Greutatea mare la instalarea sarcinii, asociata cu sanse ridicate de malformatii congenitale

Femeile supraponderale sau obeze atunci cand raman insarcinate se confrunta cu un risc ridicat de a avea un copil cu malformatii congenitale majore, dupa cum avertizeaza un studiu suedez.

Cu cat greutatea corporala este mai mare, cu atat creste potentialul risc, au precizat autorii studiului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Riscul ca un nou-nascut sa prezinte o malformatie congenitala majora in primul an de viata „creste progresiv cu gradul de obezitate sau supraponderabilitate al mamei” a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Martina Persson. Aceasta este bursier in cadrul sectiei de epidemiologie clinica a Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Echipa de cercetare a concluzionat ca desi este imposibil sa se demonstreze o legatura directa de tip cauza-efect, se pare ca exista o asociere tot mai mare intre riscul de malformatii congenitale si greutatea corporala a mamei. Dar Persson a adaugat ca riscul de malformatii congenitale asociat cu obezitatea este mic. „Trebuie sa tinem cont de faptul ca desi riscurile relative de malformatii sunt semnificativ mai mari in cazul mamelor obeze, numarul total de copii afectati este mic” a explicat aceasta.

Echipa de cercetare suedeza a subliniat ca legatura dintre obezitatea maternala si riscul de malformatii congenitale este deja bine stabilit. Nu s-a dovedit inca daca malformatiile congenitale cresc ca urmare a cresterii in greutate sau nu. Totusi, este clar ca „incidenta obezitatii este in crestere, iar obezitatea reprezinta o problema de santate publica majora in multe tari” a spus Persson.

Aceasta a subliniat ca incepan cu 2014, aproximativ 13% din femeile suedeze erau obeze atunci cand au ramas insarcinate. In 1992, proportia nu depasea 6%. In Statele Unite (incepand cu 2010) mai mult de doi din trei americani adulti sunt fie supraponderali, fie obezi. Peste o treime dintre femeile americane sunt obeze, potrivit U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (Institutului National de Diabet si Boli Digestive si Renale din America). Studiul actual a analizat datele din Registrul de nasteri din Suedia. Oamenii de stiinta au inclus aproximativ 1,2 milioane de femei suedeze care au nascut intre 2001 si 2014.

Riscul de malformatii congenitale a fost mai ridicat in randul baietilor, fata de fetite (4,1% versus 2,8%). Dar per total, s-a dovedit ca aproximativ 3,5% dintre copii au avut o malformatie congenitala majora la nivelul inimii, organelor genitale, membrelor, sistemului urinar, tractului digestiv sau sistemului nervos.

Cu toate acestea, dupa ce au luat in calcul si greutatea, cercetatorii au descoperit diferente de risc mici, dar semnificative. In ceea ce priveste femeile cu greutate normala, cu indicele de masa corporala (IMC) intre 18,5 si 24, 3,4% dintre acestea au nascut copii cu malformatii congenitale. IMC masoara grasimea corporala in functie de inaltime si greutate.

Pentru femeile intre 152 de cm si 182 de cm, greutatea normala este intre 52 si 70 de kg, potrivit U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute (Institutului National al Inimii, Plamanilor si Sangelui din Statele Unite). Supraponderabilitatea incepe de la 70 de kg, iar obezitatea de la 84 de kg, in cazul unei femei cu inaltimea respectiva. IMC de 35 incepe de la aproximativ 98 de kg. IMC de 40 incepe de la 112,5 kg, daca recurgem la acelasi exemplu. Riscul de malformatii congenitale a crescut de la 3,5% in cazul femeilor supraponderale cu un IMC intre 25,5 si 29,9. Iar in cazul femeilor obeze a crescut cu 3,8%, cu un IMC intre 30 si 34.

In ceea ce priveste femeile obeze cu IMC intre 35 si 39 si cele cu IMC peste 40, riscul a crescut cu 4,2%, respectiv 4,7%. Femeile care sunt supraponderale sau obeze ar trebui sa incerce sa piarda in greutate inainte de a ramane insarcinate, a recomandat Persson.

De asemenea, a tras un semnal de alarma cu privire la dietele din timpul sarcinii. Persson a explicat ca „cea mai sensibila perioada privind dezvoltarea organelor fatului sunt primele opt saptamani de sarcina.” Dr. Siobhan Dolan este consultant in medicina pentru March of Dimes si profesor doctor de obstetrica si ginecologie in cadrul Centrului Medical Montefiore din New York.

„Riscul absolut de malformatii congenitale ramane scazut” a spus Dolan. „Dar vrem sa subliniem ca exista anumite masuri care odata luate, pot face diferenta si reduce riscurile.”

Cu toate acestea, dietele in timpul sarcinii nu sunt o idee buna, a fost de acord aceasta. „Femeile ar trebui sa aiba un regim alimentar sanatos si echilibrat in timpul sarcinii si sa ia vitamine zilnic in perioada prenatala, adica 400 de micrograme (mcg) de acid folic, inainte de conceptie si sa continue cu o doza zilnica in perioada prenatala de 600 de mcg de acid folic” a recomandat aceasta.

„Dar inainte sa ramana insarcinate, ar fi bine daca femeile ar ajunge la o greutate sanatoasa, ar renunta la fumat si ar discuta cu medicul ce medicamente sa ia” a precizat Dolan. „Toate acestea pot face parte dintr-o consultatie la medic inainte de conceptie, fiind o idee foarte buna inainte de a ramane insarcinata”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0