Cum interactioneaza grepfrutul cu anumite medicamente

Grepfrutul este un fruct extrem de sănătos, cu o mulțime de beneficii pentru organism, în special datorită conținutului ridicat de vitamina C și de potasiu. Există, însă, situații în care grepfrutul poate reprezenta un pericol pentru sănătate, interacționând cu anumite medicamentele și afectându-le eficacitatea. 

Grepfrutul este un fruct apreciat pentru gustul său distinctiv, care poate fi dulce-amărui sau ușor acrișor, în funcție de varietate. Consumul de grepfrut, care este bogat în vitamina C și conține și alte nutrienți precum vitamina A, potasiu, fibre și antioxidanți poate aduce diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv sprijinirea sistemului imunitar, menținerea sănătății pielii, reducerea riscului de boli cronice și gestionarea greutății.

Cercetările efectuate în ultimii ani au descoperit, însă, că peste 85 dintre medicamentele de pe piață interacționează cu grepfrutul. Lista conține unele statine - medicamente des recomandate, care reduc colesterolul -, dar și antibiotice ori medicamente folosite pentru tratarea afecțiunilor cardiace și a cancerului. În afară de grepfrut, și alte fructe precum pomelo, limeta și portocalele de Sicilia produc aceste interacțiuni nedorite.

Îți propunem să afli în continuare cum anume are loc această interacțiune dintre unele medicamente prescrise des și grepfrut și care sunt medicamentele pentru care asocierea cu acest fruct este problematică.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În ce fel interacționează grepfrutul cu medicamentele?

Grepfrutul conține furanocoumarine, o clasă de compuși organici care blochează enzimele care în mod normal descompun medicamentele atunci când acestea pătrund în organism. Fără a fi descompuse de aceste enzime, medicamentele pot cauza toxicitate în organism. Așadar, grepfrutul și sucul de grepdrut permit substanțelor medicamentoase să rămână mai mult în sânge, ceea ce înseamnă că nu crește numai riscul de toxicitate, ci crește și riscul de apariție a efectelor adverse.

Ce stă în spatele acestei interacțiuni?

Un studiu care a analizat asocierea dintre medicamente și grepfrut a explicat întregul proces. Acțiunile medicamentelor în organism au loc prin mai multe mecanisme biologice, dintre care el mai important este metabolismul medicamentelor care implică oxidarea de către enzime aparținând familiei citocromului P450. Citocromul P450 este esențial, fiind implicat în bioinactivarea a aproximativ 50% dintre toate medicamentele.

CYP3A4 este localizat în celulele epiteliale (enterocite) care căptușesc intestinul subțire și colon și în celulele parenchimatoase ale ficatului (hepatocite). Astfel, medicamentele administrate pe cale orală pot fi metabolizate de două ori înainte de a ajunge în circulația sistemică.

Procentul de medicament absorbit nemodificat (biodisponibilitate orală) poate fi atenuat semnificativ. De exemplu, biodisponibilitatea orală a medicamentului antihipertensiv felodipină este în mod normal redusă la 15% din doza orală. Cu alte cuvinte, felodipina are o biodisponibilitate înnăscută scăzută. 

Din acest motiv, este asociată unui risc mai mare de supradozaj dacă e luată concomitent cu aportul de grepfrut, ca urmare a activității diminuate a CYP3A4, în principal în intestinul subțire, mai degrabă decât în ficat. O cercetare a arătat că, odată cu ingestia repetată de grepfrut (250 ml de suc, de 3 ori pe zi, timp de 6 zile) a crescut de 5 ori concentrația sistemică pentru o singură doză de felodipină.

La fel, în cazul persoanelor care urmează tratament medicamentos cu anumite statine pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, consumul de grepfrut este contraindicat. Asta pentru că odată ce medicamentele stau mai mult în organism, pericolul de apariție a problemelor la nivelul ficatului crește, la fel și riscul de insuficiență renală.

Sucul de grepfrut poate fi periculos chiar și în cantitate mică

Nu este nevoie de mult suc de grepfrut pentru a crește nivelul de medicamente care interacționează cu acesta, spun oamenii de știință: un singur pahar mic de suc de 200 de ml poate produce o reducere semnificativă a enzimei intestinale care reglează absorbția. Mai mult, interacțiunea dintre grepfrut și medicament nu are loc numai dacă le consumi în același timp. 

Efectele pe care grepfrutul le are atunci când interacționează cu un medicament pot să apară și la câteva ore bune după ce ai mâncat fructul citric. În unele cazuri, grepfrutul poate afecta tratamentul medicamentos și la 24 de ore după ce a fost consumat. Așadar, în timpul tratamentului cu medicamente care interacționează cu acest fruct, ar trebui să eviți complet consumul de grepfrut pentru a nu te expune niciunui risc.

Cine are un risc mai mare de interacțiune între medicamente și grepfrut?

Un studiu a arătat că, deși vulnerabilitatea pacienților în fața acestei interacțiuni este în mare parte necunoscută, persoanele cu vârste de peste 45 de ani tind să cumpere în general mai mult grepfrut și tot aceste persoane sunt mai susceptibile să se afle în tratament cu diverse medicamente care interacționează cu acest fruct. 

Din cauza dimensiunii mari a acestei grupe de populație, este probabilă o expunere substanțială la această interacțiune. De asemenea, s-a mai demonstrat că la pacienții cu vârste de peste 70 de ani apare o interacțiune farmacocinetică pronunțată, iar aceștia pot avea o capacitate și mai scăzută de a compensa concentrațiile prea mari de medicamente din corp.

