Cum se manifestă coronavirusul la copii

Chiar dacă majoritatea cazurilor cu COVID-19 au fost confirmate la adulți, au fost raportate, chiar și la noi în țară, infecții cu noul coronavirus SARS-CoV-2 la copii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în timp ce majoritatea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 se confruntă cu simptome ușoare (81%), unele pot dezvolta complicații severe care necesită oxigenoterapie (14%) și aproximativ 5% trebuie internate la terapie intensivă, din cauza problemelor respiratorii. 

Există puține date despre manifestarea clinică a COVID-19 la anumite categorii de persoane, cum ar fi copiii și femeile însărcinate. Până în acest moment, au fost raportate puține cazuri de sugari confirmați cu COVID-19.

La copiii cu COVID-19 simptomele sunt de obicei mai puțin severe decât la adulți. Copiii diagnosticați cu COVID-19 se confruntă cu tuse și febră. Potrivit specialiștilor din China, coinfecția subiacentă este mai frecventă la copii decât la adulți 1

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cele mai frecvente simptome la 20 dintre pacienții copii internați în perioada 23 ianuarie și 8 februarie 2020, în Wuhan, China, diagnosticați cu COVID-19, au fost febra și tusea, care au apărut în 60%, respectiv 65% dintre cazuri. Coinfecția a fost detectată la opt pacienți copii (40%).

Manifestările clinice au fost similare cu cele observate la adulți, dar simptomele generale au fost relativ ușoare și prognosticul a fost satisfăcător. Potrivit acestei analize, 7 din cei 20 (35%) de copii infectați cu SARS-CoV-2  au fost diagnosticați inițial cu boli congenitale sau dobândite, ceea ce sugerează că pacienții copii cu afecțiuni medicale preexistente pot fi mai susceptibili infectării cu SARS-CoV-2.

Care sunt simptomele infecției cu SARS-CoV-2 la copii

Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, simptomele COVID-19 sunt similare atât la copii, cât și la adulți. Cu toate acestea, copiii diagnosticați cu COVID-19 au manifestat simptome mult mai ușoare, asemănătoare gripei, precum febră, secreții nazale (rinoree) și tuse. În unele cazuri, au fost raportate și simptome gastrointestinale (vărsături și diaree). 

Cum îmi pot proteja copilul de infecția cu SARS-CoV-2?

Îți poți proteja copilul de o eventuală îmbolnăvire dacă țineți cont de următoarele recomandări:

  • Spălați-vă cât mai des pe mâini folosind săpun și apă, în special înainte de a mânca, după ce v-ați suflat nasul, ați tușit sau ați strănutat ori după ce ați folosit toaleta.
  • Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, folosiți un dezinfectant pe bază de alcool cu cel puțin 60% alcool. Spălați întotdeauna mâinile cu apă și săpun, dacă mâinile sunt vizibil murdare.
  • Evitați persoanele bolnave (care tușesc și strănută);
  • Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate;
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați. Aruncați imediat șervețelul folosit și spălați-vă pe mâini.
  • Curățați și dezinfectați zilnic suprafețele din zonele comune ale locuinței, pe care le atingeți frecvent (de exemplu, mese, scaune cu spătar dur, mânerele de ferestre, întrerupătoare de lumină, telecomenzi, clanțe, birouri, toalete, chiuvete);
  • Îmbrăcămintea, dar și jucăriile de pluș, trebuie spălate, după caz, ținând cont de instrucțiunile producătorului. Dacă este posibil, spală articolele selectând o temperatură ridicată și usucă-le complet. 

Cum ar trebui să ne spălăm mâinile?

Pasul 1: Udă mâinile cu apă curentă

Pasul 2: Aplică suficient săpun pentru a acoperi mâinile ude

Pasul 3: Freacă toate suprafețele mâinilor - inclusiv spatele mâinilor, între degete și sub unghii - timp de cel puțin 20 de secunde

Pasul 4: Clătește bine cu apă curentă

Pasul 5: Usucă mâinile cu un prosop curat sau cu un prosop de unică folosință

Când și cum ar trebui să folosești dezinfectant pentru mâini?

Dacă nu ai acces la apă, curățarea mâinilor cu un gel de curățare cu alcool între 60 și 95% te poate ajuta să eviți îmbolnăvirea și răspândirea germenilor. Un astfel de produs este gelul de curățare GUARD X, pentru mâini.

Cum știi dacă gelul tău de curățare este eficient?

  • Pentru început, trebuie să ai în vedere concentrația de alcool pe care o are produsul pe care vrei să-l achiziționezi. Potrivit multor studii, gelurile de curățare a mâinilor trebuie să aibă un conținut ridicat de alcool, pentru a fi eficiente în lupta cu bacteriile. De exemplu, GUARD X are o concentrație de 70% alcool, considerată eficientă pentru înlăturarea majorității virusurilor și bacteriilor.
  • Ține cont de calitatea ingredientelor. Acestea trebuie să fie de calitate superioară. Gelul de curățare GUARD X are în compoziție astfel de ingrediente, precum aloe vera și glicerina. Aloe vera conține agenți care inhibă bacteriile, ciupercile și virusurile, pe când glicerina este un umectant care hidratează și întărește bariera naturală de protecție a pielii.  
  • Cât de important este aspectul produsului? Un gel de curățare conține doar ingrediente de calitate dacă, de la o simplă privire, se observă că este clar, curat, fără impurități. 
  • Un indicator senzorial: Un gel de calitate nu lasă reziduuri de săpun și nici nu are o textură lipicioasă. 

Când folosești un gel de curățare pentru mâini, precum este gelul de curățare GUARD X, pune o cantitate suficientă de produs în palme, aproximativ 3 ml, după care freacă mâinile timp de 30 secunde, până la evaporarea completă a lichidului. Gelul GUARD X are grijă să mențină curate mâinile tuturor membrilor familiei, de la copii, la părinți, la bunici.

Ce ar trebui să fac dacă copilul meu are simptomele infecției cu SARS-CoV-2?

Sună medicul și spune-i despre simptomele cu care copilul tău se confruntă. Ține cont că atât tusea și febra sunt simptome care se manifestă și în gripă sau răceală.

Respectați în continuare practicile de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, precum spălarea periodică a mâinilor și sfătuiți-vă cu medicul cu privire la posibilitățile de imunizare specifice și momentele oportune - astfel încât copilul să fie protejat împotriva altor virusuri și bacterii care provoacă boli.

La fel ca în cazul altor infecții respiratorii precum gripa, consultați medicul și încercați să evitați să mergeți în locuri publice (loc de muncă, transport în comun), pentru a preveni răspândirea bolii.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:
1 Studiul „Clinical and CT features in pediatric patients with COVID-19 infection: different points from adults”, publicat în Pediatric Pulmonology, în 2020, autori: Xia W, Shao J, Guo Y, Peng X, Li Z, Hu D.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ppul.24718
Centers for Disease Control and Prevention - Coronavirus Disease-2019 (COVID-19) and Children
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/children-faq.html
Unicef - Coronavirus disease (COVID-19): What parents should know
https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
World Health Organization - Clinical management of severe acute respiratory infection when novel coronavirus (nCoV) infection is suspected
https://www.who.int/publications-detail/clinical-management-of-severe-acute-respiratory-infection-when-novel-coronavirus-(ncov)-infection-is-suspected


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0