Depresia psihotica: ce este si cum se manifesta

Depresia psihotică este un subtip de depresie majoră, care apare atunci când o boală depresivă severă include o formă de psihoză. Să vedem ce simptome are o persoană cu depresie psihotică și ce opțiuni de tratament există.

Psihoza ar putea fi reprezentată de halucinații (cum ar fi auzirea unei voci care să îți spună că nu ești bun de nimic sau lipsit de valoare), iluzii (cum ar fi sentimentele intense de lipsă de valoare, eșec sau comiterea unui păcat) sau de alte exemple de ruptură de realitate. Depresia psihotică afectează aproximativ una din patru persoane diagnosticate cu depresie.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Care este diferența între depresia psihotică și depresia obișnuită?

Persoanele cu psihoză sunt în afara realității, pot auzi voci sau pot avea idei ciudate și ilogice, ceea ce nu este cazul persoanelor care suferă de depresie obișnuită. De exemplu, cei afectați de depresie psihotică cred că alții le pot auzi gândurile sau că încearcă să le facă rău. Sau, ar putea crede că sunt posedați de diavol sau că sunt urmăriți de poliție pentru că au săvârșit o crimă pe care de fapt nu au comis-o.

De asemenea, oamenii care au depresie psihotică se pot supăra fără un motiv aparent sau pot petrece mult timp singuri ori în pat, dormind în timpul zilei și rămânând treji noaptea. O persoană cu depresie psihotică își poate neglija grav aspectul exterior, în sensul că nu mai face duș sau baie și nu-și mai schimbă hainele. Cu acea persoană poate fi foarte greu să ai o conversație, pentru că spune lucruri care nu au sens.

Persoanele cu alte boli mintale, cum ar fi schizofrenia, experimentează de asemenea psihoze. Dar cele cu depresie psihotică au, de obicei, iluzii sau halucinații care sunt în concordanță cu temele legate de depresie (cum ar fi lipsa de valoare sau eșecul), în timp ce simptomele psihotice în schizofrenie sunt mai mult bizare sau implauzibile și nu au o legătură evidentă cu starea de spirit.

Persoanele cu depresie psihotică se simt, de asemenea, umilite sau le este rușine de gândurile lor și încearcă să le ascundă. Acest lucru face ca acest tip de depresie să fie foarte dificil de diagnosticat. Însă diagnosticul este foarte important. Tratamentul acestui gen de depresie este diferit de cel pentru depresia nonpsihotică. De asemenea, având un episod de depresie psihotică, crește riscul de a avea tulburare bipolară cu episoade recurente de depresie psihotică, mânie și chiar sinucidere.

Din ce cauze apare depresia psihotică?

Cauzele exacte ale depresiei psihotice nu sunt complet înțelese, dar implică o combinație de factori biologici, genetici, psihologici și de mediu:

Factori biologici

Anumite schimbări chimice din creier pot juca un rol în apariția depresiei psihotice. De exemplu, dezechilibrele în neurotransmițătorii creierului, cum ar fi serotonină, dopamină și norepinefrină, contribuie la dezvoltarea simptomelor depresive și psihotice.

Factori genetici

Dovezile științifice arată că există o componentă genetică în depresie. Este posibil ca o persoană să aibă risc crescut de a dezvolta depresie psihotică dacă un membru al familiei are o istorie de depresie sau de alte tulburări psihotice.

Factori psihologici

Traumele din copilărie, stresul cronic, tulburările de personalitate și alți factori psihologici pot crește riscul dezvoltării depresiei psihotice.

Factori de mediu

Experiențele de viață negative, precum pierderea unei persoane dragi, stresul la locul de muncă sau în familie, izolarea socială și abuzul de substanțe contribuie la apariția depresiei psihotice.

Tulburări medicale

Unele afecțiuni medicale, cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer sau alte boli neurologice, pot fi asociate cu simptome depresive și psihotice.

Ce simptome are o persoană cu depresie psihotică?

Simptomele frecvente pentru pacienții care suferă de depresie psihotică includ:

  • Agitație
  • Anxietate
  • Constipație
  • Ipohondrie
  • Insomnie
  • Reducere mintală
  • Imobilitate fizică
  • Iluzii sau halucinații

Cum se diagnostichează depresia psihotică?

Diagnosticul de depresie psihotică implică evaluarea unor simptome specifice care indică prezența unei forme de depresie însoțită de simptome psihotice. Diagnosticul îl pune un medic psihiatru, în urma unei evaluări clinice. Iată câteva etape ale procesului de diagnostic:

Evaluarea simptomelor

Medicul evaluează simptomele și experiențele raportate de pacient. Pentru a fi diagnosticat cu depresie psihotică, pacientul trebuie să prezinte atât simptome specifice ale depresiei, cât și simptome psihotice. 

Excluderea altor afecțiuni

Pentru a stabili un diagnostic corect, profesionistul în sănătate mintală trebuie să excludă alte condiții care ar putea provoca simptome similare, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară sau alte tulburări de sănătate mintală.

Evaluarea istoricului medical și familial

Este important să se evalueze istoricul medical și familial al pacientului pentru a identifica orice factori de risc sau antecedente de tulburări psihotice sau depresive. Medicul se va strădui să afle evenimente de viață recente și orice alte informații relevante pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a situației.

Utilizarea criteriilor de diagnostic

Medicul va folosi criteriile de diagnostic specificate în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale sau alte ghiduri de diagnostic pentru a determina dacă simptomele pacientului corespund diagnosticului de depresie psihotică.

Cum se poate trata depresia psihotică?

