Deficiența de biotină (vitamina H sau vitamina B7): tot ce trebuie să știi

Când biotina (vitamina H sau vitamina B7) lipsește din organism, poate cauza o serie de probleme, unele chiar foarte grave. Deficiența de biotină nu este la fel de des întâlnită precum alte deficiențe de vitamine și minerale. Dar atunci când un pacient este diagnosticat cu această carență, poate avea efecte serioase asupra sănătății.

Ce este biotina?

Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B, cunoscută drept vitamina B7, vitamina H sau coenzima R. Are în rol important în organism contribuind la metabolizarea carbohidraților în glucide, proces cunoscut sub denumirea de glucogeneză. Arderea glucidelor asigură cea mai rapidă sursă de energie pentru organism. 

Biotina mai contribuie și la metabolizarea grăsimilor și aminoacizilor și ține sub control producția de colesterol rău LDL. Acest proces asigură organismului aportul necesar de proteine, care facilitează deplasarea și comunicarea între celule. Totodată, biotina este un mineral esențial în sarcină, întrucât asigură dezvoltarea optimă a fătului. Organele care beneficiază cel mai mult de un aport mare de biotină sunt ficatul, ochii și pielea. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De obicei, organismul produce biotină prin procesul de digestie, dar dacă apar deficiențe, aportul poate fi completat cu suplimente alimentare. Întrucât este solubilă în apă, biotina nu poate fi stocată în organism pe perioade lungi și de aceea un aport constant este esențial.

Beneficiile biotinei

Ajută la creșterea firelor de păr

Biotina este adesea prezentată ca un tratament împotriva căderii părului. Unii susținători spun că produsele care conțin biotină fac părul mai puternic și mai sănătos. Totuși, un studiu mai vechi arată că biotina poate ajuta în procesul de creștere a părului numai dacă o deficiență confirmată de biotină a cauzat căderea părului.

Întărește unghiile

Suplimentarea cu biotină este uneori recomandată în cazul în care te confrunți cu unghii fragile și uzate. De asemenea, această vitamină este folosită și pentru a trata afecțiunile unghiilor, cum ar fi trahionichia sau unghiile aspre, o afecțiune care este asociată cu alopecia.

Studiile clinice au găsit dovezi că suplimentarea cu biotină poate fi de ajutor în tratarea acestor probleme, dar și că ajută și unghiile să fie mai puternice și mai groase1. Totuși, este important de menționat că aceste studii sunt mici și sunt necesare mai multe cercetări în domeniu.

Ajută la tratarea unor tulburări

Biotina este utilă și în următoarele afecțiuni:

  • Controlul zahărului din sânge: un număr mic de cercetări sugerează că suplimentarea cu biotină ar putea să ajute la menținerea sub control a zahărului din sânge la unele persoane cu diabet zaharat de tip 2. Se crede că biotina accelerează conversia glucozei în energie, împiedicând glicemia să crească prea mult2. Însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina exact cum poate fi utilizată biotina în acest scop.
  • Neuropatie: Există unele dovezi că suplimentarea cu biotină poate îmbunătăți simptomele neuropatiei periferice. Neuropatia este o complicație care apare la persoanele cu diabet de tip 2 care dezvoltă leziuni nervoase. Totuși, este important de menționat că oamenii de știință nu au efectuat încă studii clinice pentru a studia suplimentarea cu biotină în acest scop.  
  • Hiperlipidemie: Specialiștii susțin că biotina poate susține descompunerea și transformarea lipidelor cunoscute sub numele de trigliceride și colesterol din organism. Procesul acesta este întâlnit sub numele de metabolism lipidic. Colesterolul LDL ridicat sau „colesterolul rău” este o problemă comună la persoanele cu diabet. Studii mai vechi au arătat că suplimentarea cu biotină poate ajuta la menținerea nivelului de colesterol LDL scăzut, în special la persoanele cu diabet.

Cauzele deficienței de biotină

Biotina are un rol important în metabolizarea grăsimilor și a zahărului din organism, asigurând astfel energie. De aceea persoanele care suferă de malabsorbție intestinală riscă să sufere și de deficiență de biotină. Cauzele malabsorbției pot proveni din mai multe afecțiuni gastro-intestinale, printre care și bolile inflamatorii intestinale.

  • O enzimă numită biotinidază este responsabilă de procesul de reciclare al biotinei în organism. Dacă există o deficiență de biotinidază, acest fapt va conduce la o deficiență de biotină. De cele mai multe ori, deficiența de biotină apare în unul din 6 cazuri:
  • Afecțiuni gastro-intestinale - gastrită, colită ulcerativă, boala Crohn sau alte afecțiuni pot cauza malabsorbția biotinei.
  • Dieta deficitară - dacă ții o dietă restrictivă sau ții post, se poate să nu primești nutrienții necesari organismului, printre care și biotina. O alimentație echilibrată care cuprinde toate grupurile alimentare este esențială pentru sănătate.
  • Unele medicamente - există anumite tipuri de medicamente care influențează modul în care organismul absoarbe nutrienții. Printre ele se numără antibioticele și medicamentele anticonvulsive.
  • Consumul excesiv de alcool - alcoolul poate dăuna florei bacteriene care este răspunzătoare pentru sinteza biotinei.
  • Deficitul genetic de biotinidază - este o afecțiune foarte rară, în care corpul nu dispune de suficiente enzime de biotinidază pentru a procesa biotina. 
  • Alte cauza genetice - unele tulburări genetice pot afecta producția și reciclarea biotinei, cum este și cazul fenilcetonuriei. Această afecțiune apare la 1 din 16.000 de nașteri și poate cauza grave probleme neurologice.

