De ce se dezvolta cicatricile cheloide?

Cicatricile cheloide sunt un tip de cicatrici care au crescut exagerat, după ce organismul dezvoltă un răspuns de vindecare prea agresiv la o rană pe care ai suferit-o.

De ce se formează cicatricile?

Cicatricile, care se formează ca reacție la o rană, cum ar fi o arsură minoră, o  tăietură sau julitură, fac parte din procesul natural de vindecare al corpului. De obicei, după ce te rănești, cicatricile se micșorează și se estompează în timp, dar la unii, pielea poate reacționa exagerat și poate dezvolta cicatrici mult mai mari decât rana inițială. Aceste cicatrici se numesc cheloide.

Cheloizii pot apărea oriunde dar sunt mai puțin frecvenți pe pleoape, organe genitale, tălpi sau palme. Se dezvoltă frecvent pe următoarele părți ale corpului: urechi, gât, umeri, abdomen, spate. 

Cheloizii pot fi mai mult decât imperfecțiuni ale pielii. În funcție de dimensiunea cicatricei și de locul în care se află pe corp, aceasta poate afecta mobilitatea acelei zone a corpului. Și, în cazul unor oameni, simptomele fizice, cum ar fi durerea sau mâncărimea, pot afecta sănătatea psihologică. Alții pot simți că cheloidul lor este vizibil sau inestetic și acest fapt poate afecta bunăstarea lor emoțională.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cicatricile cheloide, care sunt de obicei groase și neregulate, dispar rar de la sine. Ele pot fi dificil de tratat, motiv pentru care dermatologii subliniază în primul rând importanța prevenirii formării cheloizilor, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie (AAD).

Cauze, prevalență și factori de risc ai cheloizilor

Nu este clar de ce unii oameni dezvoltă cheloizi, dar medicii cred că aceste tipuri de cicatrici se formează atunci când fibroblastul - celulele din țesutul conjunctiv care secretă colagen - reacţionează excesiv și produc cantități mari de colagen ca răspuns la o rană. Dacă ești predispus să dezvolți cheloizi, orice tip de leziune a pielii care poate provoca o cicatrice poate duce la formarea unui cheloid. Unele cauze comune ale cheloizilor includ:

  • Tăieturi chirurgicale sau orice alte tipuri de tăieturi
  • Pete sau cicatrici de acnee și varicelă
  • Arsuri
  • Piercing-uri pentru corp sau urechi
  • Tatuajele
  • Mușcături de insecte
  • Injecții
  • Purtarea părului împletit strâns

În cazuri rare, cheloizii se pot forma și pe pielea care nu a fost rănită. Aceștia sunt denumiți cheloizi spontani.

Următorii factori de risc pot crește riscul de a dezvolta cheloizi:

  • Originea africană, asiatică sau hispanică
  • Un istoric familial de dezvoltare de cheloizi. Aproximativ o treime dintre persoanele care au cheloizi au o rudă apropiată (cum ar fi un părinte sau un frate) care este predispusă la cheloizi.
  • Vârsta între 10 și 30 de ani. Majoritatea oamenilor încep să observe cheloizii la vârsta de 20 de ani, deși aceste cicatrici pot apărea mai devreme sau mai târziu.

Semne și simptome ale cheloizilor

Este posibil să ai o cicatrice cheloidă dacă observi următoarele: 

  • Apare treptat. Poate dura până la 3 până la 12 luni sau chiar mai mult până când observi că începe să se dezvolte un cheloid; majoritatea tind să apară în decurs de un an de la deteriorarea inițială a pielii. De asemenea, poate crește rapid. Uneori, cheloizii cresc rapid și pot, de exemplu, să își tripleze dimensiunea în doar câteva luni.
  • Cicatricea ta este însoțită de mâncărime, e sensibilă sau dureroasă. Aceste simptome încetează de obicei odată ce cheloidul crește.
  • Cicatricea ta se irită ușor. Poate deveni iritată din cauza frecării, cum ar fi frecarea de îmbrăcăminte.
  • Se închide la culoare treptat. Un cheloid începe de obicei ca o cicatrice roz, roșie sau vânătă care se întunecă în timp și ajunge să arate mai închisă decât pielea din jurul ei.

Cum sunt diagnosticați cheloizii?

Cheloizii sunt de obicei diagnosticați de un dermatolog care va analiza istoricul medical și va efectua o examinare vizuală a cicatricii pentru a verifica dimensiunea, forma și modelul de creștere a acesteia. De asemenea, medicul poate efectua o biopsie a pielii pentru a exclude afecțiuni mai grave, cum ar fi sclerodermia nodulară, un tip de boală a țesutului conjunctiv sau lobomicoza, o infecție fungică a pielii.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru cheloizi

În general, cheloizii nu trebuie tratați. Dar tratamentul poate fi util dacă o cicatrice cheloidă cauzează disconfort sau împiedică mișcarea (dacă acoperă o articulație sau o zonă mare, de exemplu). Oamenii pot solicita, de asemenea, tratament pentru un cheloid, dacă cicatricea le afectează stima de sine și modul în care se simt cu privire la aspectul lor. De exemplu, dacă cicatricea este mare sau este situată într-un loc foarte vizibil pe corp, medicul te poate ajuta să găsești modalități de a reduce dimensiunea și proeminența cheloidului.