De obicei, tratamentul pentru depresia psihotică este administrat într-un cadru spitalicesc. În acest fel, pacientul beneficiază de o monitorizare strictă din partea profesioniștilor din domeniul sănătății mintale.

Tratament medicamentos

Diferite medicamente sunt folosite pentru a stabiliza starea de spirit a persoanei, de obicei incluzând combinații de antidepresive și medicamente antipsihotice. Medicamentele antipsihotice acționează asupra neurotransmițătorilor care permit comunicarea între celulele nervoase din zonele creierului care reglementează capacitatea de a percepe și de a organiza informații despre lumea din jur.

Există un număr de medicamente antipsihotice, sau neuroleptice, utilizate în mod curent în prezent. Acestea includ risperidona, olanzapina, quetiapina, aripiprazolul, cariprazina și asenapina. Fiecare medicament are efecte secundare unice și o eficacitate clinică diferită. Este important ca pacientul să lucreze împreună cu medicul pentru a găsi cele mai eficiente medicamente cu cele mai puține efecte secundare. Deoarece depresia psihotică este destul de gravă, riscul de sinucidere este de asemenea foarte mare.

Tratamentul depresiei psihotice este foarte eficient. Oamenii se pot recupera, de obicei, în câteva luni, însă poate fi nevoie de o supraveghere medicală continuă. Dacă medicamentele nu funcționează pentru a pune capăt psihozei și depresiei, se utilizează uneori terapie electroconvulsivă (TEC).

Terapie electroconvulsivă

Aceasta este o procedură în care electricitatea este folosită pentru a induce un atac epileptic controlat în creier, iar acest tratament poate fi eficient în ameliorarea simptomelor depresiei severe și rezistente la alte forme de tratament. În cazul depresiei psihotice, în care pacientul prezintă halucinații sau iluzii, TEC poate fi util pentru a trata simptomele psihotice severe care pot pune în pericol pacientul sau pot afecta grav calitatea vieții acestuia.

Procedura implică următorii pași:

  • Pacientul este pregătit pentru procedură, care poate include monitorizarea tensiunii arteriale, pulsului și oxigenului din sânge, precum și administrarea de medicamente pentru a induce un somn profund și relaxare musculară.
  • Electrozii sunt plasați pe scalpul pacientului pentru a permite aplicarea electricității în mod controlat.
  • Pacientul primește anestezie generală pentru a preveni orice disconfort sau durere în timpul procedurii.
  • Se livrează un impuls electric controlat și de scurtă durată în creier, care determină un atac epileptic controlat. Acest atac epileptic este monitorizat și controlat cu ajutorul medicamentelor administrate anterior.
  • La final, pacientul se trezește după câteva minute de la administrarea electricității și este monitorizat de personalul medical.

Pacienții care primesc TEC sunt de obicei supuși mai multor ședințe, programate de obicei la intervale regulate, cum ar fi de două sau trei ori pe săptămână. Numărul total de ședințe poate varia în funcție de severitatea depresiei și de răspunsul pacientului la tratament.

Se poate preveni depresia psihotică?

Prevenirea depresiei psihotice poate fi dificilă, deoarece această tulburare implică factori biologici și genetici care pot fi greu de influențat. Cu toate acestea, există anumite măsuri și strategii care pot ajuta la reducerea riscului și la îmbunătățirea stării de sănătate mintală.

Menținerea unui stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos, care include o alimentație hrănitoare, exerciții fizice regulate și somn adecvat poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale. Exercițiile fizice regulate eliberează endorfine, care îmbunătățesc starea de spirit, iar somnul adecvat este esențial pentru regenerarea mintală și fizică.

Gestionarea stresului

Stresul cronic are efecte negative pentru sănătatea fizică și pentru cea psihică și poate crește riscul de depresie. Învățarea tehnicilor de gestionare a stresului, precum exercițiile de respirație sau yoga ori, pur și simplu, găsirea unor activități plăcute (citit, voluntariat, drumeții) pot ajuta la reducerea impactului negativ al stresului asupra sănătății mintale.

Crearea unei rețele de suport social

Relațiile sociale sănătoase și sprijinul din partea prietenilor și familiei pot juca un rol important în prevenirea depresiei. Interacțiunea cu persoanele apropiate și căutarea sprijinului la nevoie contribuie la scăderea riscului de depresie.

Evitarea abuzului de substanțe

Aportul excesiv de alcool sau consumul de droguri poate crește riscul de depresie. Dacă există o dependență de acest gen, e nevoie de ajutorul unui specialist pentru a o combate.

Căutarea de ajutor profesional

Dacă te afli într-un mediu sau într-o situație care te expune la un risc crescut de depresie, cum ar fi stresul constant la locul de muncă sau un istoric familial de tulburări de sănătate mintală, mergi la un psihoterapeut. Acesta te poate ajuta să dezvolți strategii pentru gestionarea emoțiilor negative și a stresului. Dacă ai simptome de depresie sau de depresie psihotică, este important să cauți ajutor cât mai curând posibil. Mergi la medicul de familie, iar acesta îți va da trimitere către un specialist în sănătate mintală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Major depression with psychotic features 
https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/major-depression-with-psychotic-features
Karger - Psychotic Depression: Diagnosis, Differential Diagnosis, and Treatment
https://karger.com/pps/article/90/3/160/294375/Psychotic-Depression-Diagnosis-Differential
Studiul „Psychotic Depression: Diagnosis, Differential Diagnosis, and Treatment”, apărut în Psychother Psychosom (2021) 90 (3): 160-177. https://doi.org/10.1159/000511348, autori: Steven L. Dubovsky et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0