Coronavirus: Cum îți organizezi eficient timpul de lucru acasă

Din cauza pandemiei cu noul coronavirus, numeroase companii din lume au implementat politica de lucru de acasă. Pentru multe persoane, mai ales cele care lucrează în mediul corporatist, munca de acasă nu este neobișnuită. Alții, însă, se străduiesc să facă față presiunii de a lucra eficient într-un mediu care, adesea, nu este propice muncii de birou. În acest articol vei afla câteva strategii utile pentru a te organiza eficient când lucrezi de acasă. 

Pune accent pe comunicare 

Primul pas spre o bună organizare a timpului constă în stabilirea unui raport de comunicare clar și eficient între tine și manager/restul echipei. În acest fel, îți poți organiza, de la începutul zilei, orele de muncă, știind exact ce ai de livrat în ziua respectivă.

De multe ori, comunicarea prin telefon sau teleconferință poate părea mai puțin eficientă în raport cu cea față în față, dar, dacă stabilești, în mod clar și concis, ce ai nevoie din partea persoanelor cu care lucrezi și, la fel, transmiți exact ceea ce ai de livrat, îți poți ordona task-urile în minte mult mai ordonat și, astfel, lucra mai eficient. În acest sens, poți organiza o teleconferință de 10 minute în fiecare dimineață sau de câteva ori pe săptămână cu restul echipei, pentru a pune în ordine sarcinile săptămânii, a evalua progresul celor în curs și a stabili o rutină de lucru pentru următoarele zile. 

Nu te lăsa furat de peisaj…

Este foarte ușor să îți pierzi concentrarea atunci când lucrezi din cel mai familiar loc din lume – acasă. Trebuie, însă, să ai în vedere faptul că nu este vorba de o zi-două de lucru de acasă, ci de luni de zile. Așadar, calitatea muncii tale se va deprecia dacă nu o tratezi la fel de serios ca atunci când ești la birou. Un sfat util este să nu cedezi tentației de a sta toată ziua în pijamale. Încearcă, cel puțin 3 zile pe săptămână, să recreezi, dimineața, rutina de pregătire pentru a merge la birou, prin a te îmbrăca și aranja ca în zilele obișnuite. 

De asemenea, este recomandat să nu lucrezi din pat, ci să îți amenajezi un colț destinat orelor de muncă, pe care să nu îl asociezi cu relaxarea de acasă. Dacă nu ai un birou, îți poți amenaja un spațiu de lucru la masa din sufragerie, în balcon sau oriunde ai spațiu. Un alt aspect important este raportul cu ceilalți membri ai familiei. Pentru a avea cât mai mult spor, este recomandat să păstrezi, pe timpul orelor de lucru, o comunicare redusă cu ceilalți din casă, ca și cum ai fi la birou. Vei vedea că aceste schimbări simple îți vor spori productivitatea și capacitatea de concentrare

…dar evită izolarea

Este important să te concentrezi asupra muncii, dar ai grijă să nu te izolezi, mai ales dacă nu ești obișnuit să lucrezi de acasă. Trecerea de la ritmul normal la cel actual a fost abrupt, ceea ce poate aduce schimbări de comportament neanticipate. Așadar, ține în vedere faptul că păstrarea legăturii cu cei dragi, cu colegii și prietenii este esențială în această perioadă, iar o pauză de 5 minute, pentru a vorbi la telefon cu cineva apropiat, îți poate spori productivitatea pentru restul zilei de muncă.  

De asemenea, este important de știut faptul că izolarea prelungită poate afecta atât starea de spirit, cât și puterea de muncă. De aceea, încearcă să menții comunicarea cu persoanele cu care lucrezi și cu cei apropiați, într-un ritm constant, pentru a evita consecințele neplăcute ale alienării sociale. 

Păstrează o atitudine pozitivă

Trăim vremuri stresante și neobișnuite, ceea ce ne poate afecta psihicul cu ușurință. Este important să ai în vedere faptul că starea ta de spirit poate fi ușor periclitată în această perioadă, deci ai grijă, mereu, la cum te simți, și nu ezita să ceri ajutor, atunci când simți că ai nevoie. Cel mai important lucru este să nu ai așteptări peste măsură de la tine. Încearcă să dai cât mai mult, fără a te surmena.

Nu te autopedepsi dacă ai o zi mai puțin productivă. Este cât se poate de normal să ne poticnim – autoizolarea vine la pachet cu lipsa oxigenării și a contactului cu soarele, ceea ce poate duce la o stare de spirit mai puțin bună și, în timp, la depresie.

Așadar, nu uita să îți evaluezi, din când în când, starea emoțională, iar atunci când nu te simți în apele tale, vorbește cu cineva drag. De asemenea, sunt numeroase servicii de asistență psihologică gratuită, prin Skype, disponibile în această perioadă. Nu e niciun motiv de rușine, ci o dovadă de grijă de sine. Cel mai important este să reții că o stare de spirit bună duce la productivitate crescută și la depășirea, cu succes, a perioadei de carantină. 

 

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie :
BBC - Coronavirus: How to work from home, the right way
https://www.bbc.com/worklife/article/20200312-coronavirus-covid-19-update-work-from-home-in-a-pandemic
Hubspot – How to Work From Home: 20 Tips From People Who Do It Successfully
https://blog.hubspot.com/marketing/productivity-tips-working-from-home

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0