cazurilor din vară a copleșit spitalele, în ciuda unei rate ridicate de vaccinare. Ca răspuns, ministerul Israelian al Sănătății a prescris o a treia doză de vaccin Pfizer pentru toți cei care erau eligibili și s-a hotărât ca “dacă nu ați efectuat vaccinul de rapel, pașaportul verde de vaccinare a expirat”.

Un studiu la nivel național din Israel “Protecția dozei de rapel BNT162b2” referitoare la  administrarea celei de a treia doze investighează succesul acestei strategii la scară națională în reducerea răspândirii virale și a numărului de cazuri severe de COVID-19, chiar și în prezența unei creșteri a infecțiilor totale determinată de varianta Delta a virusului SARS-Cov-2.

Prima campanie de vaccinare din Israel a fost eficientă, jumătate din populația sa fiind aproape complet vaccinată cu cele două doze la sfârșitul lunii martie 2021. Aceasta a fost însoțită de o reducere a cazurilor de COVID-19 de la 900 la milion la mai puțin de două cazuri, din ianuarie până în iunie 2021.

Cu toate acestea, varianta Delta a virusului a readus numărul mare de infectări prin transmisibilitatea sa mult mai mare, dar și rezistența parțială la neutralizare de către anticorpii declanșați de tulpinile anterioare ale virusului și scăderea n timp a nivelurilor de anticorpi. Scăderea eficacității vaccinului a fost principala cauză responsabilă pentru criza neprevăzută care a reapărut în Israel.

În acest context, identificarea nivelurilor de anticorpi în scădere ca factor de risc pentru o creștere a infecției cu varianta Delta a sugerat rezolvarea prin administrarea  celui de-al treilea vaccin. Studiile timpurii au arătat că o doză de rapel a vaccinului BNT162b2 a crescut nivelurile de anticorpi neutralizanți de zece ori comparativ cu nivelurile obținute după a doua doză.

Prin urmare, guvernul israelian a lansat rapid la nivel național strategia administrării unui nou rapel, prioritizând populațiile cu risc ridicat, dar acoperind întreaga comunitate de persoane peste 60 de ani.

Programul a fost aprobat pe 12 iulie 2021, pentru grupurile cu risc crescut și pe 30 iulie 2021 pentru alți adulți în vârstă.

Ce a arătat studiul?

Studiul actual a fost un studiu de eficacitate în lumea reală pentru a arăta efectul acestui tip de creștere a nivelurilor de anticorpi generat de vaccin. Cercetătorii au comparat persoanele în vârstă de 60 de ani și peste, cei care au primit două doze de vaccin, comparativ cu cei care au primit rapel cu cel puțin 12 zile înainte de studiu.

Proiectarea studiului a oferit timp pentru ca nivelurile de anticorpi să se acumuleze după rapel. Cercetătorii au așteptat, de asemenea, modificări ale comportamentului celor care au primit doza de rapel, cum ar fi evitarea expunerii  până când nivelurile de anticorpi au crescut și nu testarea COVID-19 în timpul perioadei de rapel.

Infecțiile cu COVID-19 pot fi confirmate prin evidentierea ARN viral prin metoda RT-PCR (reverse transcription polymerase chain reaction) în exudatul nazo-faringian la doar la câteva zile după expunere. Aceste întârzieri rezonabile au făcut oportună întârzierea investigației privind protecția oferită de doza de rapel până la cel puțin 12 zile.

Subiecții studiului au aparținut cohortelor de rapel și non-rapel, al doilea fuzionându-se în primul, deoarece au primit mai întâi rapelurile și apoi au traversat cele 12 zile. Cohorta fără rapel a inclus aproximativ patru milioane de persoane. Au existat 3.473 de cazuri confirmate de COVID-19, cu 330 de cazuri de COVID-19 severe. Cohorta de rapel a inclus 3,4 milioane de persoane, cu puțin peste 300 de infecții și 32 de cazuri de boli severe.

Diferențele dintre cele două cohorte includeau mai mulți bărbați,  50% față de 43%,femei,  mai mulți oameni în vârstă, la 60% față de 47% mai tineri, și mai multe persoane care fuseseră vaccinate în ianuarie, ~ 80% vs. 40% vaccinate ulterior.

Rezultatele au arătat o reducere de 11 ori a infecțiilor confirmate după administrarea unei doze de rapel. De asemenea, a sugerat o reducere de 15,5 ori a riscului de boli severe.

Protecția începe la 12 zile după vaccinare, cu o reducere de 10-12 ori a riscului. Acest lucru începe devreme, probabil și din cauza schimbărilor de comportament care împiedică expunerea. Pe măsură ce aceste modificări se diminuează în timp, dimensiunea efectului protector arată, de asemenea, un declin până în ziua a șaptea, când începe să crească din nou.

Care sunt implicațiile?

Studiul sugerează un efect mare pe scară largă a vaccinului de rapel BNT162b2 în protejarea împotriva infecției confirmate și a bolilor severe la vârstnici și populația cu risc ridicat.

Eficacitatea vaccinului împotriva tulpinei Delta este readusă la nivelul inițial de 95%, după cum s-aa raportat față de varianta Alfa a virusului. Faptul observat că tendința de a intra în testarea PCR este scăzută cu câteva zile înainte și după data vaccinării oferă o sursă de detectare scăzută a cazurilor. Acest lucru este corectat în timp odată ce vaccinul a fost administrat.

Studiul a urmărit să furnizeze date pentru a evalua valoarea strategiilor de vaccinare cu a treia doză de rapel pentru vârstnici și cei cu risc crescut de a dezvolta forme de COVID-19 sever. Prin urmare, constatările sunt valoroase pentru acele țări care analizează strategii pentru a atenua impactul variantei Delta.

Contraindicațiile rămân aceleași ca la primele doze de vaccin Pfizer - hipersensibilitatea la substanța activă (4 hidroxibutil azenediiil, polietilenglicol 2000, ALC 0159 clorură de potasiu, dinhidrogenofosfat de potasiu clorură de sodiu, fosfat disodic dihidrat, sucroza)


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
European Medicines Agency. EMA evaluating data on booster dose of COVID-19 vaccine Comirnaty; https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-evaluating-data-booster-dose-covid-19-vaccine-comirnaty
Agenzia Italiana del Farmaco. Parere della COmmissione Tecnico Scientifica di AIFA sulla somministrazione di dosi aggiuntive di vaccini control il COVID-19; https://www.aifa.gov.it/en/-/parere-della-commissione-tecnico-scientifica-di-aifa-sulla-somministrazione-di-dosi-aggiuntive-di-vaccini-contro-il-covid-19
Bar-On, Y. M. et al. (2021). BNT162b2 Vaccine Booster Dose Protection: A Nationwide Study from Israel. medRxiv preprint. doi:


 


Te-ar mai putea interesa și...


[{mai-multe-despre-vaccinul-anti-covid-19i}]

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0