Cea mai des întâlnită cauză a deficienței de biotină este deficiența de biotinidază, o afecțiune genetică serioasă. Simptomele afecțiunii sunt grave și apar de obicei la câteva zile de la naștere. Bebelușul poate suferi de convulsii, ataxie (coordonarea ineficientă a membrelor), pareză, pierderea auzului, atrofierea ochilor, pierderea părului și eczeme. Diagnosticul se poate pune chiar înainte de naștere, prin programul de screening neonatal. Tratamentul ameliorează problemele neuronale, dar auzul și văzul sunt de obicei compromise.

Efectele deficienței de biotină

Deficiențele grave de biotină sunt rare. De cele mai multe ori, deficiențele de biotină nu prezintă simptome decât în faza acută. Aceste simptome includ:

  • Eczeme roșii pe față și corp
  • Piele uscată
  • Senzația de ochi uscați
  • Buze uscate
  • Oboseală
  • Insomnie
  • Păr fragil, cu tendință de cădere
  • Greață și pierderea poftei de mâncare
  • Dureri musculare
  • Dureri abdominale
  • Senzație de furnicături la nivelul degetelor
  • În cazuri grave, convulsii

Tratament pentru deficiența de biotină

În cazul deficiențelor de biotină, indiferent dacă sunt cauzate de factori genetici sau de mediu, tratamentul este de obicei pe viață. Pacienții vor avea nevoie de un supliment alimentar pe bază de biotină, dar și de o alimentație echilibrată.

Doza zilnică de biotină recomandată

Specialiștii spun că un aport zilnic adecvat de 30 micrograme (mcg) de biotină a fost stabilit ca fiind adecvat pentru adulți, împreună cu următoarele recomandări:

  • În timpul sarcinii și alăptării: 35 micrograme
  • Adulții cu vârsta peste 19 ani: 30 micrograme
  • 14 până la 18 ani: 25 micrograme
  • 9 până la 13 ani: 20 micrograme
  • 4 până la 8 ani: 12 micrograme
  • 1 până la 3 ani: 8 micrograme
  • 7 până la 12 luni: 6 micrograme
  • De la naștere până la 6 luni: 5 micrograme (mcg) pe zi

Adresează-te medicului înainte să iei un supliment cu biotină. S-ar putea să existe deja biotină în multivitaminele pe care le iei sau în medicamentele prenatale, iar un exces ar putea cauza probleme de sănătate. Cel mai important lucru ar fi să adopți o dietă echilibrată, cel puțin până la primirea unui diagnostic concret de deficiență de biotină.

Cele mai bune surse alimentare de biotină sunt:

  • Ouăle, mai ales gălbenușul
  • Bananele
  • Nucile, migdalele, arahidele
  • Leguminoasele, precum fasolea, mazărea, lintea
  • Conopida
  • Ciupercile
  • Cerealele integrale
  • Sardinele

Atenție însă la modul de preparare al ouălor! Albușul crud conține o proteină numită avidină, care afectează procesele de absorbție a biotinei. Pentru a te asigura că va fi absorbită întreaga cantitate de biotină din ouă, acestea trebuie să fie fierte tari sau preparate în așa fel încât albușul să nu rămână crud.

Efecte adverse suplimente cu biotină

Specialiștii spun că sunt riscuri foarte mici ca biotina să provoace reacții adverse, chiar și în doze mari. Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul înainte de a lua suplimente cu biotină. 
De altfel, aporturile foarte mari de biotină pot interfera cu testele de diagnostic care utilizează tehnologia biotină-streptavidină și care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a măsura nivelurile de hormoni (cum ar fi hormonul tiroidian) și  25-hidroxivitamina D, producând rezultate fals- pozitiv sau anormale. 

Chiar și o singură doză de 10 mg de biotină poate să interfereze cu testele funcției tiroidiene administrate în decurs de 24 de ore de la administrarea suplimentului. Mai mult, potrivit Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) un pacient cu un aport ridicat de biotină suplimentară a murit în urma unui test de troponină (care este recomandat pentru diagnosticarea unui atac de cord) care a dat un rezultat fals scăzut deoarece testul a fost supus interferenței cu biotină3.

Biotina poate interacționa și cu anumite medicamente, iar unele medicamente pot avea un efect advers asupra nivelului de biotină. Persoanele care iau medicamente în mod regulat ar trebui să discute despre acest lucru cu medicul lor înainte de a lua suplimente cu biotină. 

Complicațiile deficienței de biotină

Deficiența de biotină din cauza erorilor înnăscute de metabolism poate provoca candidoza pielii la sugari și copii. Poate exista deficit de IgA și procente scăzute de limfocite T. Deficitul de biotină poate provoca encefalopatii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Biotin for the treatment of nail disease: What is the evidence?”. J Dermatol Treat. 2017 Oct; Lipner S, Scher R.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09546634.2017.1395799
2 Studiul „Influence of biotin intervention of glycemic control and lipid profile in patients with type II diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis”. Front Nutr. 2022 Oct; Zhang Y, Ding Y, Fan Y. 
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.1046800/full
3 U.S.Food & Drug Administration - UPDATE: The FDA Warns that Biotin May Interfere with Lab Tests: FDA Safety Communication
https://wayback.archive-it.org/7993/20201220000025/https://www.fda.gov/medical-devices/safety-communications/update-fda-warns-biotin-may-interfere-lab-tests-fda-safety-communication
National Library of Medicine - Biotin Deficiency
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547751/
National Institutes of Health - Biotin
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0