Nu există un singur tratament care funcționează cel mai bine pentru toți cheloizii. Dermatologii adaptează de obicei tratamentul la individ pe baza unor factori precum vârsta și tipul de cheloid. Cheloizii sunt greu de eliminat complet, iar utilizarea mai multor tipuri de tratament îmbunătățește adesea rezultatele. Prin urmare, dermatologii recomandă adesea două sau mai multe tipuri de tratamente.

Opțiunile de tratament pentru cicatricile cheloide includ:

  • Crioterapia - Acest tratament, care funcționează cel mai bine pe cheloizi mici, implică înghețarea cheloidului din interior spre exterior. Această metodă este adesea folosită înainte sau după injecțiile cu corticosteroizi. 
  • Terapia prin presiune - Aceasta implică utilizarea unui dispozitiv sau a unei piese de îmbrăcăminte speciale pentru a exercita presiune asupra zonei și pentru a reduce fluxul de sânge către loc pentru a inhiba recreșterea cheloidului. Deși este eficient, acest tratament, care este adesea folosit după o intervenție chirurgicală, poate fi dificil de respectat pentru mulți oameni. Aceste dispozitive pot fi incomode, iar oamenii trebuie să le poarte timp de 6 până la 12 luni.
  • Radioterapia - Tratamentul cu radiații cu doze mici după intervenție chirurgicală poate ajuta la prevenirea creșterii cicatricii.
  • Terapia cu laser - Acest tratament folosește fascicule de lumină de înaltă energie pentru a reduce dimensiunea și a deschide culoarea unui cheloid. Terapia cu laser este de obicei combinată cu alte tratamente, cum ar fi injecțiile cu corticosteroizi sau terapia cu presiune.
  • Geluri și plasturi din silicon - Aceste tratamente pe bază de silicon ajută la aplatizarea și reducerea dimensiunii și culorii cicatricilor.
  • Chirurgie - Chirurgia este de obicei combinată cu alte terapii, cum ar fi injecțiile cu corticosteroizi sau tratamente cu silicon; asta pentru că, în aproape 100% din cazuri, cheloizii cresc din nou după îndepărtarea chirurgicală.

Opțiuni de medicamente

  • Injecții cu corticosteroizi - Aceste injecții sunt administrate în cheloid pentru a ajuta la reducerea inflamației și a contracta vasele de sânge, ceea ce poate ajuta la ameliorarea umflăturilor, mâncărimii sau sensibilității.
  • Fluorouracil - Acest medicament pentru chimioterapie, care este de obicei utilizat pentru a trata cancerul, poate fi utilizat în asociere cu corticosteroizi.

Complicațiile cheloizilor

De obicei, cheloizii nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea ta și este posibil să nu fie nevoie să fie tratați. Dar cheloizii care sunt proeminenti și vizibili, cum ar fi cei care apar pe față, pot afecta stima de sine a unei persoane, iar tratamentul poate ajuta la rezolvarea acestui lucru.

Prognosticul cheloizilor

Deși cheloizii sunt excrescențe benigne (necanceroase), ele sunt totuși dificil de tratat și cresc frecvent din nou chiar și după ce au fost îndepărtate chirurgical. Dar dermatologul poate sugera măsuri care pot ajuta la reducerea riscurilor ca cheloizii să revină după tratament sau cel puțin modalități de a minimiza aspectul lor.

Cheloizii pot continua să crească luni sau chiar ani. În cele din urmă se opresc din creștere, dar nu dispar fără tratament. În unele cazuri, după cum am menționat, cheloizii pot recidiva după ce au fost îndepărtați.

Terapii alternative și complementare

Deși există o serie de produse pe piață care pretind a fi eficiente pentru prevenirea sau tratamentul cheloizilor, nu există multe cercetări care să ofere dovezi solide care să susțină aceste afirmații. O terapie alternativă bazată pe dovezi științifice este cea cu Centella asiatica, o plantă originară din Asia și cunoscută și sub denumirea de Gotu Kola.

Centella asiatica a fost promovată în mod obișnuit ca fiind eficientă în prevenția cheloizilor. Într-un studiu publicat în aprilie 2018 în jurnalul Minerva Chirurgica, cercetătorii au analizat cicatricile postoperatorii ale 129 de pacienți după ce au suferit o intervenție chirurgicală la genunchi sau la abdomen. Cei care au primit centella asiatica au prezentat mai puține semne de formare a cheloizilor în comparație cu cei care nu au primit. Cercetătorii studiului au remarcat, de asemenea, că suplimentul de centella asiatica este sigur, nu interferează cu alte tratamente și este bine tolerat.

Prevenirea cheloizilor

Dacă ești predispus să dezvolți cheloizi, trebuie să iei măsuri pentru a preveni formarea acestor cicatrici.

  • Evită piercing-urile corporale, tatuajele sau orice intervenție chirurgicală electivă, deoarece cheloizii pot apărea după aceste proceduri.
  • Tratează imediat orice leziune, indiferent cât de mică este aceasta; acest lucru poate ajuta pielea să se vindece mai repede și poate reduce riscul de a se forma cicatrici.
  • Dacă ai o rană, discută cu dermatologul despre cum să o îngrijești. Acest lucru te va ajuta să previi dezvoltarea cicatricilor cheloide.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Keloids: Diagnosis and Treatment. American Academy of Dermatology Association

Keloids: Who Gets and Causes. American Academy of Dermatology Association

Keloids: Signs and Symptoms. American Academy of Dermatology Association


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0