Copiii mici ard extrem de multă energie, ca și cum ar fi o specie diferită (studiu)

Orice părinte știe că cei mici sunt plini de energie. Primul studiu amplu al consumului de energie pe toată durata vieții umane a cuantificat rata lor de energie: sugarii cu vârste cuprinse între 9 și 15 luni consumă cu 50% mai multă energie într-o zi decât adulții, valoare ajustată în funcție de mărimea corpului. 

Copiii mici consumă energie chiar mai repede decât femeile însărcinate și băieții adolescenți, cel mai probabil pentru a-și alimenta creierul și organele solicitante din punct de vedere energetic. Fiziologic, este simplu. Copiii primesc mai mult oxigen, astfel încât au mai multă energie. Energia ajunge în toate zonele  corpului de care are nevoie. Deoarece respiră mai ușor, eliberează și stresul și tensiunea de care au nevoie (toxinele și stresul sunt eliberate prin respirație).

Copiii au un nivel de energie mai mare decât sportivii de anduranță adulți bine antrenați, a constatat un alt studiu. Copiii mici nu numai că au mușchi rezistenți la oboseală, dar se recuperează mai repede după exerciții de mare intensitate decât adulții antrenați și neantrenați.

Dacă insa copilul dumneavoastră este prea  energic și îi este greu să stea nemișcat, mai ales la scoala sau la masa, este posibil să prezinte unele dintre semnele ADHD. Dar dacă sunt, de asemenea, capabili să-și controleze impulsurile și emoțiile, să fie atenți și să răspundă în mod corespunzător la școală și acasă, probabil că sunt este doar plin de energie și nu este afectat de ADHD.

Studiul arată că metabolismul are patru faze

Studiul, publicat în revista Science, a descoperit patru faze pe care le are metabolismul de-a lungul vieții:

- de la naștere până la vârsta de un an, când metabolismul trece de la același cu al mamei la unul cu 50% mai crescut decât cel al  adulților

- o încetinire ușoară până la vârsta de 20 de ani, fără perioade de vârf în timpul tuturor schimbărilor din timpul pubertății

- nicio modificare între 20 și 60 de ani

- un declin permanent, cu scăderi anuale care, după vârsta de 90 de ani, reduc metabolismul cu 26% față de jumătatea vieții

Copiii ard energie mult mai repede decât adulții

„Cei mici nu ard energie ca adulții mici”, spune biologul evoluționist al Universității Duke Herman Pontzer, care a condus noua analiză a datelor din întreaga lume. „Ard energie foarte repede... ca o altă specie”, concluzionează el.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Copiii mici ard energie rapid, iar metabolismele lor intense îi fac deosebit de vulnerabili la creșterea obstructivă și la boli dacă nu primesc caloriile de care au nevoie. Celulele lor pot metaboliza medicamentele mai repede decât celulele adulților, ceea ce înseamnă că pot avea nevoie de doze mai dese. Pe de altă parte, adulții mai în vârstă de 60 de ani încep să consume mai puțină energie zilnic decât persoanele mai tinere și pot necesita mai puțină mâncare sau doze mai mici de medicamente. Acest lucru este valabil mai ales după vârsta de 90 de ani, când consumă cu 26% mai puțină energie decât persoanele de vârstă mijlocie.

Pentru determinarea ratei metabolice se folosește metoda apei dublu etichetate

Oamenii de știință știu surprinzător de puține despre câtă energie consumăm pe parcursul vieții noastre. Acest lucru se datorează faptului că astfel de date necesită așa-numitele studii cu apă dublu etichetate, teste scumpe în care oamenii beau apă „grea” cu versiuni variabile de hidrogen și oxigen care pot fi monitorizate chimic. 

Cercetătorii măsoară cantitatea acestor „izotopi” excretați în urină, sânge sau salivă timp de 24 de ore, timp de 1 săptămână sau mai mult, pentru a calcula cantitatea de energie pe care o consumă în medie indivizii într-o zi.

În noul studiu, Pontzer și colaboratorii săi au creat o bază de date extinsă care a reunit rezultatele studiilor existente, de înaltă calitate, prin metoda apei dublu etichetate, pe 6421 de persoane din 29 de națiuni, cu vârste cuprinse între 8 zile și 95 de ani. Echipa a calculat ratele metabolice zilnice pentru fiecare individ, luând rata totală de energie zilnică din studiile de apă dublu etichetate și ajustând-o pentru dimensiunea și masa corpului, precum și dimensiunea organelor. Țesutul slab din organe folosește mai multă energie decât grăsimile, iar organele solicitante din punct de vedere energetic ale copiilor ocupă mai mult din masa corporală decât la adulți.

