Cum le vorbești copiilor despre COVID-19

Schimbarea rutinei zilnice, izolarea și incertitudinea pot duce la anxietate, frică, depresie și singurătate, chiar și în rândul copiilor. De aceea, este important să discuți sincer cu ei despre COVID-19.

Cum începi discuția despre COVID-19?

Înainte de toate, este foarte important să te informezi doar din surse oficiale. Dacă este posibil, alege un moment în care copiii ar dori să despre acest subiect, cum ar fi la cină. Întreabă-i ce știu deja despre noul coronavirus și ce întrebări și ce temeri au. Răspunde la întrebările lor cu explicații pe înțelesul lor. Dacă nu știi răspunsul la o întrebare, fii sincer și ține-i la curent cu noutățile pe acest subiect. Încurajează-i să-și exprime sentimentele, asigurându-i că este bine să se simtă anxioși. De asemenea, roagă-i să-ți pună frecvent întrebări. 

Ce ar trebui să ai în vedere când discuți cu copiii despre COVID-19?

Definește ce este COVID-19. Noul coronavirus, SARS-CoV-2 poate îmbolnăvi organismul. Persoanele care au COVID-19 se pot confrunta cu tuse, febră și dificultăți de respirație. Dar unii oameni, în special copiii, care au virusul s-ar putea să nu se simtă deloc bolnavi sau să aibă simptome ușoare, precum cele ale unei răceli.

Explică-le cum se răspândește noul coronavirus. Copiii au dreptul la informații veridice despre ceea ce se întâmplă în lume, și adulții au, de asemenea, responsabilitatea de a-i asigura că sunt în siguranță. Este important ca explicațiile oferite să fie pe înțelesul lor. Dacă copiii tăi sunt mici, explică-le că, cel mai frecvent, virusul care provoacă COVID-19 pătrunde în organism atunci când sunt atinse gura, nasul sau ochii cu mâinile neigenizate. Acesta este motivul pentru care este important să se spele foarte des pe mâini și să nu-și atingă gura, nasul sau ochii. Mai spune-le și că dacă cineva care este infectat cu acest nou coronavirus tușește sau strănută de la o distanță apropiată, atunci poate răspândi virusul. Spune-le copiilor și că experți din întreaga lume lucrează din greu în fiecare zi pentru a afla cât mai multe despre COVID-19, precum și pentru a descoperi un tratament și a crea un vaccin. 

Explică și arată cum trebuie să se protejeze împotriva acestui nou coronavirus

  • Încurajează spălarea frecventă și corectă a mâinilor - înainte de mese și după suflarea nasului, după ce tușesc sau strănută. Arată-le copiilor cum să strănute sau cum să tușească în șervețel și spune-le să arunce, de fiecare dată, la coșul de gunoi șervețelul folosit. 
  • Curățați și dezinfectați împreună obiectele și suprafețele pe care le atingeți frecvent. Deoarece școlile și grădinițele sunt închise, explică-le copiilor de ce este important să rămâneți acasă. 
  • Practicați distanțarea socială. Evitați contactul strâns cu persoanele din afara casei, chiar dacă acestea nu par să fie bolnave. 
  • Nu uita ca în această perioadă să respectați obiceiurile sănătoase. Mai exact, adoptați o dietă echilibrată, încercați să faceți mișcare în casă (există numeroase aplicații care-ți pot veni în ajutor) și dormiți cel puțin 8 ore pe noapte. 

Ce poți face pentru a-ți ajuta copiii să facă față acestei situații?

  • Păstrează-ți optimismul. Copiii tăi te vor „analiza” pentru a afla indicii despre cum să reacționeze în fața pandemiei. De aceea, păstrează-ți optimismul, chiar dacă uneori poate că-ți este greu să faci asta.
  • Păstrați-vă o rutină. Menține sau creează noi rutine familiale, cum ar fi activități de învățare, ore de masă, sarcini etc. Această rutină îi ajută pe copii să prevadă ceea ce este planificat, permițându-le să aibă controlul în această situație. 
  • Limitează accesul la știri. 
  • Fii creativ. Încurajează activitățile de care se bucură copiii tăi, cum ar fi puzzle-uri, proiecte de artă, lectură și muzică. Implică-i în tot felul de activități, de la pregătirea cinei până la vizionarea unui film împreună. 
  • Socializează cu cei dragi pe cale virtuală. Fie că vorbești cu prietenii sau cu alți membri ai familiei la telefon sau pe tot felul de aplicații, important este să menții contactul cu aceștia. 
  • Dacă este necesar, solicită ajutor specializat. Dacă observi că ai probleme cu somnul, nu ai poftă de mâncare sau te confrunți cu dificultăți de concentrare ori dacă copiii au un sentiment persistent de lipsă de speranță, tristețe excesivă sau sunt mereu îngrijorați, cere ajutor specializat.

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - How to talk to your kids about COVID-19
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/kids-covid-19/art-20482508
Unicef Romania -How to talk to your child about coronavirus disease 2019 (COVID-19)
https://www.unicef.org/romania/stories/how-talk-your-child-about-coronavirus-disease-2019-covid-19
World Health Organization - Parenting in the time of COVID-19
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/healthy-parenting


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0