Computer Tomografia (CT) folosită în explorarea inimii și arterelor coronare

O scanare CT cardiacă este un test comun pentru persoanele care se confruntă cu probleme cardiace. Acest lucru se datorează faptului că îi permite medicului să exploreze structura inimii și a vaselor de sânge adiacente fără a face incizii. 

Progresele tehnicii medicale în explorarea imagistică a cordului și a arterelor coronare înregistrate în ultimii ani, permit studii angiografice prin CT multislice și multidetector, care pot elimina artefactele de mișcare generate de contracțiile inimii.

Când este necesară această procedură?

Ce tip de metabolism ai?

O scanare CT cardiacă poate oferi medicului mai multe informații și detalii decât alte tipuri de imagistică. Motivele pentru care se poate recomanda acest CT sunt următoarele:
  • Pentru a evalua cauza durerii în piept și a dificultății de respirație.
  • Pentru a verifica arterele inimii pentru acumulare de calciu sau placă, îngustare sau blocaje.
  • Pentru a evalua valvele cardiace.
  • Pentru a vedea dacă există o problemă cu aorta, inclusiv anevrisme și disecție.
  • Pentru a planifica intervenții chirurgicale pe inimă deschise sau minim invazive/robotice.
  • Pentru a planifica proceduri transcateter/valve percutanate.
  • Pentru a planifica procedurile de ablație a aritmiei.
  • Pentru a evalua complicațiile asociate cu procedurile de mai sus.
  • Pentru a vedea dacă ai o problemă cardiacă congenitală (de la naștere).
  • Pentru a vedea și a caracteriza orice tumoră sau masă în sau în jurul inimii tale.
  • Pentru a observa sacul din jurul inimii tale, dacă există lichid sau calcificare acolo.

Aplicațiile practice ale CT coronarian

O tomografie computerizată cardiacă (CT) utilizează multe raze X din diferite unghiuri pentru a construi imagini ale inimii dvs. folosind un scaner și un computer. Această scanare rapidă, dar detaliată și de înaltă rezoluție arată problemele cu structura inimii, valve, artere, aortă și multe altele.

Scorul de calciu

  • Este un indicator pentru încărcătura ateromatoasă la nivelul arterelor coronare;
  • Ajută practicianul în evaluarea riscului cardiovascular prin calcularea scorului Agatston;
  • Ajută clinicianul în alegerea explorării coronariene adecvate pacientului (un scor peste 300 UA impune efectuarea unei scintigrafi miocardice, iar peste 600 UA e necesară efectuarea coronarografiei invazive).

Diagnosticul bolii arteriale coronariene (cardiopatiei ischemice)

  • CT coronarian este, în primul rând, foarte util în excluderea bolii coronariene datorită valorii negative foarte mari (peste 98%), cu alte cuvinte un test negativ (normal) ne dă siguranța că pacientul nu are boala arterială coronariană;
  • CT coronarian este util în vizualizarea peretelui vascular și în caracterizarea plăcilor ateromatoase, acolo unde apar complicațiile (fisură, ulcerare, ruptură) responsabile de evenimentele cardiovasculare majore - coronarografia invazivă nu vizualizează decât lumenul vascular;
  • CT coronarian apreciază, la fel de bine, comparativ cu angiografia coronariană, gradul și întinderea stenozelor coronariene.

Verificarea permeabilității vaselor asupra cărora s-a intervenit prin montarea grafturilor și a stenturilor

  • CT coronarian este o metodă complementară coronarografiei invazive în evaluarea permeabiltății grafturilor. Evaluarea prin coronarografie clasică este costisitoare pentru medicul specialist care trebuie să injecteze o soluție în fiecare graft, cu un grad crescut de iradiere atât pentru medic cât și pentru pacient;
  • Oferă rezultate utile în aprecierea permeabilității stenturilor;

Evaluarea bolilor cardiace congenitale

  • CT coronarian poate dezvălui punțile miocardice și anomaliile de ramificație a arterelor coronare, deoarece se observă foarte bine raporturile dintre cavitățile inimii și structurile vasculare, mai ales în reconstrucțiile 3D;
  • CT coronarian și, uneori completat cu cel aortic și cardiac, obiectivează anomaliile cardiace complexe precum tetralogia Fallot, transpoziția vaselor mari, coarctația de aortă, etc.

Planificarea și evaluarea intervențiilor cardiace

  • Evaluarea anatomiei venoase coronariene la pacienții propuși pentru sincronizare în insuficiența cardiacă;
  • Evaluarea anatomiei venelor pulmonare la pacienții cu fibrilație atrială propuși pentru ablație;
  • Evaluarea permeabilității arterelor mamare înaintea efectuării operațiilor de bypass coronarian.
  • Evaluarea anatomiei toracice pentru vizualizarea aspectului morfologic al toracelui și al organelor intratoracice.

Cum te pregătești ca pacient

Pregătirea pacientului reprezintă o etapă importantă în explorarea prin CT a arterelor coronare. Astfel, medicul ar trebui să explice și să instruiască pacientul cu următoarele cerințe:

  • să nu mănânce, să nu consume cafea și să nu fumeze cu minim 3 ore înaintea explorării;
  • să nu întrerupă medicația cardiovasculară recomandată;
  • să se prezinte cu dosarul medical la medicii care efectuează CT coronarian.

