Contracepția: ce se schimbă după 40 de ani

Femeile în vârstă de peste 40 de ani au un set diferit de nevoi în ceea ce privește contracepția. Chiar și așa, ele trebuie să se protejeze până la menopauză pentru a evita o sarcina nedorită, pentru că, potrivit statisticilor, aproximativ 75% dintre sarcinile la femeile care au peste 40 de ani sunt neplanificate.

La 40 de ani, femeile încă mai au parte de ciclu menstrual regulat, chiar dacă ovarele încep să producă mai puțin estrogen și progesteron. La rândul său, scade și testosteronul. În aceste condiții, se instalează premenopauza, precursoarea menopauzei, care poate dura în jur de cinci ani. În premenopauză, ciclurile menstruale devin neregulate, mai scurte sau mai lungi de 28 de zile, apar tulburările de dispoziție, iritabilitate, depresie, migrene, bufeuri. Femeile aflate la perimenopauză se confruntă și cu o diminuare a libidoului și cu uscăciunea vaginală. Până când se instalează menopauza, adică atunci când trec 12 luni consecutiv fără ciclu menstrual, există încă șansa ca femeia să rămână însărcinată dacă nu se protejează.

De ce este nevoie de contracepție la 40 de ani

O eventuală sarcină la peste 40 de ani nu este lipsită de riscuri, precum avortul spontan, hipertensiunea arterială, diabetul gestațional și probleme cromozomiale la făt 1. În alegerea metodei de contracepție potrivită este important să fie luate în considerare simptomele perimenopauzei (de exemplu, simptome vasomotorii, modificări ale dispoziției, sângerări neregulate și/sau abundente) cu care se confruntă femeile care au peste 40 de ani, cât și riscul crescut de îmbolnăvire (de exemplu, boli cardiovasculare, obezitate, cancer de sân). Totodată, orice tratament - medical sau alternativ - pe care femeile îl utilizează pentru a ușura simptomele perimenopauzei trebuie să fie cunoscut de medic.

NEWSLETTER DEDICAT DOC
Multe metode de contracepție conferă numeroase beneficii. De exemplu, contraceptivele reglează ciclul menstrual sau reduc simptomele perimenopauzei. Utilizarea contracepției nu afectează debutul sau durata simptomelor menopauzei, dar poate masca semnele și simptomele menopauzei. Identificarea metodelor contraceptive potrivite ar trebui să se facă și luând în considerare istoricul clinic al femeii și stilul ei de viață.

Dispozitivele intrauterine - din cupru/hormonale

Sub formă de litera T, dispozitivele intrauterine pot fi cu fir de cupru sau hormonal. Cel din cupru se introduce în uter și poate fi folosit fără întrerupere aproximativ zece ani. Acest tip de dispozitiv intrauterin poate provoca menstruații abundente și dureroase, de aceea este posibil să nu fie o metodă adecvată de contracepție pentru toate femeile. Spre deosebire de acesta, seriletul hormonal eliberează o doză scăzută de progesteron timp de cinci ani și poate fi implantat în uter doar femeilor care au născut și care nu tolerează steriletul clasic sau au menstruații abundente din cauza lui. Este important de știut că dispozitivele intrauterine nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Injecțiile contraceptive

Presupun injectarea la nivelul brațului sau a coapsei a unui ser care are în compoziție progestagen (varianta sintetică a progesteronului). Acesta ajunge în fluxul sangvin, împiedicând eliberarea unui ovul în fiecare lună (ovulație). De asemenea, îngroașă mucusul colului uterin, ceea ce îngreunează mișcarea spermatozoizilor prin colul uterin, și subțiază mucoasa uterină, astfel încât un ovul fertilizat este mai puțin probabil să se implanteze.

Dacă este efectuată corect, injecția contraceptivă are o acuratețe de 99%, aceasta protejând femeia vreme de 18 săptămâni de o sarcină nedorită. Printre efectele secundare ale injecțiilor contraceptive se numără: creșterea în greutate, dureri de cap, modificări de dispoziție, sângerări neregulate.

Mini-pilula contraceptivă cu progesteron

Acest tip de pilule conțin doze mici de progesteron sintetic. Acestea se administrează pe cale orală, la același interval orar, zilnic, chiar și la menstruație. Multe femei evită mini-pilulele cntraceptive cu progesteron pentru că pot da dureri de cap, sângerări menstruale neregulate. E important de știut că nici acestea nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Contraceptivele orale combinate

Acestea au în compoziție două tipuri de hormoni feminini - estrogen și progesteron - și sunt recomandate doar femeilor care nu au probleme de sănătate și nu fumează. Contraceptivele orale combinate au numeroase beneficii în premenopauză. De exemplu, reglează ciclul menstrual, reduc incidența afecțiunilor ginecologice, infecțiilor pelvine, chisturilor ovariene, cancerelor ovariene și uterine.

Legarea trompelor

Femeile care nu mai doresc copii pot apela la contracepția chirurgicală. Legarea trompelor este o formă de sterilizarea feminină care constă în efectuarea unei proceduri în timpul căreia sunt blocate trompele lui Fallopius, blocând astfel spermatozoizii să fecundeze ovulul. Operația implică  anestezie generală și o spitalizare de câteva zile. Femeile care recurg la această contracepție chirurgicală au risc de sarcină ectopică (tubală). După intervenție, este important ca acestea să mai folosească timp de trei luni încă o metodă de contracepție.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

NHS - Female sterilisation

Guide lines in practice - Contraception for women aged over 40: what, when, and for how long

WebMD - Birth Control in Your 40s and 50s

Healthline - Sex After 40: Choosing the Right Contraceptive

1 Studiul „Effectiveness of Long-Acting Reversible Contraception”, publicat în The New England Journal of Medicine, May 24, 2012, autori Brooke Winner, M.D.,Jeffrey F. Peipert, M.D., Ph.D., Qiuhong Zhao, M.S., Christina Buckel, M.S.W., Tessa Madden, M.D., M.P.H., Jenifer E. Allsworth, Ph.D. și Gina M. Secura, Ph.D., M.P.H.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0