Cum sa-ti feresti copilul de intoxicarea accidentala cu diverse substante

Copiii mici se confrunta cu un risc ridicat de intoxicatii accidentale, prin urmare, parintii si cei care ii ingrijesc trebuie sa-si ia precautii, a declarat un toxicolog pediatru.

Copiii sub 6 ani reprezinta aproape jumatate din cele peste 2 milioane de intoxicatii raportate anual in centrele de intoxicatie din Statele Unite, potrivit American Association of Poison Control Centers. In plus, 8 din 10 apeluri la centrele de control a intoxicatiilor se fac de la domiciliu, a precizat Cyrus Rangan, medic la Spitalul Pediatric din Los Angeles.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalele surse de intoxicatii sunt medicamentele si produsele chimice de uz casnic. Spre exemplu, peste 60.000 de copii din Statele Unite ajung anual la unitatile de primiri urgente dupa ce au inghitit medicamente lasate la indemana. Daca au timp suficient, copiii pot sa desfaca si sticlele cu dop inviolabil. Parintii trebuie sa-si tina medicamentele in locuri aflate la inaltime si incuiate, astfel incat „sa nu fie la vedere sau la indemana” a spus Rangan, care este si director adjunct al California Poison Control System.

De asemenea, nu mutati pastilele in alte recipiente, precum cutiile compartimentate cu etichete cu zilele saptamanii, a precizat Rangan. Acest lucru face dificila identificarea pastilelor si acordarea unui tratament, daca copiii le inghit in mod accidental, a explicat acesta. In plus, nu catalogati niciodata medicamentele ca fiind bomboane. „Medicamentele sunt medicamente, bomboanele sunt bomboane” a spus Rangan. „Asigurati-va ca nu le amestecati nici in locuintele dvs., nici in mintea dvs.”

 

 

In ultimii ani, au aparut cateva produse potential periculoase, precum capsulele de detergent pentru masina de spalat rufe/vase, tigarile electronice si cartusurile acestora si bauturile energizante. Aceste produse contin substante chimice foarte concentrate, detergent, nicotina, cafeina si de cele mai multe ori sunt parfumate sau cu un miros placut, a subliniat acesta. „Am vazut copii foarte, foarte mici care au inghit astfel de substante si care au ajuns la unitatea de primiri urgente, a caror stare de sanatate s-a inrautatit si care au ajuns conectati la aparatele respiratorii” a mai adaugat Rangan.

Este important sa aveti grija cum depozitati produsele chimice. „Este posibil sa aveti o sticla care contine un lichid maroniu” a mai spus Rangan. „Daca este in frigider, probabil este suc de mere. Dar daca este in garaj, este posibil sa fie un produs de curatare. Pentru ca arata la fel, iar uneori si sticlele sunt foarte asemanatoare, e posibil ca un copil mic sa nu faca diferenta.”

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce ar trebui sa faceti in cazul in care copilul dvs. intra in contact cu una dintre aceste substante toxice? Sunati la 112 in cazul in care copilul dvs. nu mai respira sau nu mai reactioneaza dupa ce a ingerat substante toxice!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0