Cum facem față temperaturilor scăzute în iarna aceasta?

Iernile la noi în țară pot fi destul de friguroase, ceea ce ne poate afecta starea de spirit, confortul personal, dar și sănătatea. Temperaturile extreme solicită sistemul imunitar, motiv pentru care picăm, adesea, pradă răcelilor de sezon și infecțiilor respiratorii. 

Cu toate acestea, dacă te înarmezi cu resursele necesare, poți face față cu brio sezonului rece. Mai jos, regăsești câteva sfaturi eficiente pentru a te feri de neplăcerile care vin la pachet cu temperaturile scăzute ale iernii. 

Vaccinează-te împotriva virusului gripal

Medicii recomandă să te vaccinezi la începutul toamnei, în lunile septembrie și octombrie, atunci când vaccinul apare în farmacii, recomandarea este de așa natură pentru că este preferabil să îți clădești imunitatea în timp util. Cu toate acestea, nu este prea târziu nici acum. Gripa și infecțiile respiratorii, după cum bine știm deja, pot crea complicații serioase, așadar este recomandat ca toți membri familiei cu vârste mai mari de 6 luni de zile să se vaccineze. Să nu uităm că gripa cauzează mai multe decese, pe plan global, decât multe alte afecțiuni.

Spală-te pe mâini des și temeinic

Experții în sănătate recomandă spălatul des și conștiincios pe mâini pentru un motiv foarte simplu: această acțiune este cea mai simplă, puțin costisitoare și eficientă de a preveni numeroase boli, deoarece prin spălat se elimină toate bacteriile pe care le poți prelua de pe diverse suprafețe (coșuri de cumpărături, mânere, spații publice, strângeri de mână, etc.) iar, mai ales pentru copii, care pot prelua bacterii din spațiile de joacă sau de la grădiniță și școală. 

Este important de știut diferența dintre spălatul pe mâini neatent și în grabă și spălatul temeinic. Un obicei sănătos de spălat pe mâini implică săpunirea pentru cel puțin 20 de secunde întreaga suprafață a mâinilor, acordând atenție degetelor și spațiilor dintre acestea, precum și unghiilor și părții dorsale a mâinii.

Așadar, încurajează-ți întreaga familie să practice spălatul pe mâini frecvent și temeinic, în special copiii, care, uneori, pot fi mai greu de convins. În acest sens, poți alege săpunuri colorate, cu forme jucăușe, pentru a-i atrage pe copii să spele pe mâini. De asemenea, poți organiza mici jocuri care să implice spălatul pe mâini corect. Nu în ultimul rând, povestește-le celor mici despre importanța spălatului pe mâini, despre bacterii și rolul săpunului de a-i îndepărta. Poți crea personaje pozitive și negative, la fel ca în povești, pentru ca cei mici să înțeleagă mai ușor importanța igienii mâinilor. 

Stai departe de adunări mari de oameni

Dacă ai un bebeluș acasă, pe timp de iarnă e preferabil să eviți adunările mari de oameni, mai ales în spațiile publice, cum ar fi restaurantele, mall-urile sau piețele aglomerate, pentru că îl poți expune pe cel mic la riscul de îmbolnăvire. Bineînțeles, în condiții normale, nu trebuie să practici distanțarea socială recomandată în prezent dar, chiar și într-un context obișnuit, este bine să eviți spațiile suprapopulate, mai ales dacă este epidemie de gripă, lucru care se întâmplă în fiecare iarnă, în mijlocul sezonului rece.   

De asemenea, atunci când ieși cu cel mic afară, este de preferat să nu intre în contact direct cu necunoscuți, cum se poate întâmpla în parcuri și spații de joacă. Consumă cât mai multe legume, fructe și cereale integrale

Cheia sănătății stă într-o alimentație corectă, după cum știi. Prin urmare, pentru a te feri de boli, poți începe prin a-ți colora farfuria cu legume, fructe și cereal de bună calitate. Sistemul imunitar are numai de câștigat dacă organismul primește o varietate de nutrienți, și anume carbohidrați complecși, fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Vitaminele și mineralele din alimentație hrănesc celulele sistemului imunitar și, astfel, corpul este protejat. 

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard, deficiența anumitor micronutrienți, printre care vitaminele A, B-6, C și E, precum și a cuprului, fierului, acidului folic, seleniului și zincului sunt corelate cu mai multe afecțiuni ce apar în urma unui sistem imunitar slăbit.

Prin urmare, acordă o atenție special alimentației pe timpul iernii, pentru ca sistemul tău imunitar să lucreze la randament optim. De asemenea, o alimentație echilibrată te ajută și în menținerea unei greutăți corporale optime, iar iarna riscul de a lua câteva kilograme în plus este mereu mai crescut. 

Evită stresul și acordă-ți momente de relaxare

Pe lângă o alimentație precară, stresul și lipsa somnului afectează în mod direct sistemul imunitar. În plus, lipsa somnului și a odihnei adecvate poate duce la mai mult stres. Reducerea nivelului de stres poate fi un lucru dificil, mai ales dacă îți împarți timpul între volumul mare de muncă de la birou și tumultul de acasă. Cu toate acestea, prin pași mici și progresivi, îți poți face loc pentru clipe prețioase de relaxare. 

Un gest mic, dar important, este să îți încurajezi toți membrii familiei să se bucure de clipe de odihnă. Alegerea unui film pe care să îl vizionați împreună sau a unei activități lejere în aer liber, precum mersul la patinoar sau o plimbare în parc, sunt doar câteva exemple. 

De asemenea, acordă importanța cuvenită somnului. Este recomandat ca, înainte de culcare, să lași telefonul, tableta sau laptopul, cu aproximativ o oră înainte de somn. Reducerea acestor stimuli, precum și reducerea expunerii la lumina albastră emisă de ecrane, contează foarte mult pentru calitatea somnului. Nu în ultimul rând, încearcă să dormi un număr de ore egal, în fiecare noapte, culcându-te și trezindu-te la aproximativ aceeași oră. 

Renunță la obiceiurile nesănătoase

Oricât de mult apreciezi acel pahar de vin înainte de culcare și serialul de seară, este important de reținut că alcoolul poate duce la un somn mai agitat, la fel și statul la televizor până înainte de culcare. De asemenea, acest tip de obiceiuri pot slăbi sistemul imunitar.

Dacă intenționezi de ceva vreme să te lași de fumat, cel mai bun moment este cel prezent. Înlocuiește obiceiul fumatului cu un al obicei, mai sănătos, cum ar fi exercițiul fizic, un nou hobby sau cititul. 
Un obicei foarte bun pentru sistemul imunitar și pentru un somn liniștit este plimbarea de seară. Îți poți pune în căști muzica preferată sau un podcast scurt, iar plimbarea va fi mai plăcută. În plus, prin renunțarea la obiceiurile nesănătoase și înlocuirea lor cu altele benefice, te vei simți și pe plan mental și spiritual mult mai bine.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Medical School - How to boost your immune system
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system 
Healthline - 7 Survival Tactics for the Sickest Time of the Year
https://www.healthline.com/health/parenting/sickest-time-of-year-survival 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0