Cum știi dacă grepfrutul interacționează cu tratamentul tău medicamentos?

  • Întreabă-ți medicul curant sau farmacistul despre interacțiunea pe care o are tratamentul prescris cu alimentele precum grepfrutul.
  • Citește prospectul medicamentelor pe care le iei cu mare atenție pentru a te asigura că grepfrutul nu este contraindicat
  • Dacă trebuie să eviți consumul de grepfrut din pricina unui tratament pe care îl urmezi, asigură-te că nu consumi nici sucuri de grepfrut ori alte produse preparate pe baza acestui fruct (compoturi, sosuri, gemuri).

Lista medicamentelor cu care grepfrutul interacționează și efectele

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a solicitat ca unele medicamente eliberate pe bază de rețetă, dar și unele care se pot lua fără prescripție medicală și care sunt administrate în general pe cale orală să includă avertismente împotriva consumului concomitent de grepfrut sau de suc de grepfrut.

Medicamente care interacționează cu grepfrutul

Iată câteva exemple de medicamente care nu ar trebui combinate cu consumul de grepfrut:

  • Unele medicamente din categoria statinelor, folosite pentru reducerea colesterolului (simvastatină, atorvastatină, atorvastatină);
  • Unele medicamente pentru tratarea hipertensiunii (nifedipină);
  • Unele medicamente folosite în caz de transplant de organe (ciclosporină);
  • Unele medicamente anxiolitice sau neurologice (buspironă, diazepam);
  • Unele medicamente corticosteroide folosite pentru tratarea bolii Crohn sau a colitei ulcerative (budesonidă);
  • Unele medicamente folosite pentru tratarea artitmiilor (amiodaronă)
  • Unele antihistaminice (fexofenadina).

Grepfrutul și sucul de grepfrut nu interacționează, așadar, cu toate medicamentele din clasele menționate mai sus, doar cu unele, însă pentru orice medicament poți afla dacă interacționează sau nu citind prospectul și discutând cu medicul tău. Severitatea cu care afectează grepfrutul tratamentului diferă de la persoană la persoană, în funcție de organism, dar și de cantitatea consumată.

Se pare că și sildenafilul interacționează cu grepfrutul. Informațiile clinice sunt incomplete, dar bărbații care iau acest medicament pentru disfuncție erectilă ar trebui să fie conștienți de faptul că sucul de grepfrut ar putea crește nivelurile din sânge ale medicamentului. Pe de o parte, acesta ar putea fi un lucru bun în caz de disfuncție erectilă, dar pe de altă parte ar putea declanșa dureri de cap și ar putea provoca înroșire sau tensiune arterială scăzută.

Efecte ale interacțiunii dintre grepfrut și medicamente

  • Cercetările au indicat că pacienții care se află în tratament cu una dintre statinele menționate mai sus și consumă grepfrut sau suc de grepfrut regulat au un risc mai marere de rabdomioliză.
  • În cazul inhibitorilor de calcineurină, ciclosporină și tacrolimus, vitali în prevenirea respingerii organelor după transplant, poate apărea nefrotoxicitatea.
  • Deși mai este nevoie de cercetări pe această temă, au apărut unele controverse cu privire la riscul de cancer de sân pentru femeile aflate în postmenopauză care primesc terapie cu estrogeni și care consumă concomitent grepfrut.

Ce alte combinații de medicamente și alimente ar trebui evitate?

În unele cazuri, consumul unui anumit aliment poate face ca unui medicament să îi scadă eficacitatea sau, dimpotrivă, poate crește nivelurile din sânge ale medicamentului.

Antibioticele din clasa tetraciclinei (cum ar fi doxiciclină și minociclină), dar și ciprofloxacina din clasa fluorochinolonelor interacționează negativ cu calciul din produsele lactate cum ar fi laptele, brânza și iaurtul. Calciul din aceste alimente ar putea inhiba absorbția medicamentelor, ceea ce ar putea compromite capacitatea medicamentului de a trata eficient infecția pentru care a fost prescris.

Dacă anticoagulantul warfarină este luat concomitent cu alimente care conțin vitamina K, precum broccoli, varză ori spanac, acestea pot reduce eficiența medicamentului.

Dacă iei inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), recomandați pentru reglarea tensiunii arteriale, împreună cu alimente bogate în potasiu, cum ar fi banane, avocado și roșii, potasiul din organism poate crește prea mult, ceea ce poate duce la aritmii cardiace potențial periculoase - de aceea se recomandă ca aceste medicmaente să se ia cu măcar o oră înainte de masă.

Consumul de făină de soia, nuci și alte alimente bogate în fibre poate face ca levotiroxina, recomandată în tratamentul tiroidei subactive, să fie mai puțin eficientă, la fel și digoxina, prescrisă în insuficiența cardiacă. De aceea, e bine ca aceste medicamente să fie luate cu măcar două ore înainte sau după o masă care conține alimente bogate în fibre.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
FDA - Grapefruit Juice and Some Drugs Don't Mix
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/grapefruit-juice-and-some-drugs-dont-mix
Harvard Health Publishing - Grapefruit and medication: A cautionary note
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/grapefruit-and-medication-a-cautionary-note
NCBI - Grapefruit–medication interactions: Forbidden fruit or avoidable consequences?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589309/
Studiul „Grapefruit-medication interactions: Forbidden fruit or avoidable consequences?”, apărut în CMAJ. 2013 Mar 5; 185(4): 309–316. doi: 10.1503/cmaj.120951, autori: David G. Bailey, George Dresser, J. Malcolm O. Arnold


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0