De asemenea, medicul cardiolog ar putea să recomande un betablocant pe cale orală în dimineața explorării pentru pacienții cu frecvența cardiacă instabilă sau crescută peste 70 bpm. Ceea ce ar putea contribui la reducerea timpului de explorare și la evitarea administrării de betablocant intravenos imediat înaintea explorării.

Cum se efectuează coronarografia CT

Dacă s-ar împărți didactic întregul procedeu, acesta s-ar desfășură în 5 etape principale:

  1. Pregătirea pacientului;
  2. Colectarea datelor;
  3. Reconstrucția imaginilor;
  4. Procesarea și interpretarea imaginilor;
  5. Raportarea rezultatelor.

Recomandările experților DOC.ro
 
Imaginile pentru evaluarea scorului de calciu se obțin fără injectare de substanță de contrast și presupun o serie de condiții minimale pentru obținerea de date utile. Sunt foarte importante detaliile legate de condițiile în care se efectuează investigația- de calm și liniște – lumina din incintă trebuie să aibă intensitate scăzută, iar personalul să se comporte calm și să vorbească încet și liniștit.

Alte aspecte importante în efectuarea CT:

  • Poziționarea pacientului cât mai confortabil;
  • Evaluarea riscului administrării intravenoase a substanței de contrast iodate și verificarea trusei de urgență;
  • Amplasarea electrozilor ECG pentru a obține unde R cât mai ample;
  • Controlul ritmului și frecvenței cardiace prin administrarea de beta blocanti pe cale orală și intravenoasă; repetarea administrării de beta blocanti intravenos la nevoie.
  • Constituirea planului de scanare precum și ajustarea contrastului intravenous individual;
  • Administrarea de nitroglicerină sublingual;
  • Efectuarea unui antrenament al blocării respirației în timpul scanării;
  • După examinare pacientul vă rămâne sub control pentru scurt timp;
  • Prelucrarea imaginilor și consultarea lor în echipa pluridisciplinară;
  • Elaborarea rezultatului scris după consultarea dosarului medical și selectarea unor imagini folositoare pentru planificarea tratamentului adecvat.

Procesarea și interpretarea imaginilor coronariene

Pentru înțelegerea și implementarea terapeutică a rezultatelor, trebuie formată o echipă mixtă radiolog-cardiolog. 

Procesarea și post-procesarea imaginilor reprezintă o etapă fundamentală în imagistica coronariană CT. Aceasta permite obținerea unor informații imagistice focalizate pe patologia pacientului, având ca punct de plecare volumul imens de imagini axiale (imagini sursă) rezultate din scanarea spirală.
 
Saltul calitativ uriaș dobândit de progresele tehnologice spectaculoase ale tomografiei computerizate trebuie valorificat prin includerea acestei tehnici în practica obișnuită și în algoritmele de examinare corespunzătoare ale pacientului cu suferință cardiacă.

Care sunt riscurile acestui test?

O scanare CT este o procedură cu risc scăzut, dar unii oameni au probleme cu colorantul sau cu alte substanțe pe care le utilizează testul.

Agentul de contrast (colorant)

Uneori, pacienții experimentează o reacție adversă la agentul de contrast, care de obicei conține iod. Unii oameni dezvoltă mâncărime, greață, strănut sau erupții cutanate după injecție. Aceste simptome dispar de obicei fără tratament, dar antihistaminicele, steroizii și blocanții histaminei pot ajuta.

Rareori, apare o reacție alergică mai gravă (o reacție anafilactică) care poate duce la dificultăți de respirație. Veți avea nevoie de medicamente și tratament pentru a inversa simptomele acestei reacții care pot pune viața în pericol.

Recomandările Experților DOC

Dacă ai diabet sau boală de rinichi, este posibil să ai nevoie de lichide suplimentare după ce termini cu scanarea. Acest lucru te va ajuta să elimini iodul din organism.

De asemenea, colorantul folosit pentru o scanare CT cardiacă poate ajunge în laptele matern. Astfel, se recomandă să-l pregătești puțin înainte de scanare pentru a-l oferi copilului timp de o zi sau două după scanare.

Radiația

Scanerele CT folosesc raze X. Radiațiile de la acestea prezintă un risc mic de cancer în timp. Pentru siguranța ta, cantitatea de expunere la radiații este menținută la minimum. Cu toate acestea, deoarece razele X pot dăuna unui făt în curs de dezvoltare, această procedură nu este recomandată dacă ești însărcinată. Dacă, totuși, este necesară o scanare CT a inimii, medicul poate lua măsuri pentru a proteja copilul.

Medicamente care îți încetinește ritmul cardiac

Dacă ai primit medicamente pentru a îți încetini ritmul cardiac pentru test și aveți astm, insuficiență cardiacă sau tulburare pulmonară obstructivă cronică (BPOC), este posibil să ai probleme cu respirația în timpul scanării. Este important să anunți medicul dacă ai aceste afecțiuni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
  
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Heart tests - https://www.nhlbi.nih.gov/health/heart-tests 
Cardiac Computed Tomography (CT) Scan - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/16834-cardiac-computed-tomography 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0