Când oamenii de știință au trasat ratele metabolice pe toată durata vieții, au descoperit că sugarii se nasc cu aceleași rate metabolice ca și mamele lor, atunci când sunt ajustate pentru dimensiunea corpului lor, care este mai mică. Dar între 9 și 15 luni, își dezvoltă celulele pentru a arde energie mai repede, relatează echipa în revista Science.

Ratele metabolice ale copiilor rămân ridicate până la vârsta de 5 ani, dar rata începe încet să alunece până la platouri în jurul vârstei de 20 de ani. Interesant este faptul că ratele adulților sunt stabile până la vârsta de 60 de ani, când încep să scadă. După vârsta de 90 de ani, oamenii consumă cu aproximativ 26% mai puțină energie zilnic, spune Pontzer.

Femeile însărcinate sau adolescenții nu au rate metabolice mai mari

Studiul a constatat, de asemenea, că femeile însărcinate nu au rate metabolice mai mari decât alți adulți; consumul lor de energie și consumul de calorii crește cu dimensiunea corpului. „Știm că femeile însărcinate ard mai multe calorii, dar consumă mai multă energie doar datorită faptului că sunt mai mari”, spune Pontzer.

Rata metabolică nu a crescut nici la adolescenții în creștere, ceea ce face, de asemenea, constatările să pară contraintuitive. „Când copiii ajung la pubertate, se pare că există o creștere mare a numărului de calorii pe care le consumă”, spune Pontzer. „Între anii 30-40, oamenii simt adesea că încetinesc; când apare menopauza, încetinesc mai mult”. Dar rata metabolică nu se schimbă în acele momente. Schimbările hormonale, stresul, bolile, creșterea și nivelurile de activitate influențează apetitul, energia și greutatea corporală, spune el.

Pontzer speculează că rata metabolică se accelerează la copii mici, deoarece schimbările de dezvoltare din creier, alte organe sau sistemul imunitar consumă multă energie. Și încetinește la persoanele în vârstă pe măsură ce organele lor se micșorează și pierd substanța cenușie din creier.

Creierul în creștere este probabil factorul cheie pentru copii, spune antropologul biologic Chris Kuzawa de la Universitatea Northwestern. Kuzawa nu a participat la acest studiu, dar în 2014 echipa sa a constatat că creierul copiilor mici consumă un uimitor procent de 43% din toată energia utilizată de corp.

„Acest lucru este interesant din punct de vedere al sănătății publice”, adaugă Grazyna Jasienska, antropolog biologic la Universitatea Jagielloniană din Polonia, care nu a făcut parte din acest studiu. Ea spune că aceste date ar trebui luate în considerare în câte calorii trebuie să consume bebelușii, femeile însărcinate și adulții mai în vârstă, precum și dozele de medicamente. „Dacă vă gândiți la copiii subnutriți din multe părți ale lumii, este posibil să aibă nevoie de mai multe alimente decât am crezut anterior”.

Contrar opiniei ca cei mici au nevoie de dulciuri si zahar, ei au mai degraba nevoie de carbohidrati complecsi. Alimentele cu cerealele integrale care  includ pâinea, paste, tăiței, cereale pentru micul dejun, dar cat mai putin prelucrate si ndulcite, cușcuș, orez, porumb, quinoa, mămăligă, ovăz și orz. Aceste alimente oferă copiilor energia de care au nevoie pentru a crește, a se dezvolta și a învăța.

Modalități ușoare de a gestiona copiii hiperactivi

 

  • Canalizează-le energia antrenadu-te in joaca alaturi de ei
  • Vorbește cu copilul tău într-un mod simplu 
  • Ajutați-i să-și facă față sentimentelor.
  • Invata-i să se relaxeze
  • Apeleaza la terapia comportamentală daca sunt probleme in colectivitate
  • Inscrie-i la dansuri, karate/Arte Marțiale pentru a canaliza energia
  • Incurajeaza-i sa practice sporturi de echipa în aer liber  constant
  • Permite-le sa asculate cat mai muzică pe placul lor, pentru a calma mintea.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.sciencemag.org/news/2021/08/little-kids-burn-so-much-energy-they-re-different-species-study-finds?utm_campaign=SciMag&utm_source=Social&utm_medium=Facebook
https://science.slashdot.org/story/21/08/14/0321241/researchers-find-children-burn-so-much-energy-theyre-like-a-difference-species


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0